Tanım. Simya, felsefe taşı gibi tarifler ve dönüştürücü malzemeler kullanarak değerli maddeleri yeniden yaratmayı amaçlayan eski bir uygulamadır. Simyacılar altın, gümüş, değerli taşlar ve mor boya gibi maddelerin doğru bileşim ve dönüştürücü yöntemlerin bulunması halinde yeniden yaratılabileceğine inanıyordu.
Simya, büyü ve sihir anlamına gelmekte olup Türkçeye Arapçadan gelmiş bir sözcüktür. Değersiz madenlerin altına çevrilmesi gibi bir durumu konu alan simya, kimya öğretisidir. Simya döneminde kireç, seramik, cam, barut, boya, soda ve göz taşı gibi maddeler bulunmuştur.
Simyacılar, amaçlarını gerçekleştirememelerine rağ- men mürekkep, cam, barut, seramik, esans, alaşım, boya, sabun, mum, yemek tuzu, zaç yağı, göz taşı, Kıb- rıs taşı, tuz ruhu, şap, kezzap, ipek gibi maddeleri ve al- tın, gümüş, cıva gibi elementleri keşfetmişlerdir.
Fiziğin bir alt disiplini olarak simya ilmi ise duyu algısı bakımından gerçekte var olmayan şeyleri sanki varmış gibi göstermek ve hava ortamını bir tür doğal yansıtma aracı gibi kullanarak fantazmagoriye dayalı görüntüler meydana getirmekten ibaret bir sihir sanatıdır.
Simyacılar maddenin en saf halinin altın olduğunu düşünüyor ve diğer metalleri saflaştırarak altın elde edebileceklerine inanıyorlardı. Bugün bu görüşün doğru olmadığını biliyoruz. 8. yüzyılda yaşayan Arap bilgin Câbir bin Hayyan, deney ve teoriye dayalı kimyanın ortaya çıkmasının öncüsü kabul ediliyor.
İlgili 40 soru bulundu
Nicolas Flamel (1330-1418), 15. yüzyılda yaşamış Fransız simyacı. Simyacıların iki büyük düşü olan ölümsüzlüğü ve felsefe taşını bulduğu iddia edilir.
Câbir bin Hayyân - Vikipedi.
Simya veya alşimi (Arapçadaki "al-Kimiya" kelimesinden gelir, İngilizceye "alchemy" olarak geçmiştir) hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem bir ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terimdir.
Dört unsur ya da dört element, okültizmde ve birçok gelenekte maddenin dört hali olarak kabul edilen toprak, su, hava ve ateş dörtlüsüne verilen addır.
Simyacılar o dönemlerde yaşamın temellerinin 5 temel unsurdan oluştuğunu düşünürlerdi. Bunlar toprak, su, hava, ateş ve ruhtur. Bu 5 unsurun evrendeki her şeyin temel taşı olduğunu düşünürlerdi. Eski bir inanca göre her element dört ayrı unsurdan ikisini içerir.
KİMYANIN BİLİM OLMA SÜRECİ
Simya, sınama yanılmaya dayalı olduğu, teorik temelleri olmadığı ve sistematik bilgi birikimi sağlamadığı için bilim değildir.
Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini, birleşimini, etkileşimlerini, tepkimelerini araştıran ve uygulayan bilim dalıdır. Simya'nın bilim olmamasının nedenleri nelerdir? Simya; deneme yanılma yöntemiyle çalışır, sistematik bilgi birikimi içermez, teorik temelleri yoktur ve belki de en önemlisi "ölçüm" yoktur.
Simya Nedir? ▸ Eski çağlarda insanların deneme yanılma yöntemi ile; ✔ Değersiz maddeleri altına çevirme, ✓ Ölümsüzlük iksirini bulma ✓ Tüm hastalıkları iyileştirme, uğraşlarına simya (alşimi) denir. Simya ile uğraşanlara simyacı (alşimist) denir.
A) B) C) D) E) Kendine güven konusunda sorun yaşayan insanlarda karşılaşılan bilişsel çarpıtmaların en yıkıcı türü, olumlu deneyimleri olumsuza çevirme eğilimidir. Zihin böyle işlediğinde sadece olumlu olayları göz ardı etmekle kalmaz, onları olumsuza da çevirebilir. Buna “ters simya” denir.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
alanlarına) ayrılmıştır.
Bunların başlıcaları; ◆ Analitik Kimya ◆ Biyokimya ◆ Organik Kimya ◆ Anorganik Kimya ◆ Fizikokimya ◆ Polimer Kimyası ◆ Endüstriyel Kimya olarak sayılabilir.
Simya, deneyimlere bağlıdır. Kimyada ise deneyim ve bilim beraber kullanılır. Simya, din, sihir, astroloji, ruh ve felsefeye dayanır. Kimya ise bilimsel teori ve deneylerin ürünüdür.
Felsefe taşı, Simya ilmine göre dokunduğu her nesneyi altına dönüştüreceğine inanılan taş.
2. Simyacılar günümüzde de geçerliliği olan damıtma, çözme, yumuşatma, süblimleştirme, süzme, dinlendirerek çöktürme, eritme, mayalandırma,özütleme gibi yöntemleri keşfedip kullanmışlardır.
Simya nedir? Değersiz maddeleri altına çevirme, bütün hastalıkları iyileştirme ve hayatı sonsuz biçimde uzatacak ölümsüzlük iksirini bulma uğraşlarına simya (alşimi) denir.
Simya hakkındaki diğer kaynakların çoğu, eski simyacılara olan ilginin yeniden canlandığı 16. ve 17. yüzyıllara aittir. Simya hakkındaki çoğu antik kaynak Demokritos'u ilk büyük simyacı, daha doğrusu simya faaliyetini ayrıntılı olarak belgeleyen ilk kişi olarak kabul eder.
parçalanabileceğini söyleyen Cabir bin Hayyan, Marie. Curie'ye de ilham olacaktı. 💣
Otto Hahn gerçek manada atomun parçalanabileceğini (fizyonu) deneysel olarak göstermiştir. Yani atomu ilk parçalayan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri