Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
BAĞKUR primi ile emeklilik elde edilebilir. BAĞKUR prim günlerinin de SGK gibi belirli bir sayıya ulaşması gerekir. Çalışmayan kadınlar, sigortası yatan eşleri sayesinde emeklilik hakkı elde edebilir. Ev hanımının eşi emekli olmuş ise emeklilik durumu öncesindeki evlilik tarihine bakılır.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırarak emeklilik hakkına sahip olabilirler. Ev hanımları, emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilirler. Emekli olan ev hanımları, SGK'dan emekli aylığı alabilirler.
İlk sigorta girişi 1 Mayıs 2008 sonrasındaysa 5400 gün prim ve 63 yaş koşulu aranır. İsteğe bağlı normal emeklilik için 9000 gün prim koşulu bulunur. Ayrıca ev hanımları eğer ilk sigorta girişinden sonra doğum yaptıysa doğum borçlanması yapabilir.
Uzun süre evli kalan, hiç sigortası olmayan ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme yapılarak hak edilebilecek. Bu kapsamda 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik verilecek.
İlgili 21 soru bulundu
Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabildiği gibi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek. ANNEYE ESNEK EMEKLİLİK YAŞI Ev kadınlarına yapılan bu destek dışında eğer annelik varsa ikinci bir erken emeklilik imkanı da gelecek.
EYT ile birlikte 2.5 milyon vatandaşın emekli olmasının ardından ev hanımları için de çalışmalar başladı. 25 yıllık evli ve daha önce hiç çalışmamış ev hanımları artık emekli olabilecek.
Anlaşmalı sağlık kuruluşlarında indirimli hizmet alın. Ayrıntılı bilgiye ve broşüre buradan ulaşabilirsiniz. Ev Hanımları Emeklilik Planı'nı İşCep'ten AHE Mobil'e şifresiz bağlanarak ya da size en yakın İş Bankası şubesi aracılığı ile açtırabilirsiniz.
Çalışmayan vatandaşların isteğe bağlı sigorta primi ödemesi sonucunda yaş ve prim şartlarını karşıladıktan sonra emekli olmaları mümkündür. Çalışmayan birinin emekli olabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması, malullük ya da yaşlılık aylığı almıyor olması gerekmektedir.
Ev Hanımlarına Yeni Destek Yardımı, 2023 itibarıyla Türkiye'de başlatılan bir sosyal yardım programıdır. Bu tür programlar genellikle, ev hanımlarının finansal güçlüklerini hafifletmeye ve aile ekonomisine katkıda bulunmaya yöneliktir. Ev Hanımlarına Müjde! Devletten 500-1100 TL Harçlık Alabilirsiniz!
Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2023
Ev kadınları isteğe bağlı sigorta primi ne kadar sorusuna asgari 4.292,64 TL şeklinde yanıt vermek mümkündür. Ev hanımı isteğe bağlı sigorta primi ile emeklilik, ölüm sigortası gibi haklardan yararlanabilir.
4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2023 yılında günlük 54,21 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar, 1 gün için en düşük miktarı ifade eder. Örneğin 20 gün 4/A kapsamında sigortalı çalışan biri, kalan 10 gün için 542,1 TL isteğe bağlı prim öder.
Fakat çalışma geçmişi olmamasına rağmen ev hanımlarının da emekli olması mümkün. Bunun için ev hanımlarının önünde üç seçenek var. SGK'ya göre ev hanımları doğum borçlanması, vergisiz esnaflık ya da isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilirler.e-Devlet üzerinden başvuru yaparak emekli olabilirsiniz.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
Dolayısıyla 1 gün bir işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olup, kalan 29 günü isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle hizmet süresini 30 güne tamamlayan sigortalının bu hizmet süreleri 4/a kapsamında değerlendirilmektedir.
Yapılan yardım, düzenli ya da birkaç seferli olabiliyor. Ev hanımları; belediye nakdi yardım ön başvurularını e-devlet platformu üzerinden yapabiliyorlar. Ev hanımları, e-devlet üzerinden belediyenin ihtiyaç sahiplerine yönelik diğer yardımlarına da başvurabiliyorlar.
İsteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir istisna, memurlar yani 4/c'li sigortalılar için söz konusu. Belirli bir süre memur olarak çalışmış kişiler, gerekli şartları sağlamaları halinde isteğe bağlı iştirakçi olarak kendi primlerini ödeyerek emekli sandığı mensubu olarak emekli olabiliyorlar.
Emeklilik için prim günü eksik olanlar borçlanma ve isteğe bağlı sigortayla prim günlerini tamamlayabilirler. Borçlanma ve isteğe bağlı sigorta yaparken son 7 yıl kuralına ve öncelik sıralamasına dikkat edilmelidir.
Emeklilik için yaşı doldurmasına rağmen prim günlerini tamamlayamayan yahut tamamlama ihtimali bulunmayan sigortalılar prim ödemesi adı altında yatırdıkları parayı geri alabilirler. SGK'dan prim ödemesi iadesi alabilmesi için kişilerin belirlenen şartlara uygun olması ve başvurularını iletmeleri gerekir.
Öncelikle isteğe bağlı sigortalı kavramı BAĞ-KUR sisteminde değerlendirilir. Ev hanımları için emeklilik şartları kapsamında BAĞ-KUR kriterleri uygulanır. Yani çalışmayan bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığı zaman BAĞ-KUR kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak eder.
Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları yardım parası almak için e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti internet sitesindeki formu doldurabilir. Öte yandan yardım parası başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan da (SYDV) yüz yüze yapılabiliyor.
Ev hanımlarına verilen kredi kartı limiti ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 2.000 TL olarak belirlenmiştir. Ancak gelir belgesi sunabilen ve kredi notu yüksek olan ev hanımları bu miktarın daha üzerinde bir kredi kartı limitine sahip olabilir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na Nasıl Başvuru Yapılır? Bazen "ev hanımları destek ödemesi" olarak da anılan bu yardım programına başvuru yapmak isteyen annelerin belirli şartları sağladıktan sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.
Ev kadını ev ve aile ilişkileriyle ilgilenen, evin yönetimi ve düzenlenmesiyle ilgilenen ve genellikle çok az ücret alan kadındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri