Türk Ceza Kanunu'nda 'eşten mal kaçırma' özel bir suç türü olarak düzenlenmemiştir. Dolayısıyla boşanma davasında mal kaçıran eşin cezası şudur şeklinde bir ifade doğru olmayacaktır. Ancak yine de eşin hangi yolla mal kaçırdığını irdelemek gerekir.
Eşinden mal kaçırma cezası var mıdır ? Evet, eşten mal kaçırma cezası vardır. Eşlerden biri, evlilik birliği içerisinde edinilmiş malları eşinden gizleyerek veya başka bir kişiye devrederek mal kaçırma suçunu işleyebilir. Mal kaçırma suçu, TCK m. 158'de düzenlenen zimmet suçuna benzer bir suçtur.
Eğer talepte bulunan kişi tanık beyanı, fotoğraf veya fatura vb. deliller ile bu durumu ispat edemiyorsa, ev eşyalarının tespiti talepli dilekçesi ile aile mahkemesine başvurabilecektir. Böyle bir durumun varlığı halinde ev eşyaları tespit edilirse, eşyaların tedbiren yediemine teslimi de talep edilebilmektedir.
Mal paylaşımı davası, boşanma davası süresinde herhangi bir zamanda açılabilir. Böylece mallar üzerinde ihtiyati tedbir talep edilerek, eşten mal kaçırma önlenebilir. Bunun belirli bir süresi yoktur.
Eşya iadesi davası açılarak boşanmış eşler maliki oldukları eşyalar üzerinde yararlanma ve tasarruf etme haklarını kullanabilirler. Gerek evliliğin devamı süresince, gerekse de sonlanması halinde bu haklarını kullanmak için, boşanmanın gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl içinde dava açabilirler.
İlgili 18 soru bulundu
Boşanmada; eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı eşyaları, evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik sırasında karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler paylaşılmaz.
Kişisel mallar her zaman geri alınabilirler. Evlilik birliğinin içinde karşılığı ödenerek alınmış iseler edinilmiş mal kapsamında değerlendirilirler. Boşanma davası devam eder iken taraflardan birinin sadece kendisine ait olduğunu idda ettiği eşyaları almasında bir sakınca olmadığını düşünüyorum.
Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle mirasbırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.
Bu sınırlandırma ancak diğer eşin açık rızası alınarak yapılabilir. Taraflar evli kaldığı ve taşınmaz aile konutu niteliğini kaybetmediği sürece bu koruma devam edecektir. Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
TMK'da özel boşanma sebepleri düzenlenmiştir; aldatma (zina) bunların ilkidir. TMK 161 hükmüne göre aldatıldığını öğrenen eş, aldatan eşe karşı boşanma davası açılabilir. Aldatma (zina) olayının mevcut sayılabilmesi için en önemli şart cinsel ilişkidir.
Alınan evin tapusu 01.01.2002 yılından önce edinilmiş ise boşanma sürecinde, tapu üzerinde eşlerden hangisinin ismi yer alıyorsa, o kişi evde kalma hakkına sahiptir. Alınan evin tapusu 01.01.2002 tarihinden sonra düzenlenmiş ise her iki taraf da boşanma süreci tamamlanana kadar ayrı ayrı evde kalma hakkına sahiptir.
Yenilenen ev eşyaları bu nedenle evlilik içerisinde tarafların maaş ve sair kazançları ile ödenmiştir. Bu eşyalar için bu şekilde yapılan ödemeler kimin tarafından yapılmış olursa olsun her iki eşe de eşit olarak ait olmaktadır.
Ülkemizde, genellikle ortak konutun tahsisi kadınlar tarafından talep edilmektedir. Şayet, talep eden tarafın gerekçeleri mahkeme tarafından haklı bulunursa ortak ev talep eden tarafa tahsis edilebilmektedir. Bazen dava sonuna kadar bazen de süresiz olarak müşterek ev taraflardan birine tahsis edilebilmektedir.
Mirastan mal kaçırmanın söz konusu olduğu durumlarda karşımıza iki işlem çıkmaktadır. Biri tarafların gerçekte yapmak istedikleri ancak belirli nedenlerle gizledikleri bağışlama işlemi; diğeri ise görünüşte yapılan satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesidir.
Muvazaa şartlarının gerçekleşmesi için aşağıdaki üç koşulun bir arada bulunması gerekir: Tarafların gerçek amaçları ile yaptıkları işlemler arasında bilerek ve isteyerek yapılan bir uyumsuzluk olmalı, Üçüncü kişileri aldatma amacı olmalı, Tarafların muvazaalı işlem yapma konusunda aralarında anlaşmaları gerekmektedir.
Mirastan mal kaçırmanın konusunda 3 şartın gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu üç koşul, tarafların bilinçli olarak mirasta uygunsuzluğa başvurmaları, üçüncü kişilerin mirastan mal kaçırmak amacıyla aldatılması, anlaşma yapan iki tarafın mal kaçırma işleminde aralarında anlaşmış olmalarıdır.
Tapu kütüğüne işlenebilen şerhler arasında Aile Konutu Şerhi de yer almaktadır. Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerinde, mülkiyet hakkı bulunmayan eşin tapuya şerh koydurma şansı vardır. Bunun için resmi evraklar yolu ile müracaatların yapılması zorunludur.
Başkasına ait olan tapu sorgulama işlemi internet üzerinden gerçekleştirilemiyor. Başkasına ait olan tapu bilgilerini sorgulama işlemi sadece o kişi ile birlikte tapu dairesine gidilerek öğrenilebiliyor. Bunun nedeni ise, karşılaşılabilecek sorunların önüne geçerek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır.
Tapuda aile konutu şerhi olan bir evin satışı için diğer eşin rızası gerekir. Yani aile konutu şerhi satışa engel değildir; yalnızca her iki eşin rızasını gerektirir. Tapuda aile konutu şerhi olsa bile malik olmayan eşin rızası varsa taşınmaz satılabilir. Eşin rızası yoksa, ev satılamaz.
Günümüzde bir muris muvazaası davasının ortalama 2-2,5 yıl aldığını söyleyebiliriz.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Boşanmadan 1 Yıl Önce Satılan Mallar İle İlgili Önlemler
Zira bu olağandışı karşılıksız kazandırmalar diğer eşten mal kaçırma niyetiyle yapılmış mallardan sayılır. Yukarıda Yargıtay kararında da ifade edildiği üzere tasfiyeden 5.5 ay önce satılan mallar tasfiyeye dahil sayılmıştır.
Çekişmeli boşanma davalarında müşterek evde kimin kalacağına müşterek evin kendisine tahsis edilmesini isteyen taraf, mahkemeye haklı gerekçeler sunarak müşterek evin kendisine tahsis edilmesini sağlayabilir.
Uzaklaştırma yoluşla ve evin ve ev eşyalarının evde kalan eşe özgülenmesi yoluyla mülk sahibi veya kira kontratı sahibi olsa dahi eş evden gönderilebilir. Evin mülkiyeti uzaklaştırlan eşte olsa dahi mahkeme, boşanma davası kesinleşene kadar mülkiyet sahibi eşin evden uzaklaştırılmasına karar verebilir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır. Görüldüğü üzere; düğünde takılan tüm takılar kadına ait kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri