Bu eserde Şinasi görücü usulüyle evliliği mizah yoluyla kaleme alır. Parasız ve genç bir şair olan oyunun baş kahramanı Müştak Bey, eserde Kumru Hanım adında bir kızı sever ve nikâhlanır ancak düğün gecesi karşısına yaşlı ve kambur olan ablası Sakine Hanım'ı çıkarırlar ve her şey alt üst olur.
Şair Evlenmesi'nde olay tatlıya bağlanır ve Müştak Bey, sevgilisi Kumru'ya kavuşur.
Şair Evlenmesi Kitap Açıklaması
Bir töre komedisi özelliği taşıyan "Şair Evlenmesi", görücü usulüyle evliliğin sakıncalarını konu almaktadır. Batılı tutum ve davranışı, kılık ve kıyafetiyle pek sevilmeyen, eğitimli olmasına rağmen saf bir yapıya sahip olan Müştak Bey, şairliğe özenmiş romantik bir gençtir.
Önemli olan bu kahramanlar, edebiyatımızda Batılı anlamda yazılan ilk tiyatro eserinde yer almaktadır. Şair Evlenmesi romanı kahramanları ve özellikleri eserin daha iyi anlaşılması noktasında önem taşırken eserin başkahramanı olarak Ziba Dudu, Müştak Bey ve Kumru Hanım olarak gösterilir.
Türk tiyatro tarihinde yazılı metne dayalı ilk eser olarak gösterilen Şair Evlenmesi sosyal aksaklıkları eleştirirken sanatsal göndermelerde de bulunur. Çevresindeki insanlar tarafından “şair” olarak nitelenen Müştak Bey'in trajikomik hikayesi, hem sosyal yaşamın hem de şairlerin ironik olarak anlatımına dönüşür.
İlgili 28 soru bulundu
Şair Evlenmesi oyunu, alafranga davranışları ve kıyafetiyle mahallelinin pek de hoşuna gitmeyen Müştak Bey adında yoksul fakat ileri görüşlü bir şairin sevip istediği genç ve güzel Kumru Hanım yerine onun huysuz ve yaşlı ablası Sakine Hanım'la evlenmeye mecbur edilmesini konu edinir.
İlk Türk gazetecisi İbrahim Şinasi, Tanzimatla başlayan Batılılaşma hareketinin öncülüğünü yaparak dil, edebiyat ve düşünce yaşamının gelişmesine etkili olan Türk edebiyatının önemli şair ve yazarlarındandır. Şinasi'nin batı örneğindeki ilk Türk piyesi "Şair Evlenmesi", ulusal Türk tiyatrosunun temel eseridir.
Edebiyatımızda Sahnelenen İlk Tiyatro Oyunu ve Yazarı
Türk edebiyatında sahnelenen ilk tiyatro oyunu, "Şair Evlenmesi" adıyla bilinen eserdir. Bu oyunun yazarı ise Osmanlı dönemi şairlerinden Şemsi Efendi'dir. "Şair Evlenmesi", 1860 yılında sahnelenmiş ve Türk tiyatro tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur.
Padişahın isteği üzerine Şinasi, Batılı tarzda yazılmış ilk tiyatro oyunu olan “Şair Evlenmesi” adlı eserini yazdı.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Tanzimat dönemi sanatçısı İbrahim Şinasi tarafından kaleme alınan Şair Evlenmesi, Türk edebiyatında “ilk tiyatro eseri” olarak kabul edilir. Oyun ilk özel gazete olarak geçen Tercüman-ı Ahval'de1860 yılında yayınlanmıştır. Bu eserde Şinasi görücü usulüyle evliliği mizah yoluyla kaleme alır.
Şair Evlenmesi, İbrahim Şinâsî'nin 1860 yılında Tercüman-ı Ahvâl gazetesinde tefrika edilen, ardından kitap olarak basılan ve töre komedisi tarzında yazılmış tek perdelik dokuz bölümden oluşan bir tiyatro oyunudur.
İlk Tiyatro Eseri Kime Aittir? Bilinen ilk tiyatro eseri M.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Aiskylos'a aittir. Bu eser normalde üç farklı oyundan oluşsa da sadece son oyun günümüze kadar ulaşmıştır. Son oyunda Zeus'un Prometheus'u ve insanları cezalandırması konusu işlenir.
Tanzimat Edebiyatı'nın ilk temsilcisi olan İbrahim Şinasi (1826-1871) edebiyatımızdaki yenilikçi hareketlerin öncüsü olmuş, fikirleriyle hem kendi devrini hem de sonraki nesilleri etkilemiş bir düşünce adamı ve aydındır.
Bilhassa, 20 sene boyunca rakipsiz olarak Türk gazeciliğinde kendini gösteren Cerîde-i Havâdis gazetesinden sonra Ekim 1860'ta Âgâh Efendi ile İbrahim Şinâsi tarafından ilk özel Türk- çe gazete Tercümân-ı Ahvâl'in yayınlanmasıyla Türk gazeteciliği artık yepyeni bir döneme girmiş oluyordu.
Şinasi'nin 1859'da yazdığı ve 1860'ta Tercüman-ı Ahval gazetesinde tefrika ettikten sonra kitaplaştırdığı Şair Evlenmesi, Türk tiyatrosunun ilk örneği kabul edilir.
Edebî Yaşamı
Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir. Ziya Paşa, yenilikçi düşüncelere sahip olsa da Divan şiir geleneğinden kopamaz ve şiirlerinde aruz ölçüsüyle ve ağır bir dille yazar.
Şinasi'nin “Eşek İle Tilki Hikâyesi”ni Alımlama Estetiği Bağlamında Okuma Denemesi.
Selim saltanatında 30 Ağustos 1798-24 Nisan 1805 ve II. Mahmud saltanatında Mart 1809-10 Nisan 1811 tarihleri arasında toplam sekiz yıl on bir ay dört gün sadrazamlık yapmış Gürcü asıllı bir Osmanlı devlet adamıdır. Cirit oynarken kaza sonucu bir gözünü kaybettiği için “Kör” lakabı ile anılır.
İbrahim Şinasi; Şair Evlenmesi, İstanbul 1277.
VATAN YAHUT SİLİSTRE (NAMIK K.) ŞAHIS KADROSU: İslam Bey: Eserin başkahramanıdır. Vatansever ve cesur bir şahıstır.
Şair Evlenmesi, İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra, İbrahim Necmi Bey tarafından Selanik'te kurulmuş olan amatör bir tiyatro topluluğu tarafından sahnelendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri