[1] İşini başkasına, dahası Allah'a emanet etmekle sağlama bağlamış olmazsın. Onu sağlama bağlamak için önce sen bütün olanaklarını kullanacaksın; ondan sonra başkasına emanet edeceksin.
[1] İşlerin aksamadan yürümesini sağlayacak tedbirleri almak. Engelleri ortadan kaldırarak.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Eşeğini sağlam kazığa bağlamak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Sağlam kazığa bağlamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir işin aksamadan yürümesini sağlayacak önlemleri alarak güvenilir bir duruma koymak.
İki At Bir Kazığa Bağlanmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: ayrı ayrı düşünceleri ve kişilikleri bulunan iki kişi bir arada yaşayamaz, bir işi birlikte yapamazlar.
İlgili 39 soru bulundu
Belli başlı durumları, olguları ve kavramları tanımlamak için kullanılan kalıplaşmış ifadelere deyim denir. En kısa deyimler genellikle 2 yada 3 kelimeden oluşur. Deyimler kalıplaşmış ifadeler oldukları için cümle içerisinde kelimelerin yerleri değiştirilmeden kullanılmalıdır.
Deyim. [1] Bir anlaşmazlığı, her iki tarafı da memnun edecek şekilde bağlayıp sonuçlandırmak.
Herhangi bir sebepten dolayı yaşanan üzgünlük, kırgınlık ya da hayal kırıklığı karşısında konuşmamak ağzını bıçak açmamak deyimidir.
Örneğin, “Atı alan Üsküdar'ı geçti” sözü bugün yaygın bir deyim olarak kullanılmakla beraber “At alan Üsküdar'ı geçti, at almayan çukurunu açtı (eşti, kazdı).” atasözünden alınmış bir bölümüdür.
Kazık Bağı
Bir halatı kazığa ya da ince bir halatı kalın bir halata bağlamak için kullanılır. Çabuk yapılan emniyetli bir bağdır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Daldan dala konmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Etrafında dört dönmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
İstediğini elde etmek amacıyla bir kimsenin, bir şeyin yanından ayrılmamak, ona aşırı ilgi göstermek.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Armut piş ağzıma düş atasözünün anlamı, herhangi bir şeyin emek verilmeden, kolayca elde edilmesi anlamına gelmektedir. Bu atasözü özellikle tembel tembel dolaşan ve aylaklık eden insanlar için kullanılmaktadır.
Çoğu gitti azı kaldı deyimi sürekli kullanmış olduğumuz deyimlerden bir tanesidir. Yapılan işin büyük bir kısmının bitirildiği çok az bir kısmının kaldığını anlatmak için kullanılır.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir.
Parmağı ağzında kalmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Ağzından bal damlamak deyimi çok tatlı, çok güzel ve insanın içine okşayan cümleler kurmak anlamına gelir. Bu durum aynı zamanda karşılıklı olarak da gerçekleştirilebilir. Karşı tarafı etkileyecek kadar güzel cümleler kurmak ağzından bal damlamak deyimi ile beraber kullanılır.
[1] Düzende giden, çok iyi işleyen işi engelleyici harekette bulunmak. [2] Birinin çıkarını baltalamak.
Deyim. gücenmek, alınmak, darılmak.
Tadı damağında kalmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Dut yemiş bülbüle dönmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Susmak; konuşkanlığını, sevincini, neşesini yitirmek; sesi çıkmaz olmak. “Onu dut yemiş bülbüle döndürmezsem bana da Hasan demesinler!”
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır.
Deyim. [1] Kolayca. [2] Hiçbir sorun yaşamadan. [3] Hiç kimseye duyurmadan, hiç kimseye zarar vermeden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri