Açık, net ve mümkün olduğunca şiddetli olan hapşırık artık ikincil jest olmaktan çıkar. Baş ile selam vermek veya el sallamak gibi hareketlere esas jestler denir. Esas jestler başlangıçtan bitişlerine kadar iletişimin bir parçasıdırlar.
Bu jestler yüz,baş,el,kol,ayak,baca ve bedenin bir konuya açıklık kazandırmak için yaptığı hareketlerdir.. Esas jetler anlatım jestleri,sosyal jestler ve mimik jestler dir.
Esas jest ve mimikler kendi içinde üç alt gruba ayrılırlar.
Teknik ve Kod Jestler
Bu kişilerin anlatım için kullandıkları jestler birbirleri ve onlarla ilişkili olanların anladıkları teknik jestlerdir. Kod jestler, dilsiz alfabesinin ellerle kodlanması ve ellerle yazılması gibi, bilgiyi sistemli bir şekilde kodlayan jestlerdir (Baltaş, 2000:44).
İlgili 36 soru bulundu
Vücudumuzun baş, el, kol, ayak, beden duruşu ile verdiğimiz mesajlar jest olarak isimlendirilmektedir. Jest, genellikle mimik bütünü içinde ele alınmaktadır. Yani jest, mimiğin başlıca elemanı kabul edilmektedir. Mimik ise, insanların hisleri ve duyguları neticesinde oluşan yüz hareketlerine verilen isimdir.
Taklit jestler rüzgarın veya köpeğin sesinin taklidi gibi, bir insanın olmadığı veya olamayacağı bir şeyi taklit etmesidir. Bu jestlerde genellikle eller etkin rol üstlenir. Kısaltma ve özetleme ile ilgili taklitler olup mimik jestlerin bir başka türüdür.
Yüz kaslarının anlatım amaçlı kullanımı mimikleri; baş, el, kol, ayak, bacak ve bedenin kullanımı da jestleri oluşturur. Örneğin genellikle sohbet sırasında göz kırpma, baş sallama, kolları açma gibi hareketler söyledikleriniz veya duyduklarınız hakkında mesajlar verir.
Jest ve mimikler, "esas" ve "ikincil" olanlar olarak iki ana grupta sınıflandırılırlar. "Esas" jest ve mimikler kendi içinde üç alt gruba ayrılırlar (Baltaş Z. ve A. 1992: 36- 40). Esas jest ve mimikler: Duygu ve düşünceleri destekleyen, onları somut hale getiren hareket- lerdir.
Mimik: his ve düşüncelerimizin etkisiyle ile yüzümüzde beliren kımıldanışlar, hareketlerdir. O halde yüzün hareketi bir yüz jesti; vücutta his ve düşüncelerin etkisi ile meydana gelen hareketler vücut jestidir, zaten söz söyleyenin anlatımına uygun düşerek yaptığı el, kol hareketleri jestin tanımlanmasıdır.
Mikro ifadeler temelde 6 evrensel hissi dışa vururlar: iğrenme, kızgınlık, korku, üzüntü, mutluluk, şaşkınlık .
Mimik kelimesi, Yunanca'da taklit anlamına gelen 'mimesis' sözcüğünden türemiştir. Mimesis kelimesi aynı zamanda tiyatronun eş anlamı olarak kullanılır. Mimik, bir duygu veya düşünceyi vücut hareketleriyle dile getirme olayıdır. Daha çok kaş, göz, yüz ve ağız hareketleriyle mimik yönlerini belirtiriz.
Jest ve mimikler 'Esas' ve 'İkincil' olarak iki gruba ayrılırlar.
Bir eylem, şekil, yer, yön veya ha- reket gibi anlamları ifade eden temsili jestler (representational gestures) ise ifade ettikleri kavramla görsel benzerliği bulunan ikonik jestler (iconic gestures), işaret etme jestleri (deictic gestures) veya soyut anlamları metaforik olarak ifade eden jestlerden (metaphoric ...
Paradil, konuşmanın sessel ama sözsüz boyutunu ifade eder. Bir başka deyişle; bir şeyin söylenme tarzı ya da sesin söylenen söz dışındaki özellikleri diyebiliriz. Ses tonu, aksan, konuşma hataları ve konuşma hızı, konuşmacının duygusal durumunu, kişiliğini, toplumsal konumunu ve dinleyiciye nasıl baktığını gösterir.
Her hareketimizi olduğu gibi mimiklerimizi de doğru ve yerinde kullanmak önemlidir. Mimiklerimizi abarttığımızda, karşı tarafın bize güven duymasını engelleriz. Duygularımızı yansıtmaya yeterli olacak şekilde kontrollü mimikler ise konuşmamızı desteklemede bize oldukça yardımcı olabilir.
Mimik bir duygu ve düşüncenin kaş, göz, ağız, yüz hareketleriyle anlatılmasıdır. Mimikler, bir duyguyu veya düşünceyi anlatmak ve duyguları pekiştirmek için kullanılmaktadır.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
1. Herhangi bir şeyi açıklamak için genellikle el, kol ya da başla yapılan içgüdüsel ya da istençli hareket. 2. Genellikle yerinde yapılan ve beğenilen davranış.
Sözsüz iletişim çok anlamlıdır. leriyle ilgili olduğu kadar, kültürel çevre ile de yakından ilgilidir. Bu bağlamda her toplumun kendi kültürel yapısı içinde kullandığı jest ve mimikler vardır denilebilir.
Taklit jestler, rüzgârın veya köpeğin sesini taklidi gibi, bir insanın olmadığı veya olamayacağı bir şeyi taklit etmesidir. Bu jestlerde genellikle eller etkin rol üstlenir. Şematik jestler: Kısaltma ve özetleme ile ilgili taklitler olup mimik jestlerin bir başka türüdür.
Diğer taraftan kendiliğinden gelen ve hiç beklemediğimiz bir anda bizi yakalayan esneme ve hapşırma gibi durumlarda jest söz konusudur. bu hareketlere ikincil jest ve mimik denir. Esas jestlerle ikincil jestleri ayırt etmek için kendi kendimize şu soruyu sorabiliriz.
Ancak Paul Ekman'a göre, 6 mimik evrensel: Sevinç, öfke, korku, üzüntü, tiksinti ve şaşırma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri