Esad ailesi, Suriye toplumunun tahminen %12'lik bir kısmını oluşturan Nusayri azınlığa mensuptur. Aile, Suriye'nin güvenlik güçlerini sıkı bir kontrol ile elinde tutmuş ve bu yüzden ülkenin dörtte üçünü oluşturan Sünni çoğunluk üzerinde bir "dargınlığa" sebep olmuştur.
Ailesi aslen Humus şehrinden ve Sünni'dir. Esma Esad 1996 yılında King's College'dan mezun oldu.
Ancak Nusayrîliği sistemleştirip yayan kişi olarak Hamdam büyük saygı görür. Nusayrîlerin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerîm'dir. Nusayrîler kendilerini Alevi olarak kabullenirler. Aleviler de Nusayrîleri kendilerinden tanırlar.
Halbuki bunlar bizim Anadolu Alevilerinden farklıdır ve İslami literatürde “Nusayriler” denilmektedir. Hatay bölgemizde bizim de Nusayri vatandaşlarımız vardır.
Esad ailesi, Suriye'nin Lazkiye bölgesinin Kardaha şehrinden olan Nusayri bir ailedir. 1970 yılından beri Suriye'de siyasi otorite bu ailenin elindedir. Aileden şimdiye kadar iki başkan çıkmıştır: Hafız Esad, 1970-1971'de Suriye Başbakanı ve 1971-2000 arasında Suriye Devlet Başkanı olarak görev yapmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Esat ismi Türkçe kökenli bir isimdir. Sadece erkek çocukları için kullanılan Esat isminin anlamı çok mutlu şeklindedir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Esat ismi ne demek ve anlama gelir sorularının yanıtları şu şekildedir; Tatlı tatlı esen sabah yeli, içe doğan güzel şey. Çok mutlu, hayırlı, saadetli. Uğurlu, şanslı.
Horasan'dan geldikleri bilinir. Kimi köylerin bugün bile Irak'ta (Musul) akrabaları vardır.
Tablo ve Haritalarda görüleceği üzere Alevi nüfus Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) alevi nüfusun % 75'inden fazlasına kaynaklık etmektedir.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
“Suriye'de Dürzi-Nusayrî-İsmaili ve Sünni İlişkileri”, 487. Nusayrîlik, Kûfe'de ortaya çıkan aşırı görüşlere sahip birçok Şii gruptan (gulât) günümüze kadar varlığını sürdürmüş mezheplerden biridir.
Nusayri teolojisinde isim ve bab ilahi niteliklere sahip olmakla birlikte varlıkları yüce ilaha bağlı olduğu için ayrı tanrısal varlıklar olarak kabul edilmezler. Nusayrilere göre bu tevhid inancının özüdür ve kendileri de tevhid inancının yegane temsilcileridir.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar.
Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler (çoğunlukla Araplar, Kürtler, Türkmenler ve Çerkeslerden oluşmaktadır) oluştururken, onları Şii gruplar (özellikle Nusayriler, İsmaililer ve Oniki İmam Şiiliği) ve Dürziler takip etmektedir.
Suriye'nin 22 milyon dolayındaki nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan Alevilerin, Türkiye Alevileriyle farkları olabilir ama Türkiye'nin çoğunlukla Hatay ilinde, ayrıca Adana'da ve Mersin'de bulunan Arap-Alevi vatandaşlarımızla hiçbir farkları olmadığı da bir gerçek.
Namazda Mekke'ye dönmek şart değildir. Öğleye kadar Güneş'in doğuş yönüne, öğleden sonra ise batıya doğru yönelinir. Bu namazın kılınması, mahiyet itibarıyla, Kur'an'dan Fatiha ve İhlâs sureleri ile öteki bazı kısa sureler, Kitâb el-Mecmû'daki sureler ve kuddâs adı verilen özel bazı duaları okumaktan ibarettir.
Suriye nüfusunun %80'e yakını Sünni Müslüman, %10'u Alevi, %5'i Hristiyan, %3'ü Dürzi'dir. Hristiyanlar içinde Süryaniler ve Ortodoks Ermeniler önemli yer tutmaktadır; çok az sayıda da Katolik ve Protestan vardır. Sünnilerin yarıdan biraz fazlası (%60) dört büyük şehirde (Şam, Halep, Humus, Hama) yaşamaktadır.
Suriye Cumhuriyeti devlet başkanıdır. Baas Partisi'nin genel başkanı ve bir önceki başkan Hafız Esad'ın oğludur. Hafız Esad ölünce, boşalan başkanlık koltuğuna çok kısa bir süre vekaleten Abdülhalim Haddam oturdu.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Bu noktadaki en önemli kriter ise Ese isminin taşıdığı anlam oluyor. Türk Dil Kurumu'na göre Ese isminin anlamı şöyle; Rüzgâr.
Genelde Arapça kökenli olan isimler Kuran' da yer almaktadır. Emre isminin kökeni Türkçedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri