Kadiri tarikatına girmek isteyen kişinin öncelikle 10 şartı yerine getirmesi gerekiyor. "Tövbe" eden kişi ardından sırayla, "Zühd, tevekkül, kanaat, uzlet, zikir, teveccüh, sabır, murakabe ve rıza" şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Diğer tarikatlarda olduğu gibi Kadirilik'te de ritüeller vardır.
İstanbul Tophane'de 1040'ta (1630) tesis edilen, Kādiriyye tarikatının âsitânesi olan tekke. Beyoğlu ilçesinin Tophane semtinde Kādirîler Yokuşu üzerinde yer almaktadır. Hacı Pîrî adlı bir kişi tarafından Kādiriyye'nin Rûmiyye kolunun pîri Şeyh İsmâil Rûmî için inşa ettirilmiştir.
Kadirilik ya da Kadiriyye, Sünnîliğin Hanbeli mezhebine mensup Abdülkâdir Geylânî tarafından 12. yüzyılın başlarında kurulan ve silsilesini Ali bin Ebu Talib'e dayandıran sufi/tasavvufî yol. Kadirilik ya dadiğer adıyla Kadiriyye İslam dünyasının ilk tarikatı ve dolayısıyla en köklüsü ve en yaygınıdır.
Kādiriyye'nin beş temel kuralı vardır: Himmeti yüceltmek, haramdan sakınmak, hizmeti güzelleştirmek, azmi arttırmak ve nimete saygı göstermek. Himmetini yükseltenin derecesi yükselir. Haramlardan sakınanı Allah korur. Hizmeti güzelleştirenin keramet sahibi olması icap eder.
Tarikatlar Selçuklu ve Osmanlı'ya özgü düşünce ve inanç hareketleri olarak değerlendirilmektedir. Birçok tarikatın menşei Hicri 5./Miladi 11. asırda Abdülkâdir Geylânî'nin yolundan gidenler tarafından oluşturulan Kadiri Tarikatıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Ali el-Mahzûmî idi.
Halvetiyye[1] İslâm dünyasının en yaygın tarikatı olmuş ve kendinin yüzlerce kol ortaya çıkmıştır. Halvetiyye tarikatı Azerbaycan'da kurulmuş, gelişmiş ve buradan Anadolu'ya, Anadolu'dan da Balkanlar, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan, Habeşistan ve Güney Asya'ya yayılmıştır.
Ali'ye ulaşan tarikatın en önemli prensipleri arasında bilhassa tövbe, züht, tevekkül, kanaat, uzlet, zikir, teveccüh, nefis muhasebe ve murakabesi, sabır ve rıza gibi ameli ve ahlaki unsurlar ön plana çıkmaktadır.
Kadiri, Nakşibendi ve Rufai arasındaki fark ise Rufai ve Kadiri'nin zahiri olması, yani açık zikir yapmasıdır. Örneğin vücutlarına şiş batırırlar, açık toplantı yaparlar. Nakşilik ise gizlidir. Kalp ile zikir yaparlar, zikirleri, toplantıları gizlilik arzeder.
Kadirilik, İslam düşünce geleneğinde önemli bir yer tutan bir tarikattır. Bu tarikatın öğretileri, gönül dünyasının derinliklerine inmeyi ve Allah'a yakınlaşmayı amaçlar. Kadirilik, mistik bir yolculuk olarak kabul edilir ve manevi yönden gelişmeyi hedefler.
Kadiri Tarikatı'nın kurucusu olan Abdülkadir Geylânî, bir Sünni Müslümandı ve Kadiri Tarikatı da Sünni geleneğe bağlıdır. Ancak Kadiri Tarikatı'nın Anadolu'da yayılmasında önemli rol oynayan Eşrefoğlu Rumi, bir Alevi-Bektaşi idi.
Bu tarikat Seyyid Yahya Şirvani sayesinde bütün İslam memleketlerine yayıldığı rivayet edilmektedir. Bu yüzden ona tarikatın ikinci piri denir.
O da Allah'ın izniyle derhal bir kuş oluverir. Ve Allah'ın izniyle anadan doğma körü ve alaca hastalığına yakalananı iyileştiririm ve ölüleri diriltirim. Evlerinizde yediğiniz ve biriktirdiğiniz şeyleri de size haber veririm.
1-a) nakşibendi tarikatı
türkiye'de en fazla kolu, en fazla cemaati, en fazla müridi bulunan, siyaset ile iç içe olan, türkiye'nin en etkili tarikatıdır. nurcular da nakşibendiliğin bir koludur. şeyh muhammed nayır erzincani.
Nakşibendiliğin Hâlidi kolundan olan İsmailağa Cemaati üyeleri, Türkiye'deki İslamcı gruplaşmalar arasında en katı yoruma sahip olanlardan biliniyor. Cemaat üyeleri, erkeklerin cübbe ve şalvarla gezip sarık sarmaları, kadınların ise kara çarşaf giymeleriyle diğer İslâmi cemaatlerden şeklen ayırt ediliyor.
Şeyh Ubeydullah El Kadiri, Şazelilik tarikatının lideri olarak bilinen bir dini liderdir.
Nakşibendî silsilesinin önemli sûfîlerinden biri. Nakşibendiyye tarikatının Hâcegân silsilesinde yer alan bir mutasavvıf.
Abdullah Efendi, Çorum'da Şeyh Ebubekir Efendi tarafından kurulmuş olan Rifâî Dergâhı'nın başta Nevşehir olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrinde yaygınlaşmasını ve tanınmasını sağlamıştır. Onun bu hizmetleri tarikatına zâhirî bir icâzetle bağlanmadığından kimi zaman eleştirilere sebep olmuştur.
Şeyh Ubeydullah El Kadiri, 1950 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Kadiri tarikatının Ubeyd koluna mensuptu. 1990 yılında Şeyhlik icazeti aldı. Şeyh Ubeydullah El Kadiri, sosyal medyada yayınlanan bir videosunda iki elini birbirine sürterek badem çıkarttığı iddiasıyla gündeme gelmişti.
Abdülkādir-i Geylânî, Bağdat'a gittiği zaman mensup olduğu Şâfiî mezhebini bırakarak mizacına daha uygun gelen Hanbelî mezhebine girmiş, bununla birlikte hayatının sonuna kadar her iki mezhebe göre fetva vermiştir.
Abdülkâdir Geylânî'nin ismine izafetle anılan tarikattır; Geylâniye de denir. Tasavvuf tarihinde daha önce kurulmuş tarikatlar olsa da günümüze kadar ulaşmış en eski tarihli tarikattır.
Resmi kaynaklara göre, Türkiye'de 200'den fazla tarikat bulunmaktadır. Ancak bazı araştırmacılar, bu sayının 500'ü aştığını iddia etmektedir.
Kadirîlik, Abdülkâdir-i Geylânî'ye (v.561/1165-66) nisbet edilen İslâm dünyasının ilk ve en yaygın tarikatıdır. Kâdiriyye Tarîkatının elliye yakın şubesi bulunmaktadır.
Bütün dinlerde değişik zamanlarda ve yerlerde ortaya çıkan farklı tarikatlar ve cemaatler bulunmaktadır. Müslüman tarihinde de sayısız tarikat mevcuttur.
Halvete girmek, ibadet, zikir, riyazet ve murakabe ile meşgul olmak üzere yalnız başına tenha bir odaya, tekkelerde halvethane denilen bir hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır. Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri