Birbirinize açık davranarak ve empatik yollarla problemi çözemediğiniz noktada bir an önce bireysel terapi ve aile terapisi desteği almalısınız. Kıskançlık tek başına var olabilen bir duygu değildir. İçinde özgüven eksikliği, yetersizlik ve yansıtma gibi duygular barındırmaktadır.
Aşırı Kıskançlık Hastalığı; ilişkilerde düşük benlik saygısı, güvensizlik, yetersizlik duygusu, kültürel farklılıklar, eğitim seviyesi veya iletişimdeki yetersizlikler ile ilgili olabiliyor. Evli çiftler, evli olmayan çiftlere göre kıskançlık temelli sorunlarda daha yapıcı ve uzlaşmacı davranıyorlar.
Aşırı kıskançlık evlilik içinde aile huzurunu bozması sebebiyle boşanma sebebi olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca kıskançlık seviyesi arttığında kıskanılan eşin kişilik haklarının da ihlali sonucunun doğduğu açıktır.
Aşırı kıskançlık ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavi edilebilir. İlişkilerde çiftlerin birbirine güven duyması, iletişime açık olması ve empatiyi gündemde tutması kıskançlığı kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Eğer kıskançlık bir paranoya halini aldıysa, kıskanılan kişinin hayatını kısıtlamaya ve zorlaştırmaya başladıysa bir bozukluğu yansıtabilir. Böyle bir durumda kıskanan aşırı kontrole, güvenmemeye, itham etmeye, senaryolar yazmaya başlar.
İlgili 35 soru bulundu
Othello Sendromu belirtileri arasında en sık obsesif kıskançlık görülür. Kişiler, partnerlerinin kendilerini aldattığı fikrine kapılıp ciddi derece kaygı duyarlar. Bu kişilere göre, partnerlerinin düşünce ve davranışlarının yakın geçmişte zaten güvenilmezdir.
Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur. Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir.
Kıskançlıkla baş edebilmek için kendinize güvenin, kendinize olan güveninizi arttırın, bu konuda eğitimler alabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz. Kıskançlığı yenmek zordur ve zaman alır. Kendinize zaman tanıyın. Her zaman sizden daha başarılı insanlar olacaktır.
Kıskanç bir insan, yaptığınız hiçbir şeyi asla iyi olarak kabul etmeyecektir. Başarılarınızı ve gurur duyduğunuz her şeyi küçümseyecektir. Yani olur ya sevinirseniz ve paylaşırsanız bu sevinci, büyütülecek bir şey olmadığına kendilerini, çevrenizdekileri ve hatta sizi bile ikna edeceklerdir.
İnsan varolduğundan beri kıskançlık duygusu vardır. İnsan değer verdiği, sevdiği bir şey ya da kişiyi başkasıyla paylaşmak istemez. Kendisinde olanın başkasında olmasını da istemez. Dolayısıyla başkalarında olmasını istemediği için kıskanır ve korumaya alır.
Eşler arasındaki evlilik birliğinin, eşlerin ortak hayatı sürdürmelerinin kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olması halinde, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Ancak davayı açan eşin diğer eşe oranla kusuru daha ağır ise davalı eşin davaya itiraz hakkı vardır.
Buna “hul (muhalea)” denir. Ayrıca hakim kararıyla da evliliğin sona ermesi mümkündür. Buna ise “tefrik” denmektedir. Kadının boşanma hakkına sahip olması için eşler arasında geçimsizlik, itaatsizlik, şiddet, hastalık gibi durumların söz konusu olması aranmaktadır.
İhtiyaçlar evlilik kurumunu oluşturmuştur. Bu kapsamda cinsel ilişkinin kurulamaması bir boşanma nedenidir.
Kıskançlık ve güvensizlik kavramları birbiriyle ilişkili olmakla birlikte aynı şey değildir. Güvensizlik, kıskançlığın nedenlerinden biri olabilir ama her güven problemi olan kişi kıskanmaz ya da her kıskanan kişinin güven problemi vardır diyemeyiz. Güvensizlik genellikle bir nedendir, kıskançlık ise sonuç.
“Kıskançlık, insanın kendi özgüvensizliğinin en aşırı ifadesidir.” Kıskançlık bir çifti mahveder çünkü güvensizlikten kaynaklanır. Fakat bunun ötesine de geçebilir. Kıskançlıkla davranan kişi, özgüvensiz bir kişiliğe sahip olduğunu göstermiş olur.
Bakara Suresi, 109. ayet: Kitap Ehlinden çoğu, kendilerine gerçek (hak) apaçık belli olduktan sonra, nefislerini (kuşatan) kıskançlıktan dolayı, imanınızdan sonra sizi inkara döndürmek arzusunu duydular. Fakat, Allah'ın emri gelinceye kadar onları bırakın ve (onlara ne sözle, ne de eylemle) ilişmeyin.
O henüz sormadan bulunulan ortamlar ve konuşulan kişilerle ilgili bilgiler vermek kıskanç erkeğin rahatlamasını sağlayacaktır. Kıskançlığı ortadan kaldırmanın en etkili yolu güvendir. Bir diğer kıskanç erkek modeli ise hemcinslerini kıskananlardır.
Kıskançlık, bireylerin terk edilme ve beğenilmeme korkusu ile yoğun hissettiği bir duygudur. Bir ilişkinin içerisinde partnerini sürekli olarak kıskanan birey, birlikte olduğu kişiyi kendisinden daha üstün yeteneklere sahip kişilere kaptıracaklarını düşünerek kendilerini tehdit edilmiş hissederler.
Evrimsel psikolojiye göre kıskançlık duygusunun kökeninde partnerini kaybetmemek, dolayısıyla soyunun devamlılığını sağlamak yatar. Yani romantik bir ilişkide insanın partnerini kıskanması normaldir diyebiliriz. Kültürel özellikler, kıskançlık özellikle de kıskançlığın dışavurum biçimleri üzerinde rol oynar.
Kıskançlık, karşı cinsle ilişkilerde doğal karşılanan bir durumdur. Hiç kıskanmamak nadiren olabilir. Ancak bunu birçok kişi sevginin, aşkın olmaması olarak yorumlayabilir. Gerçekten de hiç kıskançlığın olmadığı ilişkilerin bir kısmında, kişinin eşine-sevgilisine ilgisinin olmaması gözlemlenebilir.
Kıskançlık duygusu 2-3 yaşlarında gelişmeye başlar. Yaşamın ilk yıllarındaki kıskançlığın nedeni daha çok sevginin paylaşılması nedeniyle olur.
Kıskançlık, insan ilişkilerinde tipik bir deneyimdir. Genellikle güvensizlik, korku ve aidat duygusunun eksikliğinden kaynaklanır. Her türlü ilişki türünde (romantik, aile, iş ve sosyal) gözlemlenebilir. Bu duygu kontrol edilemediğinde ilişkilerde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
Davranış bozukluğu arasında sayılan kıskançlığın temelinde, kişinin kendisine güvenmemesi yatar. Kişide kıskançlıkla birlikte, özgüven eksikliği, ruhsal bunalım, depresyon, kaygı bozukluğu gibi problemler de görülebilir. Gerçek sevgide güven, hoşgörü, karşısındakinin ihtiyaçlarına karşı hassasiyet ve denge vardır.
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Psikolojik problemlerin neredeyse tümü için kaynağında hem biyolojik hem de çevresel faktörlerin bulunduğunu söyleyebiliriz. Kıskançlıkta da genetik olarak aktarılan endişeli ve kaygılı kişilik yapısının yanında, diğer insanlara güvenme ya da sürekli kuşku duymayı öğrenme etkili faktörler olarak öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri