Görenler bile inanamadı. Bir Arap ülkesinde çekilen görüntülerde çölde bir kaynaktan su çıktığı görülüyor. Keşfe çıkan bir grubun fark ettiği kaynak, bulanları bile hayrete düşürdü.
Bazı arkeologlar ise göçün 130 bin yın önce başlamış olabileceğini belirtiyor. “İnsanların 130 bin ila 90 bin yıl kadar önce Afrika'dan çıkıp Orta Doğu'ya geldiğine dair veriler var. Fakat Arabistan çölü nedeniyle çoğu insan göçün buradan öteye geçmemiş olduğuna inanıyordu” diyor Parton.
Jeologlar, Sahra Çölü'nde günümüze kadar sayısız göl ve nehir yatağı keşfetmişlerdir. Bu keşiflerde ortaya çıkarılan göl yatakları, genel olarak küçük boyuttaydı; fakat bu göl havzalarından bir kısmı, Hazar Denizi büyüklüğündeydi!
Vaha çöllerin içerisinde yer alan ve çöl koşullarından yalıtılmış, genellikle su ve bitki içeren bölgeleri tanımlamakta kullanılan coğrafya terimidir. Büyük Türkçe Sözlük'de; Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yer altı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi olarak tanımlanır.
Büyük bölümü çöllerle kaplı Namibya'da 400 yıl yetecek su kaynağı bulundu. Angola sınırında keşfedilen su kaynağının derinliğinin 200 metre, potansiyelinin 5 milyar metreküp olduğu açıklandı.
İlgili 32 soru bulundu
Yukarıdaki Hadis'ten anlaşılan şudur: Arap Yarımadası'nın çöllerini, Yaklaşan Saat'te, göller ve nehirler kaplayacaktır. Hadis'teki "yeniden bağ-bahçe ve nehirlere kavuşmadıkça" ifadesi, Yarıma'da topraklarının geçmişte böyle olduğuna; Yaklaşan Saat'te bu ilk haline geri döneceğine işaret etmektedir.
Selin vurduğu yerleşim yerlerindeki hasar uydudan görüntülenirken, selin Sahra Çölü'nde de büyük su baskınlarına neden olduğu yine uydu fotoğraflarına yansıdı. Derne'deki son derece kuvvetli yağışa dayanamayan baraj, patlayınca, tsunami benzeri dev bir sel yaratarak mahalleleri ve yüzlerce kişiyi denize sürükledi.
Bütün çöllerde yüzeyaltı suları bulunur. Yüzeye yakın kesimlerde su, buharlaşarak yok olur. Daha alttaki katman görece kuru olsa da, daha az geçirgen katmanlarla kuşatılmış ve su içeren tortullardan oluşan mercekler taşıyabilir. Bunun altında ise yeraltı su katmanı denen, doygun bir katman bulunur.
Dr. İhsan Çiçek, ortaya çıkan görüntülerin kalıcı olmayabileceğini dığını belirtti. Çöl ikliminin hakim olduğu Suudi Arabistan'ın Hicaz bölgesinde etkili olan yağışların ardından ortaya çıkan bitkiler, bazı arazileri yeşille kapladı.
Sahra çölünün batı kıyısının yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C olup iç kesimlerden 5 °C daha düşüktür. Yine bu sahalarda karalardan denize doğru esen rüzgarlar ile üstte bulunan su kütlesi akıntılarla uzaklaşır ve altta bulunan soğuk su yüzeye çıkar.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da etkili olan şiddetli yağışlar sele neden oldu. Başkentteki birçok cadde ve sokak göle dönerken, araçlar sel sularında ilerlemekte zorlandı. Maddi hasarın meydana geldiği sellerde, can kaybı yaşanmadığı aktarıldı.
Lütfen çeviriyi geliştirmek için yardım edin. Büyük Yapay Nehir (İngilizce: Great Man-Made River, Arapça: النهر الصناعي العظيم) Projesi, Muammer Kaddafi döneminde Libya'daki Sahra Çölü'ne Nubian kumtaşı fosil akifer bölgesinden su tedariki yapan bir boru ağları projesidir.
Afrika'nın kuzeyinde yer alan Sahra, dünyanın en sıcak çölü olarak bilinirken, aynı zamanda Antarktika ve Arktik'in ardından en büyük üçüncü çölü olarak da ün salıyor. Yaklaşık olarak Afrika kıtasının yüzde 10'u kadar bir alanı kaplayan çöl, bugün 2,5 milyon yaşında. Burada çok sayıda göçebe kabile yaşam sürüyor.
Desalinasyon işlemi oldukça enerji gerektiren pahalı bir işlem. Örneğin Suudi Arabistan bu yöntem ile temiz su elde edebilmek için her gün 300.000 varil petrol kullanıyor. Bu sayede su ihtiyacının %60'ını karşılayabiliyor. ABD'nin kuraklıkla boğuşan eyaleti Kaliforniya'da da desalinasyona ciddi bir yatırım yapılmakta.
Suudi Arabistan merkezli "El-İhbariyye" televizyon kanalında yayınlanan görüntülerde, şiddetli yağış nedeniyle Cidde'deki caddelerde büyük miktarlarda su birikintilerinin oluştuğu ve onlarca aracın suda sürüklendiği görüldü.
Suudi Arabistan'da şiddetli yağışların ardından Mekke kentine bağlı İmare bölgesindeki dağlar ve ovalar yeşillendi.
İlk insanların 'Yeşil Arap Yarımadası'nda' yaşadığına dair yeni bulgular ortaya çıktı Bilim insanları, Arap Yarımadası'nın uçsuz bucaksız çöllerinde sürdürdükleri araştırmalarda bugün kurak çöl halindeki bölgenin geçmişte yağışlı ve yeşil olduğuna dair bulgulara rastladı.
Suudi Arabistan'da aşırı yağışlar ve fırtınanın etkisiyle çöl adeta denize benzedi. Suudi Arabistan'da hava şartları halkı zorlamaya başladı. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen aşırı yağış ve fırtına, çölü adeta denize dönüştürdü.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
Türkiye'de kumullar olarak adlandırılan çöl Konya'da bulunuyor. Konya'da bulunan bu bölge, Afrika ve Arabistan'daki çöllere benzerliğiyle dikkat çekiyor. Konya'da bulunan bu bölge, Türkiye'nin tek çöl alanı olarak kabul ediliyor.
Lut Çölü 480 km uzunluğu ve 320 km genişliği ile en büyük çöl havzalarından biridir ve aynı zamanda en kurak ve sıcak olanıdır. Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır.
Arabistan yarımadası, arkeolojik bölge zenginliğine ve dikkate değer şekilde eski nehir ve göl birikimine sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri