Evlilik yoluyla vatandaşlık 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Kanuna göre yabancı bir kişi bir Türk vatandaşı ile evlenirse ve bu evlilik en az üç yıl boyunca devam ederse Türk vatandaşlığına hak kazanabilir. Yabancının ayrıca kanunda yazılı diğer şartları da sağlaması gerekmektedir.
Evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Avukat olmadan yapılan başvurular ortalama 2 sene içerisinde sonuçlanmaktadır. Vatandaşlık avukatı ile ise vatandaşlık başvurusu sonuçlanma süresi 6 ay-1 sene arasında olacaktır.
Hali hazırda yürürlükte olan ilgili kanun maddesi şu şekildedir: “Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
En Az 3 Yıldır Evli Olmak
Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için aranan ilk şart, tarafların en az 3 yıldan beri evli olmasıdır. Vatandaş olmak isteyen başvurucunun evlendiği kişi, Türk vatandaşı olmalıdır. Eşin Türk vatandaşlığını doğum yoluyla veya sonradan kazanmış olmasının ise önemi yoktur.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
MADDE 12 – (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda düzenlenmiştir. Bu kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı kişiler mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirdikleri zaman Türk vatandaşlığı almaktadırlar.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
Türkiye' de evli olan bir yabancı da yapılan evliliğin türk makamları tarafından da onaylanmış olması şartı aranmaktadır. Bir Türk vatandaşı ile evli olan kişiye 3 yıllık bir ikamet izni verilmektedir . İlk müracaat sırasında bir ikamet beyannamesi formu doldurulması istenir.
MADDE 8 – (1) Türkiye'de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır. (2) Türkiye'de bulunmuş çocuk aksi sabit olmadıkça Türkiye'de doğmuş sayılır.
Yurtdışında yapılan evliliklerin Türkiye'de geçerli olabilmesi üç şekilde olabilir: Yurtdışında yapılan evliliğin en yakın Türk konsolosluğuna bildirilmesi, yapılan evliliğin bizzat Türkiye'ye gelinerek yetkili makamlarda tescil ettirilmesi veya evliliğin yurtdışındaki Türk konsolosluklarından birinde yapılması.
Aile ikamet izni başvurusu yabancının ikamet etmekte olduğu ildeki İl Göç İdaresi'ne online sistem üzerinden bilgilerin girilmesi sonucu yapılan kayıt formu ve randevu ile yapılır. Başvurular yabancının kendisi tarafından yapılabildiği gibi aracı kurumlar ve 3. Şahıslar tarafından da yapılabilir.
Türk Vatandaşlığının kazanılmasında başvurular yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe (il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğü), yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yapılır.
5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 16 ncı maddesi uyarınca: Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
2018'de yürürlüğe giren yasa ile yabancıların vatandaşlık edinmelerine imkan tanıyan yatırım programında, Türkiye'de vatandaşlık ücreti 250.000 USD olarak belirlenmişti. 13 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenleme ile Türk Vatandaşlığı programı için minimum satın alma tutarı 400.000 USD olmuştur.
Vatandaşlık almak için başvuru ücreti ve maliyetlerle ilgili bilgiler zaman içinde değişkenlik gösterebilir, bu nedenle belirtilen ücretlerin güncelliğini kontrol etmek önemlidir. 2024 yılında vatandaşlık alma başvurusu için hizmet bedeli 115 ila 225 TL arasında olabilmektedir.
Türk vatandaşı ile evli yabancılar, resmi olarak evlendikten sonra ikamet tezkeresi talebinde bulunabilirler. Evlilik işlemlerini Türkiye'de yapan yabancılar, nüfus idaresine kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra aile ikameti talebinde bulunabilirler.
Aile İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir? - Aile ikamet izni her defasında üç yılı aşmayacak şekilde düzenlenebilir. - Aile ikamet izninin süresi hiçbir şekilde destekleyicinin ikamet izni süresini aşamaz.
İkamet izni başvurusunun reddi; Türkiye'de ikamet izni almak isteyen yabancıların başvurularında usule ilişkin eksiklik bulunması, başvuru gerekçesinin ikna edici olmaması, gerekli şartların mevcut olmaması ve benzeri sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Türkiye'de Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenmek İçin Nereye Başvuru Yapılır? Türk eşin ikamet kaydının bulunduğu ilçe evlendirme memurluğuna müracaat edilebiliyor.
Pasaportlar Türkçe tercümesi ile birlikte Türkiye'deki Noterlere tasdik ettirilecektir. Müracaat esnasında pasaport aslı ibraz edilecektir. Çiftler Türkçe bilmiyor ise 2 adet Evlenme Beyannamesi tercüman eşliğinde doldurularak Noterden onaylatılacaktır. Müracaat ve nikah esnasında tercüman bulunduracaklardır.
5 Yıl Kesintisiz İkamet Süresinin Hesaplanması
5 yıl ikamet yoluyla vatandaşlık almak için yabancının kesintisiz olarak 5 yıl Türkiye'de bulunması gerekir. Fakat yabancı şahıs, 5 yıl içinde en fazla 12 aylık süre için yurt dışında bulunabilir.
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 16.maddesine göre Türkiye'de 5 yıl kesintisiz çalışma izni ile çalışan yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Ancak 5 yıl kesintisiz çalışma izni ile çalışmak doğrudan Türk vatandaşlığı kazandırmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri