EŞİK (YAVAŞ YAVAŞ ALIŞTIRMA) YÖNTEMİ (Ortalama okuma süresi 57 saniye.) Sistematik duyarsızlaştırmaya benzeyen bir tekniktir. Organizmaya istenmedik davranışı göstermesine değmeyecek büyüklükte bir uyarıcı verilir ve organizmanın tepki göstermemesi sağlandıktan sonra uyarıcının şiddeti artırılır.
Eşik Yöntemi ve amacı: Alışkanlıkları değiştirmek ya da bütünüyle yok etmektir. Yapılışı ise azar azar verilmek şeklinde olup pekiştirmeden yararlanılmaz. Örneğin: Süt içme alışkanlığı bulunmayan bir çocuğa azar azar süt verilir. Bu şekilde çocuğun o alışkanlığı edinmesi sağlanır.
Eşik yöntemi, istenmeyen davranışları istenen davranışlara dönüştürmeyi sağlayan bir öğrenme tekniğidir. İstenmeyen davranışı meydana getiren uyarıcı organizmaya azar azar ve yavaş yavaş uzun sürede verilerek, istenmeyen davranışın ortaya çıkması önlenir ve istenen davranışın yapılması sağlanır.
Alıştırma, öğrenciye sorunların sürekli olarak sunulmasıdır. Örneğin; alıştırmalarda öğrencilere "2 ile 5 kaç eder?" gibi sorular sorulur.
3- Zıt Tepki Yöntemi ( Uyuşmayan Uyarıcılar Yöntemi)
İstenmeyen tepkiye neden olan uyarıcı ile bu uyarıcıyla rekabet edebilecek ve istenen bir tepkiyi (zıt tepki) meydana getirecek uyarıcı ile birlikte sunulur. Bu farklı uyarıcıların ortaya çıkardığı tepkiler, bırakılması istenen tepkilerle uyuşmayacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Zıt Uyarıcıya Koşullanma: İstenmeyen davranışa neden olan uyarıcının o uyarıcıya zıt başka bir uyarıcı ile eşlenerek bu davranışın söndürülmesi işlemine zıt uyarıcıya koşullanma denilmektedir.
2. BIKTIRMA YÖNTEMİ:Uyarıcılar yoğun bir şekilde tepki yapmaktan bıkıncaya kadar verilir. Örnek : Eline aldığı her şeyi camdan vb yerden atan bir couk düşünelim. Bu çocukla en çok attığı nesneleri önüne koyarak atması yönünde yönerge vererek atması iteriz.
Alıştırma yöntemi: Belli kararların öğrenciye devredildiği, öğrenci ve öğretmen, öğrencilerin kendi aralarında ve çalışmalar arasında yeni ilişkilerin meydana geldiği bir yöntemdir. Öğrenme için farklı durumlar sunulur ve yeni durumlara ulaşılır.
Alışma, duyu organlarının aynı şiddet seviyesini koruyan bir uyarıcıya sürekli maruz kalması sonucu bu uyarıcının ilk etkisini giderek kaybetmesi ve bu uyarıcıya karşı tepkinin giderek zayıflaması veya tepkinin ortadan kalkmasıdır.
Alıştırmalar, Öğretici programdan farklı olarak belirli bir konu ya da kavramı öğretmek yerine önceden sınıf ya da başka bir öğretim ortamında öğretilen konu ya da kavramı pekiştirmek amacıyla geliştirilen programlardır. Öğretici programları tamamlayıcı olarak kullanılabilir.
Psikolojik eşik, psikolojik aşama, psikolojik sınır veya psikolojik bariyer, bir konuda psikolojik nedenlerle aşılması güç olan nokta. Aslında o noktanın aşılması veya aşılmaması için herhangi bir maddi neden yoktur. Ancak insan veya insanlar o noktayı zihinlerinde büyütmektedirler.
Organizmanın bir uyarıcıyı fark etmeye başladığı noktaya duyusal eşik (sensory threshold) denir. Örneğin, insanlar sesi sesin titreşimi saniyede 20'den az veya 20.000'den çok olduğu zaman duyamazlar. Mutlak eşik (absolute threshold) bir uyaranın duyumlanabilmesi için gereken asgari düzeydeki uyarılma miktarıdır.
Eşik bir mekân olarak; özel ve kamusal alanın ayrımında bir çizgi, güvenlik noktası olan bir hudut, sanat ve edebiyatta bir imge, inançlarda bir simge, bir aşama, psikolojik bir sınır ve aynı zamanda kararsızlık ve umut gibi durumların yaşandığı bir yerdir. Eşik, bilimlerde de terim olarak kullanılagelmiştir.
Bir kişi dışarıda acıktığı bir sırada herhangi bir lokantaya girerek köfte ekmek yiyor. Akşam saatlerinde bu kişide mide bulantısı olmaya başlıyor. Kişi bu durumu öğlen saatlerinde yediği köfte ekmeğe bağlarsa ve bir daha köfte ekmek yemez ya da o lokantaya gitmezse burada garcia etkisi oluşmuş olmaktadır.
Isındırmak, birinin bir şeye yakınlık duymasını, alışmasını, benimsemesini, yadırgamaz olmasını sağlamak ve onu alıştırmak için yapılır.
Bir yılan fobisine yardımcı olmak için hayal edilen uyaranlar şunları içerebilir: bir yılan resmi; yakındaki bir odada küçük bir yılan; tam görünümde bir yılan; yılana dokunma vb. hayal edilen ilerlemenin her adımında, hasta bir gevşeme durumundayken uyarana maruz bırakılarak fobiye duyarsızlaştırılır.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Alışma, en basit organizmaların bile geliştirdiği bir öğrenme türü olarak düşünülmektedir. Alışma sırasında çevresel bir uyarana verilen tepki kademeli olarak azalır.
Klasik koşullanma yoluyla kazanılan davranışlar koşullu uyarıcı-koşulsuz uyarıcı bitişikliği ortadan kaldırıldığı zaman giderek azalır ve kaybolur. Buna davranışın sönmesi denir. Klasik koşullanma, insanların karmaşık bilgileri öğrenmesini açıklamamaktadır.
Blok Alıştırma: Aynı becerinin ardı ardına tekrar edilmesini gerektiren alıştırma serileridir. Rasgele Alıştırma: Farklı becerilerin ardı ardına gelen denemelerde rasgele yapılmasını gerektiren alıştırma serileridir.
KENDİNİ DEĞERLENDİRME (DENETLEME) YÖNTEMİ Bu yöntemde kişinin kendi performansının farkında olmasını geliştirmek esastır (kinestetik farkındalık). Kinestetik farkındalığa, kendi performansını gözlemlemeyi öğrenerek ve daha sonra ölçütlere göre bir değerlendirme yaparak ulaşabilir.
Watson'a göre bir şartlanmanın olabilmesi için nötr uyarıcı ile koşulsuz uyarıcının ardı ardına verilmesi gerekir. Buna bitişiklik ilkesi denir.
Eşik Yöntemi: Uyarıcı çok az dozda verilerek istenmeyen tepkinin çağrışımının, ortaya çıkması engellenir. Uyarıcının dozu istenmeyen tepkiyi doğuracak tepkiyi aşmadan zamanla yavaş yavaş arttırılır (Senemoğlu, 2011, s:123).
Dolaylı Duygusallık : Gözlemcinin, modelin yaşadığı korku, kaygı, endişe, öfke gibi farklı duygusal tepkilerini izlemesi sonucu bundan etkilenerek benzer şekilde duygusal yaşantı geçirmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri