Borcumdan Dolayı Eşime Haciz Gelir Mi? Eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi bulunması durumunda borçlunun eşine haciz gelemez. Taraflar arasında mal ayrılığı sözleşmesinin bulunmaması durumunda ise evde bulunan ya da eşin evlilik birliği içerisinde sahip olduğu eşyalar kişisel malı sayılmamaktadır.
Borç sebebi ile borçlu kişinin ailesi ile yaşadığı evine haciz gelmesi belli başlı durumlara göre gerçekleşir. Borçlunun ikamet ettiği ev aile evi ise ve ikametgâh adresi de burayı gösteriyorsa, haciz işlemi burada gerçekleşir. Ancak, burada gerçekleşen haciz işlemlerinde kişinin kendisine ait olan eşyalar alınır.
Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireylerine ait kişisel eşya ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyası haciz olunamayacak. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde haciz yapılamayacak.
Anayasa'ya göre, eşler birbirleri ile ve 3. kişilerle hukuki işlem yapabilirler, hak ve borç altına girebilirler, dava açabilirler, icra ve iflas takipleri yapabilirler.
Borçlunun üzerinde hiçbir mal yoksa, bu durumda borçlunun kısmen haczedilebilir varlıkları değerlendirilir. Bu aşamada genellikle borçlu olan kişinin maaşına haciz işlemi uygulanır. Borçlunun üzerinde arsa, ev, iş yeri ya da araba gibi herhangi bir mal bulunmuyorsa, olmayan mal varlığına haciz uygulaması yapılamaz.
İlgili 37 soru bulundu
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak herhangi bir malının bulunmadığı durumlarda kısmen haczedilebilir mallara yönelik haciz işlemi devreye sokulur. Borcuna istinaden haciz işlemi başlatılan borçlunun, haciz edilecek bir malı bulunmuyor ise bu durumda borçlunun maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Kocasının Borcundan Dolayı Eşe Haciz Gelir mi ? Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz. Haciz işlemi borçlu olan kişinin üzerine olan mallarda uygulanır.
Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır.
Eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamaz. Bu durum sadece, eşin; özel kişilere olan borcu yönünden değil, kamu borçları yönünden de bu şekildedir.
Yürürlükteki Kanuna göre, mal ortaklığı rejiminde, evlilik birliği için yapılan borçlardan ilke olarak koca, şahsen ve ortaklık mallarıyla sorumludur. Eşlerin eşitliği ilkesinden hareketle sevkedilen bu hükümle, evlilik birliğinin borçlarından dolayı eşler eşit bir şekilde sorumlu tutulmuştur.
İ. K. nun 80. maddesinde; "icra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya kâtiplerinden birine de yaptırabilir. Borçlu haciz sırasında malın bulunduğu yerde bulunmaz ve hemen bulundurulması mümkün olmazsa haciz, gıyabında yapılır.
Avukatın haciz mahallinde bulunması yetkili icra memurunun ve konut/işyerinde borçlunun iznine tabidir. Borçlunun muvafakati olmadan, tek başına icra memurunun yönlendirmesi ve izni ile avukatın konuta/işyerine girmesi mümkün değildir.
Yani eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamaz. EMK sisteminde evlilik, boşanma veya ölüm ile sona erdiği takdirde, mallar ayrılmaktadır.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Aile konutu haciz olur mu; aile konutu olarak belirlenmiş olan bir evin eşin şerhi olması durumunda icraya tabi tutulması ya da satışa sunulması söz konusu olmayacaktır. Öncelikle satışın gerçekleşmesi için bu şerhin kaldırılması gerekmektedir. Şerh konulması durumunda icra yolunun kapatıldığının belirtilmesi gerekir.
Eve haciz gelme durumu, kişinin borçlu olması sebebiyle oluşur. Borcunu ödemeyip süreci uzattığı takdirde haciz ile karşı karşıya kalır. Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür.
Edinilmiş mallara katılma rejiminde herkes kendi borcun kendisi sorumludur. Madde 224 - Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur. Sizin adınıza kayıtlı olan araba ve almakta olduğunuz maaşınıza, eşinize ait borçlar nedeni ile haciz işlemi uygulanamaz.
Genel kuralı olarak mükelleflerin vergi borcundan dolayı kendilerine bizzat sorumluluğu esas olup, ilgili vergi yasalarına göre belirtilen sorumluluk hali bulunmayan eşlerin diğer eşin borcundan dolayı sorumlu olmaları mümkün değildir.
Avukatın borçlunun yakınlarını araması Yargıtay kararları ve uygulamalar uyarınca hukuka aykırıdır. İlgili makalemizde, söz konusu hukuka aykırılığı, Yargıtay Kararları ve İlgili kurumlarca tesis edilen disiplin cezaları kapsamında ele alacağız.
Tabi ki, yapılabilir.Yapılmaması için hukuka aykırı bir durum yok. yapılabilir, İİK m78 vd. maddelerde gerek Yargıtay kararlarında yapılmamasına dair herhangi bir hukuka aykırı engel teşkil edecek bir husus söz konusu değildir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez.
Mirasçıların birlikte malik olduğu bir taşınmaz mal konusunda ise bu taşınmaz üzerindeki hissenin haczi de tıpkı taşınmaz malların işleminde olduğu gibi icra dairesinin tapu sicil müdürlüğüne haciz bildirilmesi ile olur. Eğer mirasçı, reddi miras işlemi yaptıysa miras hissesi üzerinde haciz konulması mümkün değildir.
Miras: Bir kişi öldüğünde, mal varlığı ve borçları mirasçılarına kalır. Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen sorumludurlar. Ancak, mirasçılardan her biri ölünün borçlarından sadece miras hisseleri oranında sorumlu olurlar.
Bu nedenle varlık yönetim şirketleri haciz işlemi öncesinde borçlu ile uzlaşma/anlaşma yoluna başvurur. Bankalardan farklı olarak bu süreci yakından takip eden şirketler, borçlunun anlaşmaya yanaşmaması ve alacağın tahsil edilebileceğini tespit etmeleri halinde haciz işlemlerini başlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri