Hakaret, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan boşanma sebepleri arasında “Özel Boşanma Sebepleri” kapsamında değerlendirilmemiştir. “Genel Boşanma Sebepleri” olarak adlandırılan “Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması” kapsamında hakaret, kanıtlandığı ve delillendirildiği ölçüde boşanma sebebi olarak kabul edilebilir.
Öyleyse erkeğin davasının da kabulü ile boşanmaya karar verilecek yerde davasının reddi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.” 3. Eşe hakaret ve beddua etmek boşanma sebebi olup , bunu yapan eş ağır kusurludur.
Onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davası açılabileceğine ilişkin hüküm Türk Medeni Kanunu'nun 162. Maddesinde düzenlenmiştir. “Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.
“Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.”
Boşanma davasında hakaretin ispatı, hakaret olayına tanıklık etmiş kendi kulakları ile hakareti duymuş kişilerin tanık olarak dinletilmesi ile ortaya çıkartılabilir. Bunun dışında ses kaydı da hakaretin ispatı için kullanılabilir. Ya da WhatsApp kayıtları da hakaret suçunun ispatlanmasında bizlere yol göstericidir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Bunun dışında, bir eşin, diğer eşin telefonuna yüklediği program ile elde ettiği görüşme kayıtlarının da hukuka aykırı delil olacağı açıktır. Whatsapp kayıtları boşanma davasında ileri sürülse bile delil niteliği taşımayacaktır.
Sizi rahatsız eden söz ve davranışları varsa, anında cevap vermeyin, kendinize biraz zaman tanıyın, abdest alın, biraz yürüyün veya başka bir odaya geçin ve gerekirse yastıkları yumruklayın, hatta ağlayın, biraz gevşedikten sonra, sinirleriniz yatıştıktan sonra onunla konuşun.
Erkeğin eşine hakaret (küfür) etmesinden dolayı nikah bozulmaz. Ancak hakaretin içinde talağı gerektirecek bir söz olursa nikah bozulur.
Eşiniz size hakaret etmiş olduğu için kendisine onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz. Eşinizin size ettiği hakaretlerden sonra bir şey olmamış gibi davranmamanız mahkeme huzurunda örtülü af olarak kabul edecektir ki affeden taraf artık onur kırıcı davranış sebebine dayanarak dava açamaz.
Özellikle belirtmek gerekirse özel boşanma nedenleri söz konusu olduğu zaman kişi tam kusurlu sayılır. Yani; zina, hayata kast, pek kötü muamele, haysiyetsiz yaşam sürme, terk gibi davranışlar kişiyi tam kusurlu hale getirir.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Hakaret suçunun ispatı için özel bir delil, yol öngörülmemiştir. Bu nedenle hukuka uygun olarak elde edilmiş her türlü delil ile hakaret suçunun ispatlanması mümkündür.
Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer. Kurana göre boşanma usulünün ifade edildiği Talak Suresinde Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır: “Ey Nebî! Kadınları boşayacağınızda onları iddetlerini gözeterek boşayın ve iddeti de siz sayın.
el Cevab: Kaynanaya küfür veya fahiş küfür etmek sebebiyle nikâh bitmiş olmaz.
Bu suç kamu görevlisine hakaret suçu hariç şikayete bağlı bir suç olup, fiilin gerçekleşmesinden itibaren 6 ay içerisinde mağdurca şikayetin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Suçun mağduru olan kişiler doğrudan ya da avukatları aracılığıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunabilirler.
Toplumsal olarak hoş karşılanmayan kaba ve istenilmeyen söze küfretme, eylem bağlamında ise küfreden kişiye küfürbaz denilmektedir. Küfürbaz; kaba sövgüleri çok kullanan, ağzı bozuk kişi anlamındadır (TDK, 2019b).
Erkekler; sinir olduklarında, kızdıklarında, kızgınlıklarını dışarı ve karşı tarafa yansıtmak, rahatlamak için küfür ederler. Küfür etmek bir üstünlük göstergesi degildir. Bu biraz alışkanlıkla ilgilidir.
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
Özetle; HTS kayıtlarına çekişmeli boşanma davalarında delil olarak dayanılabilmesi mümkündür. HTS kayıtlarının mahkeme tarafından ilgili operatörlerden talep edilmesi halinde aranan numaralar, numaraların aranma sıklığı, görüşme gün ve süreleri tespit edilebilecektir.
Görüşlerin bir tarafı Whatsapp yazışmaları, arama kayıtları ya da ekran resimleri gibi delilleri kabul etmemektedir. Ancak Yargıtay ya da sorumlu mahkemeler bu durumu bu şekilde değerlendirmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri