Üroloji sistemi, özellikle erkeklerde üreme ve boşaltım sistemi ile ilgilenmektedir. Kadınlarda ise daha çok boşaltım sistemi hastalıklarını ele almaktadır. Kadınlarda üreme sistemi iel boşaltım sistemleri bir bütün haline incelenmesi gerektiği için üroloji, kadın hastalıkları uzmanı ile birlikte çalışmaktadır.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
Üroloji, hem kadınlarda hem de erkeklerde idrar yolu hastalıklarını, kronik böbrek hastalıklarını ve genellikle erkek üreme organlarının tedavisi ile ilgilenen cerrahi bir uzmanlık alanıdır.
İdrar yolları enfeksiyonları, üreme problemleri ve böbrek rahatsızlıkları ile ilgilenen bilim dalına Üroloji denir. Hastanelerdeki Üroloji bölümünde idrar yolları ve üreme rahatsızlıkları ile ilgili hastalıklara bakılır.
İlgili 40 soru bulundu
İdrar yolu enfeksiyon ile ilgilenen bölüm Üroloji bölümüdür. Detaylı olarak gereken tetkikler üroloji bölümü uzman hekimleri tarafından gerçekleşmektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümlerinde genel kadın sağlığı, menopoz-osteoporoz, gebelik ve riskli gebelikler takibi, tüp bebek verilen hizmetler arasındadır. Üroloji, üriner sistem denilen, üreterler, mesane ve idrarın mesaneden atılmasını sağlayan tüp olan üretra hastalıklarını teşhis ve tedavi eden bilim dalıdır.
Üroloji, erkek ve kadın idrar yolları ve erkek üreme organlarını içeren durumların tedavisi ile ilgilenen bir cerrahi uzmanlık alanıdır. Üroloji alanında uzmanlaşmış insanlar, bu hastalıklar ve hastalıkları teşhis etmek, tespit etmek ve tedavi etmek üzere eğitilmiş ürologlar, sağlık uzmanları olarak adlandırılır.
Üroloji ayrıca erkek üreme organları ile ilgili sorunlarla da ilgilenir (penis, testisler, skrotum, prostat vb. ). Üroloji alanında uzmanlaşmış kişilere ürolog adı verilir, ürologlar bu rahatsızlık ve hastalık grubunu teşhis ve tedavi etmek için eğitilmiş sağlık uzmanlarıdır.
Tanı işlemlerinden biri olan ürodinami testi için hastaya herhangi bir kesi yapılmaz ve idrar kanalından ve makattan yerleştirilen ince kataterler yardımı ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda test sırasında elektrotlar da hastanın vücuduna yerleştirilir ve kas aktivitesi de aynı zamanlı izlenmektedir.
Ürolojik muayenede özellikle nelere bakılması gereklidir? Ürolojik muayenede karın muayenesinin, kasık ve genital bölgenin, parmakla rektal muayenenin (makattan muayene) özellikle değerlendirilmesi gerekmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu problemi ile karşı karşıyaysanız üroloji uzmanından randevu alıp muayene olmanız gerekir. Üroloji bölümünün bulunmadığı ya da acil olarak muayene olmanız gereken durumlarda yetkili olan bölüm ise iç hastalıkları yani dahiliyedir.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Üriner ultrasonda böbrekte ya da idrar kesesinde kitle, taş, kum, genişleme olup olmadığına bakılır, idrar yolu enfeksiyonları tespit edilir. Üriner sistemdeki organlarda yaşanılan rahatsızlıklar teşhis ve tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara ulaşabiliyor.
İdrar örneği verilmeden önce aç olmaya gerek yoktur. Bazı ilaçlar ve bitkisel ya da diyet takviyeleri idrar tahlili sonuçlarını etkileyebilmektedir. Testten önce alınan tüm ilaçlar, vitaminler ve takviyeler hakkında uzman doktor bilgilendirilmelidir.
Vajinal mantar için kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji) uzmanına gidilmelidir. Eğer doktor muayene sırasında altta yatan diyabet gibi başka bir hastalık tespit ederse, hastayı ilgili bölümlere yönlendirecektir.
Vajinismus Tedavisi için Psikolog, Psikiyatr, Jinekolog
Bu nedenle gerekli eğitimleri almış olan psikiyatrist, psikolog, kadın doğum uzmanı veya aile danışmanı hastalara faydalı olacaktır. Vajinismus tedavisinde hastaya çok yönlü yaklaşabilmek en önemli noktalardandır.
Et Beni için Hangi Bölüme Gidilir? Kişi, sahip olduğu et beninin tedavi gerektirip gerektirmediğini öğrenmek için dermatoloji bölümüne başvurmalıdır. Dermatologlar kişiye et beni hakkında bilgi verip gerekli durumlarda tedavi seçeneklerini hastaya açıklar.
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
Kadınların üreme sağlığı ile ilgilenen Jinekoloji bölümü bir tıp birimidir. Bu bölüm halk arasında kadın doğum olarak da isimlendirilmektedir. Kadınlar üreme organlarında herhangi bir sorun bir sıkıntı hissettiklerinde bu bölüme başvurmaktadır.
Hastalığın belirtileri; idrar yaparken ağrı veya yanma hissi, kesik kesik idrar, kanlı idrar veya idrar sonrası ciddi karın ağrısı çekmektir.
İdrar akış hızı ürodinaminin bir parçası olan üroflovmetri testi ile ölçülür. Normal sıkışma hissi olduktan sonra idrar huni şeklinde bir cihaza yapılır ve bu yöntem ile yapılan idrar miktarı, idrar yapma süresi ve idrar akışının hızı ölçülür.
Üriner ultrason idrar yolları, idrar kesesi ve böbreklerin ultrason cihazı ile incelendiği görüntüleme yöntemidir. Kullanılan ultrason radyasyon içermediği için sağlık için zararlı değildir. Üriner ultrason sırasında böbrek ultrasonu da yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri