Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir.
Doğum yardımı 2023 yılında birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL'dir. Bu tutarlar geçtiğimiz yıl ile aynıdır. 2023 yılı için şu ana kadar doğum yardımı ödemelerinde güncelleme olmamıştır. Bu ödemeler, canlı doğumlardan sonra bir defaya mahsus gerçekleşir.
Doğum Yardımı
Bu yardım ile bir kereye mahsus olmak üzere ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk ve sonrası için 600 TL para yardımı yapılmaktadır. Bu yardım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılmakta olup, bebek sahibi olan ailelere destek ve teşvik olmayı amaçlamaktadır.
Buna göre Temmuz ayıyla birlikte 2022 yılında 5.500 asgari ücretli annenin alacağı en düşük doğum parası, 13 bin 689 lira oldu. -Yeni annenin doğum parasını alabilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor. Bunlar şöyle: -Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı.
İlgili 26 soru bulundu
2023 Asgari ücretli bir annenin ödeneği şöyle hesaplanıyor:
50.080 / 3 x 2= 33.387,3 TL doğum parası alır.
Doğum paraları, rapor paraları, ödenekler, süt paraları gibi ödemeler PTT şubelerinden günlük olarak yatmaktadır. Doğum raporunun bitmesinden itibaren 10-15 gün içinde doğum paraları yatacaktır.
Baba ve annenin T.C vatandaşı olması halinde doğum parasından faydalanmak için doğum parası verilmektedir. Baba memur ise doğum raporu ile birlikte çalıştığı kuruma başvurmalı; özel sektör çalışanı ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurması gerekmektedir.
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14'üncü günleri arasında yapılır.
ŞSY Programı kapsamında, 0-6 yaş arası çocuklara, kız veya erkek fark etmeksizin aylık 100 TL (en fazla 72 ay), gebe kadınlara aylık 200 TL (en fazla 9 ay), lohusa kadınlara aylık 300 TL (en fazla 2 ay) ve hastanede doğum gerçekleştiren kadınlara bir kereye mahsus olmak üzere 500 TL tutarında nakdi yardım yapılmaktadır ...
Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır. Kamu işçilerine ise sözleşmeleri gereği, kurumlarından aldıkları doğum yardımı tutarı ile yukarıda bahsedilen tutarlar arasındaki fark ödenir.
Ayrıca 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için yapılacak doğum yardımı başvuruları için de herhangi bir son başvuru tarihi gibi bir düzenleme bulunmamaktadır. Süt parası yardımının diğer ismi emzirme ödeneğidir.
Özel sektörde çalışan işçilerin de eşlerinin doğum yapması halinde ücretli olarak babalık izni kullanabileceği 4857 Sayılı Kanunun mazeret izni Ek madde 2 de düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre özel sektörde çalışanlar için babalık izni 5 gün olarak belirtilmiştir.
Babaya Doğum Parası Ne Kadar 2022? Doğum parası, annenin son 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanır. Günlük brüt ücretin 2/3'si ödenmektedir. Brüt asgari ücret 6.471 TL olarak hesaplandığında 2022 yılında en düşük doğum parası 12.454 TL tutarındadır.
Sonuç olarak, doğum parası analık nedeniyle alınan istirahat raporunun bitmesinin ardından 10-15 günlük süre içerisinde PTT şubelerinden yatacaktır. Ödemenin yapılıp yapılmadığının takibi de e-devlet üzerinden yapılabilecektir.
Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranına göre her yıl yeniden belirlenen emzirme ödeneğinin 2023 yılı için geçerli olacak tutarı SGK'nın 05/01/2023 tarihli ve 2023/03 Sayılı Genelgesi ile belirlendi. 2022 yılında 316,00 TL olan emzirme ödeneği tutarı 2023 yılında 520,00 TL olarak açıklandı.
Doğum raporu parası formülü aşağıdaki gibidir: Son 12 aylık brüt maaş/son 12 aylık toplam prim günü sayısı işlemi ile günlük brüt kazanç bulunur. Günlük brüt kazanç*2/3 formülü ile günlük doğum parası hesaplanır. 112 gün için günlük doğum parası*112 ile toplam doğum raporu parası hesaplanır.
Doğum parası, doğum ödeneği ve doğum yardımı olarak adlandırılan ücret, annenin çalışıp çalışmamasına bakılmaksızın devlet tarafından ödeniyor. İlk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL ödeme yapılıyor.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Doğum Yardımını Kim Alabilir? Ülkemizde 2015 yılında ev hanımı olan anneleri sevindirecek bir karar alınmıştır. Bu karara göre, herhangi bir koşul belirtmeksizin bütün Türk vatandaşı annelerinin canlı doğum gerçekleştirmelerinin ardından doğum parası alabileceklerdir.
Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması, Doğumun canlı gerçekleşmiş olması
Doğum izni kullanan anne ve anne adayları, yukarıda dile getirilen izin süresi boyunca raporlu sayılmaktadır. Doktor raporuyla doğuma üç hafta kalana kadar çalışan kadın işçiler, izin süreleri için geçici iş göremezlik ödeneği alır. Bu süre boyunca SGK tarafından analık geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.
Raporlu olunan süreler için işyeri, çalışan kadına ödeme yapmaz. Fakat bu dönemdeki ücretin üçte ikisini SGK çalışan kadına “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder. Ancak çalıştığınız işyeri, kendi insiyatifinde, bu izinli olduğunuz sürede size ödeme yapmaya devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri