ESI 1: Acil hayat kurtarıcı müdahale gerektirir hastala- rı içerir (Tablo 1). Bu grup hastalara kardiyak arrest, cid- di solunum sıkıntısı, bilinci kapalı travma hastası, dola- şım bozukluğu yapan taşikardi, bradikardi, hipoglisemi, anaflaksi örnek verilebilir.
Amaç: Emergency Severity Index (ESI) acil müdahale gerektiren ve bekletilmesi riskli hastaları tespit ettikten sonra kaynak tahmini üzerinden hastanın triaj kategorisini belirleyen, bunun için algoritmada 4 temel karar aşaması bulunan kullanımı basit 5 seviyeli bir triaj sistemidir.
Epidural steroid enjeksiyonları (ESİ), sinir kökü sıkışmasının neden olduğu inflamasyon ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için yapılan minimal invaziv bir işlemdir. Sinir kompresyonlarına fıtıklaşmış diskler, kemiksi çıkıntılar veya spinal stenoz neden olur.
Triaj işlemi başvuru sırasında doktor, acil tıp teknisyeni, hemşire, sağlık memuru vb. nitelikteki sağlık personeli tarafından yapılır. Triaj uygulaması için muayene, tetkik, tedavi, tıbbi ve cerrahi girişimler bakımından öncelik sırasına göre kırmızı, sarı ve yeşil renkleri kullanılır.
Triaj değerlendirmesi; solunum, dolaşım, bilinc sırasını takip eder ve bu değerlendirme sonucuna gore acil ve oncelikli hastalar tespit edilir. Triaj, ulaşılan her basmakta (olay yeri, nakil, acil servis vb.) yeniden yapılır.
İlgili 30 soru bulundu
Triyaj, acil servislere başvuran hastaların, hastalıkları ile ilgili şikâyetleri, belirtilerin şiddeti ve tıbbi durumlarının aciliyeti göz önüne alınarak doktor veya bu konuda eğitim almış sağlık personeli tarafından uygulanan öncelik belirleme işlemini ifade etmektedir.
Triaj: Çok sayıda hasta ve yaralının bulunduğu durumlarda (Olağan üstü haller), ölüm oranını azaltmak, öncelikli tedavi ve nakil edilmesi gerekenlerin tespiti amacıyla, olay yerinde ve bunların ulaştırıldığı her sağlık kuruluşunda yapılan hızlı seçme ve kodlama işlemidir.
✓ Triyajda harcanan zaman 1dk. Geçmemeli. ✓ Triyajda tedavi yapılmaz. ✓ Basit ve herkesçe kabul edilen yöntem olmalı. ✓ Tüm hastalara ve yaralılara uygulanabilmeli. ✓ Triyaj görevlileri deneyimli ve eğitimli olamlı. ✓ Seçim ve sıralama;din,dil,ırk...gözetilmemeli. ✓ Her basamakta tekrar yapılmalı.
Triaj süresi, her bir yaralı için 1 dakikadan daha kısa olmalıdır.
Amerikan iç savaşında (1861-1865) “triyaj” ilk kez tıbbi bir terim olarak kullanılmıştır. Bu savaşta Jonathan Letterman tarafından kullanılan triyaj ile binlerce askerin hayatının kurtarıldığı kayıtlara geçmiştir (10).
Bu hastalar hemen mu- ayene odasına alınır ve 10 dakika içinde doktoru hastanın başında olması sağlanır. ESI 3: Birden fazla kaynağın kullanılacağı düşünülen ve vital bulguları stabil olan hastaları içerir. Bu hastalara ka- rın ağrısı, pnömoni, kırık şüphesi olan hasta örnek olarak gösterilebilir.
Kütle Spektrometresinin Uygulamaları
Moleküler Türlerin Kantitatif Tayini: Kütle spektrometresi, petrol ve ilaç sanayi ile çevre araştırmalarında karşılaşılan kompleks organik (bazen de inorganik) karışımların bir veya daha fazla bileşeninin kantitatif tayininde yaygın olarak kullanılır.
Kütle spektrometrisi, İngilizce: Mass spectrometry (MS), kimyasal türleri iyonize edip oluşan iyonları Kütle-yük oranını esas alarak sıralayan bir analitik teknik. Daha basit terimler ile, bir kütle spektrumu bir numunen içindeki kütleleri ölçer.
Mavi Kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Hastane polisi gerekli işlemleri yapar. Böyle bir durumla karşılaşan personel, olay bildirim formu doldurarak hasta ve çalışanların sağlık ve güvenliğini üst kuruluna bildirir. Kurul incelemeyi yaparak gerekli ise düzeltici faaliyet yapmak üzere başhekimliğe rapor sunar. Bazı yerlerde siyah kod olarak da adlandırılır.
Yeşil alan: Hafif yaralanma ve hastalık durumlarında yeşil alan birimi hizmet vermektedir. Yeşil alandaki hastaların sağlık durumu, sarı ve kırmızı alandaki hastalara göre daha az aciliyet barındırmaktadır. Bu sebeple, bu gruptaki hastalar özellikle kalabalık hastanelerde uzun süre bekleyebilmektedir.
Triyaj uygulamaları hastanın ilk değerlendirmesi yapılarak acil tıbbi tedavi ve acil bakım gereksinimlerinin belirlendiği bir sınıflandırma sürecidir. Triyaj uygulamasının temel amacı durumu ciddi ve yaşamı tehdit edici sağlık sorunu olan hastaların hızla tanımlanabilmesi ve müdahale edilebilmesidir.
Olay yerine gelen ilk kurtarıcı triyaj sorumluluğunu üstlenir. Triyaja başlama noktası -eğer tehlike açısından başka bir risk yok ise- kurtarıcının olay yerine girdiği yerdir. Kurtarıcı, kural olarak sınıflandırmaya kendisine en yakındaki kazazede ile başlar. Bu durum zamanın etkin kullanılması amacıyla önemlidir.
Triyaj Alanı: ➢ Genellikle acil servislerin girişine kurulur. ➢ Tek bir giriş ile acile yönlendirme yapılır. ➢ Triyaj alanının girişe çok yakın olması nedeniyle, polis, basın ve halktan kişilerin çalışmalara müdahil olmamasına dikkat edilmelidir.
Hastanede bulunan hasta/hasta yakını ve hastane çalışanlarının hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel tacize maruz kalmaları halinde olay yerindeki sabit telefon(lar) aracılığıyla 1111 aranarak beyaz kod verilir.
Triaj, mevcut imkanları aşan fazla sayıda hasta veya yaralının bulunduğu hallerde, hasta veya yaralılardan öncelikli tedavi ve nakil edilmesi gerekenlerin tespiti amacıyla, olay yerinde ve ulaştırıldıkları her sağlık merkezinde yapılan hızlı seçme ve kodlama işlemi olarak tanımlanmıştır.
Beyaz Toros aydınlatılmamış faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracıdır. 1993-1996 yılları arasında sloganı “ben devletim kaybederim!” olmuştur. "Yeşil” kod adlı adı Mahmut Yıldırım olarak bilinen kişinin mensubiyeti devlet içinde örgütlenmiş çetelerdir. Akıbeti ve cinayetleri meçhuldür.
Olayın meydanan geldiği yer, zaman, olayın açık tanımı konularında çağrıyı yapan kişiden detaylı bilgi aldıktan sonra (mümkünse) TURUNCU KOD çağrısı yapar .
Yürüyebilen ve triyaj sorumlusuna doğru gelebilen her hasta yeşil kod olarak değerlendirilir. İkinci olarak; hastanın bulunduğu pozisyonda sırasıy- la; solunumunun, dolaşımının ve bilincinin değerlendiril- mesi gerekir.
Temel Pik: Bir kütle spektrumundaki en büyük pike "temel pik" denir; uygulama- da, çoğunlukla, pik yükseklikleri temel pikin kesirleri olarak rapor edilir. Başka bir rapor şeklinde, pik yükseklikleri yerine, toplam pik yüksekliğinin kesirleri olarak pik şiddetleri kaydedilir; bu değerler daha tanımlayıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri