Ecbalium elaterium, Cucurbitaceae familyasından olup otsu ve ruderal bir bitkidir. Halk arasında acı kavun, cırtatan, eşek hıyarı, acı düvelek olarak da bilinen bu bitkinin özü yaygın olarak sinüzit ve sarılık tedavisinde kullanılmaktadır (2) (Resim 1).
Bu bitkinin 1 tatlı kaşığı meyve suyu bir çay bardağı suyla seyreltilerek sadece 2 - 3 damla buruna damlatılır.
Bilimsel adı Ecballium elaterium L. olarak bilinen (Şekil 1) ve halk arasında cırtatan, acı dülek, eşek hıyarı, şeytan keleği, yabani kavun olarak da bilinen acı kavun, Cucurbitaceae ailesine mensup bir bitki türüdür [20]. Akdeniz coğrafyası ile Anadolu'da yaygın olarak yetişen bir bitkidir [21, 22].
Sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen "acı kavun" bitkisinin, sanıldığının aksine bünyede kalıcı hasar bırakabileceği, ölüme bile neden olabileceği bildirildi. Bitkinin 2 gramı alerjik reaksiyonlara bağlı ani nefes durması nedeniyle öldürücü etkiye sahip.
Zehirli bitkiye son derece dikkat etmeleri gerekir. Bunları kullanmaları kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bu zehirli bir bitki olduğu için buruna damlatılması halinde çok hızlı bir şekilde solunum yolunu kapatabiliyor, insanlar hastaneye yetişemeden yolda boğulmalarına yol açabiliyor." dedi.
İlgili 45 soru bulundu
Bağışıklık sistemi güçlendirdiği için hastalıklara karşı vücut direnci sağlar. Damar tıkanıklığını önlemede etkilidir. Kalbe ve kansızlığa iyi gelir, tansiyonu düzenler. Kavunu aşırıya kaçmamak şartıyla kalp hastalarının tüketmesi gerekir.
Dr. Feridun Kunak, içerisinde nane, okaliptus yaprağı, lavanta, adaçayı, nane yağı, papatya ve kekik olan sinüzite iyi gelen, sinüsleri açan buhar banyosu yapımını ekrana getirdi. Kunak, karışımı on beş dakika kaynattıktan sonra buharın içe çekilmesini tavsiye etti.
Acı kavun bitkisinin çekirdeklerinin ayıklanıp sızma zeytinyağında belirli sürelerde kaynatılması ile elde edilmiştir. -Bütün organlara nüfuz eder ve derin dokulardan toksinleri çekerek idrar, ishal, ter, burun ve geniz akıntısı ile dışarı atılmasını sağlar.
Yaprakları üçgen - kalp seklinde ve kenarları dişlidir. Üstü yumuşak, altı sert tüylerle kaplıdır. Viraneliklerde yetişir. Güney Avrupa ve Türkiye'de yaygındır.
Görme Bozukluklarının Oluşmasını Önler: Kavun iyi bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini göz sağlığını destekleyerek gece körlüğü, bakar körlük gibi görme bozuklukların oluşmasını önler. Sindirim Sistemini Düzenler: Kavun lifli bir meyvedir. İçerdiği lif sayesinde bağırsak metabolizmasını düzenler.
Pomelo veya Şadok olarak bilinen ve Türkçe'de Ağaç Kavunu olarak adlandırılmış olan bu meyve aslında güney doğu asya kökenli bir meyvedir. Hindistan'da "çocukların futbol topu" olarak adlandırılmasından anlaşılacağı gibi iri bir meyvedir. En azından bizim bildiğimiz narenciyelerin en büyüğü olduğunu söyleyebiliriz.
Tadı ünlü kavun kadar tatlı değildir, bu nedenle yaygın olarak yenilmez, ancak güzel kokusundan dolayı şurup, tatlı, şekerleme, Türk, şerbet vb. için kullanılır. Hasat edildiğinde çok güzel kokmaz.
Türkiye'de kavunun; kalite, lezzet ve nefaset açısından en önemli üretim merkezi İlçemizdir.
Tavsiye edilen önerilerden ilki ılık tuzlu su yöntemidir. Bir bardak içinde 1 kaşık tuzu ılık suyla eritin ve bu suyla burnunuzu yıkayın. Tuzlu su, sinüslerin rahatlamasına yardım eden doğal yöntemlerden biridir. Eğer imkanınız varsa bu suyu her iki burun deliğine 1 defa olacak şekilde spreyle püskürtebilirsiniz.
Sinüzit için ne iyi gelir? Tuzlu su, rahat nefes almaya yarayan yüksek yastık tercihi, sinüzitin sebep olduğu baş ağrısını hafifletmek için tarçın, burun bölgesinin açılması için sıcak bir banyo veya soğuk kompres sinüzite iyi gelen çözümler arasında yer alır.
Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisi ile iyileştirilir. Burada en önemli ilaç antibiyotiklerdir ve hastalığın şiddetine göre kullanım süreleri 10 ile 21 gün arasında değişir. Süreyi belirlemede en önemli kriter ise sarı yeşil burun akıntısının geçmesinden sonra en az 7 gün daha antibiyotik kullanılması.
Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir.
Felce, kaşıntıya, karaciğer hastalıklarına, hatta siroza, böbrek ve mesane hastalıklarına, romatizma, gut ve kadın hastalıklarına iyi gelir. Kan ve safrayı inceltir, baş ağrısı ve migreni geçirir.
Halk arasında 'acı kavun' olarak bilinen kırlangıç kavunu, İzmir'de tezgahlara çıkarılmaya başlandı. Yaz aylarında toplanan bu kavunun çekirdeğinin aynı, kokusunun farklı olduğunu belirten Tamgacı, "Mardin'de bu kavuna 'şemame' derler.
Kırmızı acı biber yağı bölgesel zayıflamada göbek yağlarını eritmede ve basenlerin sıkılaşmasında etkilidir. Kırmızı acı biber yağı etkin bir bölgesel zayıflama yağı olup önde gelen masaj yağıdır. Vücudunuza masaj yağı olarak sürülen kırmızı acı biber yağı dudakların dolgunlaştırılması için etkin olduğu bilinmektedir.
Cilt bakımında ve masajlarda cildi yumuşatarak nemlendirir ve besler. Değerli yağ asitleri sayesinde cildin kendini yenilemesi için destek olur. Daha genç ve ipeksi bir görünüm sağlar. Saç bakımında hassas, kepekli ve kaşıntılı saç derisini nemlendirir, dengeler ve yatıştırır.
Her gün sürüp masaj yapmak sinir, eklem, siyatik, gut ve kulunç ağrılarına, böbrek ve idrar yollarına iyi gelir. Fil hastalığı ve cüzzamın ilerlemesini durdurur. Baş ağrılarında ağrı bölgelerine masaj yaparak sürülebilir. Baş ağrılarında hacamat sonrası sürülebilir.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Duş alıp burun kanallarının açılması sağlanabilir. Yüz bölgesini ılık nemli bir havluyla kapatıp sinüslerin yumuşaması sağlanabilir. Bol su ve sıvı tüketmek mukus tabakasını incelteceğinden sinüslerdeki hava transferi sağlanabilir. Burun gerektiğinde su yardımı ile temizlenebilir.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri