- Eşit Ağırlık bölümleri: İktisat, işletme, hukuk, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, maliye, sosyoloji, psikoloji, sınıf öğretmenliği, uluslararası ilişkiler.
Güncellenen formatta sayısal alanda 50 Matematik sorusu ve sözel alan da ise 50 Türkçe sorusu toplamda 100 soru bulunmaktadır. Eşit ağırlık puan türü hesaplanmasını isteyen bir aday sınava girdiğinde ALES'te sayısal ve sözel bölümlerde sorulan 50 Matematik ve 50 Türkçe sorusundan sorumludur.
ALES EŞİT AĞIRLIK, eşit ağırlık bölümü üzerine akademik olarak ilerlemek veya lisansüstü eğitim almak isteyen bireylerin ilgili kurumlara başvurularında bireylerin sahip olması gereken ALES puan çeşididir.
ALES sınav içeriğinde bulunan iki alanı da kapsayan 100 sorunun Eşit Ağırlık alanı için eşit öneme sahip olduğunu bilir ve buna yönelik çalışma sağlarsanız hızınızı ve becerilerinizi ölçerek, hedefinize ulaşmanız için gerekli olan ALES Eşit Ağırlık puanını siz de alabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Matematik ve AYT Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır.
Eşit ağırlık meslekleri ve maaşları
Çok farklı yönlerde kariyerini ilerletebilirsin. Eşit ağırlıkta avukat, hakim, savcı, psikolog, psikolojik ve rehberlik danışman, grafiker, moda tasarımcı, kabin memuru, hostes, uluslararası ilişkiler uzmanı, siyasal bilimci ve daha birçok meslek bulunur.
ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu kılınan sınavdır.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
Bütün sınavlar aynıdır. Sayılar sadece o yıl yapılan ALES'lerin kaçıncısı olduğunu vurgular. Dolayısıyla ALES-1 ile ALES-2 arasında yalnızca zaman farkı vardır. Başka herhangi bir fark olmadığı için 1 yıl içinde istediğiniz ALES'e girebilirsiniz.
Eşit ağırlık bölümü için de Türkçe, edebiyat ve matematik dersleri oldukça önemlidir. Bu nedenle de Psikolog olmak isteyen bir kişinin eşit ağırlık derslerine ağırlık vermesi gerekir.
En çok tercih edilen eşit ağırlık meslekleri arasında; Hukuk, sınıf öğretmenliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, uluslararası ilişkiler, psikoloji, işletme, iktisat, beden eğitim ve spor öğretmenliği, iç mimarlık ve çevre tasarımı, bankacılık, çocuk gelişimi yer alır.
Eşit ağırlık puanının daha yüksek olması için Alan Yeterlilik Testi'nde Matematik ve Türkçe derslerinden yaptığın net sayılarının yüksek olması gerekir. Edebiyat ve Dilbilgisinin yanı sıra Anlam Bilgisi'nin de sorulduğu Türkçe testi ve tüm lise konularını içeren Matematik dersi TM puanını belirlemede etkindir.
Ales eşit ağırlıktan 80 almak adına toplamda 45 net sayısaldan, 35 net de sözelden yapmış olmanız gerekir. Bunun yanı sıra tam tersi olarak da 45 net sözelden, 35 net sayısaldan çıkararak da eşit ağırlıkta hedeflediğiniz puana ulaşabilirsiniz.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2023 ALES/1) 16 Nisan 2023 Pazar günü gerçekleştiriliyor. Sınavda testlerde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.Sınavda adaylara toplam 100 soru için 150 dakika süre veriliyor.
ALES Sözel puan türünde 70 ve üzeri bir puan almak için sayısal alanda soru çözmeye ihtiyacınız olacaktır. Soru çözümlerinde hızlanmak ALES Türkçe Soru Çözümü ve matematik konuları için ise alt yapınız var ise soru çözme tekniklerini öğrenmek için ALES Matematik Soru Çözümü eğitimlerimize katılmanızı öneririz.
Öğrenciler için zorlu sınav süreci sona erdi. Sınavlardan saat 12.45 itibarıyla çıkan adaylardan ilk yorumlar Twitter üzerinden gelmeye başladı. ALES sözel mantık soruları bir çok öğrenci tarafından zor olarak nitelendirilirken, yine benzer şekilde Türkçe sorularının adayları zorladığı ifade edildi.
ALES' ten sayısal puan türünde 60 puan almak için sayısal testinden 18 net, sözel testinden 10 net yapmalısınız.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı tezli yüksek lisansa, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) ve doktoraya başvururken kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri