Eşit Ağırlık Bölümü Hakkında TYT'de eşit ağırlık öğrencileri 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri sorusuna cevap verir. Bu sınavda eşit ağırlık veya sayısal ayrımı bulunmaz.
Türkçe-matematik, sayısal ve sözel derslerin dengeli şekilde öğretildiği bölümdür. Lisede eşit ağırlık bölümünü tercih eden öğrenciler; Türkçe, matematik, geometri dersleriyle birlikte coğrafya, tarih, felsefe gibi derslerin de eğitimini alır.
Eşit ağırlık bölümü yaygın olarak TM kısaltmasıyla bilinir. Türkçe-Matematik derslerinin baş harfi olan TM kısaltması, eşit ağırlık bölümünü ifade eder. Lise öğrencileri lise 3.sınıfta eşit ağırlık ya da sayısal bölümlerinden birisini tercih ederek eğitim hayatlarına devam eder.
TM yani eşit ağırlık bölümünü okuyanlar ise; hem Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 testinden, hem de Matematik testinden sorumludur. Sayısal (FM) bölüm öğrencilerinin de, Fen Bilimleri ile Matematik testlerini çözmeleri gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Ortaöğretimden yükseköğretime geçiş yapacak olan kişilerin Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) Türkçe ve Matematik alanlarında netlerinin yüksek olması gerekir. Eşit ağırlık bölümleri sadece AYT puanı ile değil TYT puanı ile de tercih edilebilmektedir.
Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının yüzde 20'si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanacak. ( Bu durumda da adaylar 40'ar soruluk testlerde 8'er net çıkarmak zorunda.
Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık lisans bölümüdür. Eczacılık Sayısal puan türünden elde edilen sonuca göre tercih edilir.
Lise de seçilen alan yani bölüm şunlardır; Eşit Ağırlık — Türkçe, Matematik, TM. Sayısal — Matematik, Fen Bilimleri, MF. Sözel — Türkçe, Sosyal Bilimler, TS.
AYT'de dört puan türü vardır. Bunlar; sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil puan türleridir.
Eşit ağırlık, sayısal, sözel veya dil bölümünü seçebilen öğrenciler lise hayatlarının sonuna kadar ilgili bölümün derslerini görür. Eşit ağırlık bölümünü seçtiğin takdirde 11. sınıftan itibaren ağırlıklı olarak Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Matematik, Coğrafya, Geometri, Tarih, Felsefe, İngilizce derslerini görürsün.
Seçmek istediğin meslek doktorluk, mühendislik gibi Fen Bilimleri'ne ağırlık veren bir meslek değilse eşit ağırlık alanını seçebilir ve eşit ağırlıktaki meslekleri inceleyebilirsin. Çünkü eşit ağırlık mühendislik bölümleri bulunmamaktadır.
Hayır hemşirelik sadece sayısala özgüdür.
Sayısal bölümde matematiğin yanı sıra biyoloji, fizik ve kimya gibi alan dersleri bulunmaktadır. Eşit ağırlıkta ise matematikle birlikte coğrafya, edebiyat, tarih dersi gibi sözel dersler bulunmaktadır.
TÜRKÇE-MATEMATİK (EŞİT AĞIRLIK) ALANINI KİMLER SEÇMELİ? Öğrencinin ilköğretimde ve 9. ve 10. sınıfta Matematik, Türkçe ve Sosyal Bilimler derslerinde başarı göstermesi, bu dersleri öğrenmede ve çalışmada herhangi bir güçlük yaşamamış olması gerekir.
Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 dersi kapsar. Adaylara verilen sınav süresi 165 dakikadır.
En çok tercih edilen eşit ağırlık meslekleri arasında; Hukuk, sınıf öğretmenliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, uluslararası ilişkiler, psikoloji, işletme, iktisat, beden eğitim ve spor öğretmenliği, iç mimarlık ve çevre tasarımı, bankacılık, çocuk gelişimi yer alır.
R işareti kullanımı, bulunduğu ürün ya da hizmetin kayıtlı, tescilli ve hukuki olarak korunduğunu göstermektedir. Marka tescil işlemleri tamamlanan ve tescil belgelerini alan markalar, marka ile ilgili hukuki hakları da kazanmış olur.
Sınavlarda ise TS alanını tercih eden öğrencilerin Türkçe ve Sosyal testlerindeki netlerinin önemi büyüktür. Coğrafya, Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İlahiyat, Sanat Tarihi, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Çocuk Gelişimi gibi alanlar sözel bölümler arasında yer alır.
TYT'de 50 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 50 net 294,426 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 50 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamalarında diploma notu 60 puan ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) diğer adıyla okul puanı ise 300 olarak kabul edilmiştir.
TYT Türkçe: 33 net. TYT Sosyal: 15 net. TYT Matematik: 19 net. TYT Fen Bilimleri: 3,5 net.
AYT sınavında Sayısal puan türünde Matematik dersinde 1 doğru; 3.00 puan, Fizik dersinde 1 doğru 2,857 puan, Kimya dersinde 1 doğru 3,077 puan ve Biyoloji dersinde 1 doğru 3,077 puan değerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri