Yaşam sonu bakımı, insanların ölene kadar mümkün olduğunca iyi yaşamalarına yardımcı olmayı, yaşamlarının son ayları hakkında karar vermelerine destek olmayı ve onurlu bir şekilde ölmelerini sağlamayı içerir. Aynı zamanda aileleri ve/veya bakıcıları için desteği de içerir.
Palyatif Bakım Hastaları Ne Kadar Yaşar? Hastalığın erken dönemlerinde bu bakımı alan kanser hastaları, radyoterapi ve kemoterapi alan hastalardan 3 ay daha fazla yaşayabilmektedir. Ancak bunun için kesin bir zaman aralığı vermek mümkün değildir.
İleri yaşta kronik hastalığı olan bireyler palyatif bakıma ihtiyaç duyabilir. Palyatif bakım, hastanede, sağlık kuruluşların ya da bakım evlerinde uygulanabilir. Yatağa bağımlı ve kendi besinini tüketemeyen, idrar tutamama, yatak yaraları sorunlarının olması palyatif bakımda öncelikli hastalar arasında yer almaktadır.
Bir bakım felsefesi olan palyatif bakım ve hospis bakım bu alanda hızlı bir şekilde gelişmiş yeni bir yaklaşımdır. Yaşam süresinden ziyade yaşam kalitesine odaklanan bu bakım yaklaşımı ciddi hastalığı olan ve ölüme yakın olan bireylerin onurlu bir şekilde ölmesinin sağlanması amacıyla gerçekleştirilir.
Ekipte yer alması gereken kişiler; doktor, hemşire, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist, diyetisyen, uğraşı terapistleri, manevi destek uzmanı, gönüllüler ve hasta yakınlarıdır.
İlgili 41 soru bulundu
· Palyatif bakımda; hasta yakını eğitimi, hasta bakım gibi hizmetler verildiği için hasta yanında refakatçi bulunmak zorundadır.
Yapılan bilimsel araştırmalar, palyatif bakımın ciddi hastalıklarda mümkün olduğunca erken dönemde alınmaya başlamasının yaşam kalitesinin artırılması, depresyon ve anksiyete gibi sorunların önlenmesi hasta ve aile konforunun artırılmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.
Palyatif yoğun bakım genellikle kesin tedavisi bulunmayan kronik hastalıklara sahip bireyler için palyatif bakım önerilebilir. Bununla beraber ciddi ve yaşamı tehdit eden hastalığa sahip her birey palyatif bakım alabilir. Bu konuda hizmet sağlayan birçok palyatif merkezi vardır.
Evde palyatif bakım, ciddi hastalığı olan hastaların evlerinde kaliteli yaşamalarını sağlamak için verilen bakım hizmetleridir. Bu hizmetler, hastanın ağrı ve diğer semptomlarıyla başa çıkmaya yardımcı olmayı, psikolojik destek sağlamayı ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlar.
Palyatif bakımda verilen hizmetler nelerdir? Palyatif bakımda ne kadar süre kalınabilir? Hastanın ihtiyacı olduğu sürece palyatif bakımda kalabilir. Süre bakımından bir sınırlama yoktur.
Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalar sonucunda palyatif bakım ihtiyacı bulunan ve bir kurum bakımından yararlanmak isteyen hastaların ilgili mevzuat tarafından belirlenen kriterleri yerine getirmeleri durumunda bu ihtiyaç ivedilikle karşılanmaktadır.
Terminal evredeki hasta, yaşamının son günlerini yaşayan, ölmek üzere olan hasta anlamına gelmektedir. Terminal hastalık ise büyük bir olasılıkla kısa sürede ölümü beklenen tedavi edilemeyen ya da geriye dönüşsüz bir durumu anlatmaktadır.
Günlük ücreti aylık düşünüldüğünde 6000-9000-12000 tl civarında ödeme yapılmaktadır. Ayrıca; hastaların birçok işleriyle aile yakınları ilgilenmek zorunda kalmaktadır.
Ancak Yaşlı Bakım merkezlerinde ömür boyu palyatif tedavi hizmeti alabilmektedir. Bu durumda, palyatif bakım, hastaların sıklıkla yaşadığı ağrı, sıvı birikmesi ve solunum güçlüğü gibi semptomların hafifletilmesi ile gerçekleşmektedir.
1986: “Palyatif Bakım hastalığı küratif tedaviye yanıt verme- yen hastanın aktif total bakımıdır. Ağrının, diğer belirtilerin ve psikolojik, sosyal ve tinsel (spiritüel) sorunların kontrolü baş- lıca konulardır. Palyatif bakımın amacı hastalar ve aileleri için olası en iyi yaşam kalitesinin sağlanmasıdır (4).
Palyatif bakım hastanın yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla uygulanan uzmanlaşmış tibbi bakımdır. Palyatif bakımın amacı ameliyat veya herhangi bir tedavi sonrasında, yaşamının son dönemlerinde olduğu bilinen kişilerde ağrı, acı gibi semptom veya yan etkilerin en aza indirilerek hastayı rahat ettirmektir.
Palyatif bakım, mevcut hastalıkları nedeni ile tam olarak iyileşemeyen veya yaşam sonunda desteğe ihtiyacı olan hastalara yardım etmeyi amaçlayan bir tıp alanıdır. Aynı zamanda 'destekleyici bakım' olarak da bilinir. Hastanın acı çekmesinin giderilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına odaklı bir bakım şeklidir.
Palyatif bakım hemşireliğin odak noktası hastalık ve ölüm sürecinde hasta ve ailesinin, ölüm sonrası ise ailenin yaşam kalitesini yükseltmektir. Bunun için hemşirenin eğitim, tedavi, koordinasyon, bakım ve liderlik gibi önemli rolleri vardır.
SGK, "palyatif bakım tedavisi" adıyla yeni bir sağlık hizmetinin ödeme kapsamına alındığını ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde pilot uygulamaya başlandığını bildirdi.
Palyatif bakım kanser ve diğer ağır hastalıklarda hastalığın getirdiği yaşamı zorlaştıran durumlara çözüm bulmaya çalışan yaklaşımların bütünüdür. Önceki yazımızda kanserde palyatif bakımın öneminden, hasta ve hasta yakını için söz konusu olan çeşitli palyatif bakım yaklaşımlarından bahsetmiştik.
Palyatif tedavinin ilk amacı hastanın yaşadıklarını, diğer fiziksel ve psikososyal belirtileri en aza indirmek veya mümkünse ortadan kaldırmak; ikinci olarak da hasta ve ailelerine moral desteği sağlamaktır. Özellikle onkoloji hastalarının çeşitli belirtiler ve sorunlarla karşılaştıkları bilinmektedir.
Palyatif beslenme; tedavisi mümkün olmayan hastalığın tanısından itibaren tüm süreçlerinde hastalara sağlanan nutrisyonel destektir. Öncelikli amaç yaşam kalitesinin iyileştirilmesidir. Ciddi kısıtlamalardan kaçınılır ve beslenme ölçümlerinin sınırlarına palyatif döneme göre karar verilir.
13 Ekim "Dünya Palyatif Bakım Günü"
Palyatif bakım merkezlerinde bulunan yataklı hizmet alanları ile ilişkilendirilmiş diğer hizmet alanlarına ilişkin fiziki şartlar ve asgari donanım standartları belirlenerek hizmet 24 saat esasına göre verilir.
Yatış sırasında değerli eşyalar hasta tarafından, refakatçisine teslim edilmesi gerekmektedir. Refakatçisi olmayan hastalar, hasta eşyaları teslim formuyla eşyalarını servis hemşirelerine teslim eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri