Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
1- Sözcük:
Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Bu tür kelimeler genelde birbirlerinin yerini tutabilir. Türkçede anlamdaş kelimelerin birisi genellikle yabancı kökenlidir. kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, sınav-imtihan, yöntem-metot, mesele-sorun, vasıta-araç.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Bunun için “kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır denilebilir. Bunun gibi; “okul – mektep”, “ayrım – fark”, “serüven – macera”, “kelime – sözcük”, “sağlık – sıhhat”, “hak – adalet”, “hediye – armağan” sözcükleri hep eş anlamlıdır.
İlgili 44 soru bulundu
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Anlam bakımından birbiri ile aynı olan, farklı sözcüklerle aynı düşünceyi dile getiren cümlelere eş anlamlı cümleler denir.
Kolay kelimesinin de eş anlamlı olan kelimelerini öğrenmek mümkündür. Kolay kelimesi ile aynı anlam barındıran ve bu sebeple eş anlamı olan kelimeler ise asan, basit, hafif, emeksiz, zahmetsiz kelimeleridir.
Zor kelimesinin bir adet eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Zor kelimesinin eş anlamlısı " Güç" kelimesidir. Güç kelimesi aynı zamanda zor anlamına da gelmektedir. Bu doğrultuda " güç" kelimesini zor eş anlamlısı olarak da kullanabiliriz.
HARF EŞ ANLAMLISI NEDİR? Harf eş anlamlısı olan sözcük; imcedir. Harf kelimesi yerine imce kelimesi kullanılabilir ve kullanıldığı takdirde anlatım bozukluğu ya da anlam kayması yaşanmaz. Bu kapsamda; cümle içerisinde harf kelimesi varsa imce kelimesi ile değiştirilebilir.
TDK'ye göre, derisinin altında çok yağ birikmesi sonucundan vücudu daha şişkin gözüken kişi ya da hayvan olarak tanımlanan şişman kelimesinin de farklı yazılışlarda olan eş anlamlı kelimeleri bulunur. Bu kelimeler, büyük, balaban, iri, şişko ve dolgundur.
2- İL: El kelimesinden türetilmiş olan il, şehir ve kent sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Günümüze eski Türkçeden uyum sağlayan ve günümüzde hemen hemen her cümlede kullanılan eş kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeleri, hayat arkadaşı, benzer, refika olarak sıralayabiliriz.
Yiyecek kelimesinin eş anlamı olan kelimeler vardır. Yiyeceğin eş anlamlısı cümle içerisinde aynı anlama geldikleri zaman yiyecek sözcüğü yerine kullanılabilir.
Eş Anlam: İki kelime farklıdır fakat anlamları aynı olarak yazılmalarına denir. ÖRNEK: ''Talebe - Öğrenci'' iki kelime farklı yazılıyor ama anlamları aynıdır.
Konut kelimesinin de eş anlamlı kelimeleri vardır ve bunlar alternatif olarak kullanırlar. Konut yerine kullanılabilecek olan anlamdaş sözcükler mesken, hane, aile, ev ve ikametgah olarak karşımıza çıkar.
Gülmek kelimesinin bir eş anlamlı kelimesi de tebessüm etmek ve kahkaha atmak anlamına gelmektedir.
Bu kapsamda hızlı ile eş anlamlı kullanılabilecek sözcükler çabuk, süratli ve çapkın olarak sıralanmaktadır.
Eş anlamlı kelimeler yazılışları ve okunuşları ayrı ancak anlamları aynı olan sözcüklerdir. Söz konusu kelimler Türkçe'de birbirinin yerine kullanılabilir. Günlük konuşma dilinde herkesin sıklıkla karşılaştığı eş anlamlı kelimelerin dilimizde önemi büyüktür. Bu tür kelimelerin listesi oldukça uzundur.
Libas kelimesinin çoğulu olan elbise sözcüğü, kıyafet ile eş anlamlıdır. 3- Giysi: Öz Türkçe bir kelime olan giysi, giymek fiilinden türetilmiştir.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir. Bu ikisi en çok tercih edilenler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra nene kocakarı gibi kelimelerde bu kelimeye aş anlam olarak kabul ediliyor. Anne kelimesinin eş anlamlıları arasında yaygın olarak ana ve valide kelimeleri kullanılıyor.
Doğru Cümle Nasıl Kurulur? Doğru cümle kurulması için gereken en önemli unsur yüklemdir. Doğru bir cümle kurabilmek için yargı bildirmiş olan, fiil ya da ek fiil ile çekimlenmiş bir isim olması yeterli olacaktır. Yüklem, ihtiyaca göre başka unsurlar ile desteklenir ve bu sayede cümle istenildiği gibi uzatılır.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri