Eşit Statüde Tokalaşma Tarzı İki el de birbirini kavrar ve avuç dışları tam sağ ve tam sol yönlüdür. Her iki kişinin de kendi varlığını ve statüsünü karşısındakine hissettirme amaçlı bir tarzdır. Dengeli ve güven veren bir tokalaşma türüdür.
İki elle tokalaşma çeşitleri genellikle kişinin karşısındaki insanı anlamak için çaba göstereceğine ve destek vermek istediğine işaret eder. Bu en basit haliyle 'ben seni umursuyorum' anlamına gelir. Bu tokalaşma çeşidinin farklı uygulanış şekilleri vardır ve her birinin arasında bazı belirgin farklar bulunur.
karşılıklı f. (< toka+laş-mak < toka+la-ş-mak) Karşılıklı olarak birbirinin elini sıkmak, el sıkışmak.
Sert - Güç Gösterici Tokalaşma
Tokalaşırken karşıdakinin elini güçlü bir şekilde sıkarak yapılan tokalaşmaya verilen isimdir. Nezaketsiz bir tokalaşma biçimidir. Karşıdakini baskı altına almaya çalışma ve güç gösterisi olarak anlaşılabilir. Güven duygusunun zayıf olduğunu gösterebilir.
PARMAK UCUNDAN TOKALAŞMA: Bir başka yanlış tokalaşma şekli eğreti tokalaşmadır. Parmak ucundan hafifçe tutup çekmek. Bence insana kendini kötü hissettiren ve karşı tarafın bu şekilde tokalaşan kişiyle ilgili rahatsız olduğu bir şekildir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu yüzden el sıkma canlı ve içten olmalı; el paralel tutulmalı; sıkılan el avuç içine alınmalı, fakat fazla yumuşak veya sert sıkılmamalı, hafif hissettirilmelidir. El sıkma esnasında göz teması kurulmalı; bir-iki söz (tebrik ederim vb.) söylenmelidir.
Tokalaşma iki insanın birbirleriyle tanışmaktan/karşılaşmaktan duyduğu memnuniyeti gösterir. Dünyada tokalaşmaların hemen hemen hepsi sağ elle yapılırken; izciler, diğer izciler ile tokalaşmak için sol ellerini kullanırlar ve sağ elleriyle izci selamı verirler.
Tanışırken, karşılarken, uğurlarken, vedalaşırken, tebrik ederken, taziye verirken güven, saygı, sevgi ve birlikteliğin ifadesidir. Tokalaşırken, tokalaşılan şahısla karşılıklı durmalı, sağ elin parmakları birbirine yapışık, başparmak havada ve eller birbirine paralel olmalıdır.
((Yunus 59; Nahl 116; Şûrâ 21.)) Sonuç olarak deriz ki tokalaşma sünnettir. Aralarında mahremiyet ve nikâh bağı bulunmayan kadınla erkeğin cinsel haz amaçlı tokalaşması haramdır.
Toka etmek bir sevgi ve samimiyet gösterisi olarak bir tür selamlaşmak biçimidir. Ancak, üst el uzatmadan ast el uzatmamalıdır. Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir.
Genellikle kendine güvensiz, çekingen, endişeli ya da isteksizce yapılan el sıkışmalardır. Parmak uçlarının diğer kişinin avucuna bırakılarak yapılan el sıkma çeşididir. Bazen özel duyguların yansıtılması, güven ve samimiyet hislerinin belirtilmesi amacıyla karşımızdaki kişinin elini iki elimizle sıkabiliriz.
Erkeğin şehevi duyguları kadına göre daha geç dönemde kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.
Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir. Tebrikatta tokalaşmaya daima en büyükten başlayın. Protokolde el öpme, yanaktan öpüşme yoktur.
Bu tokalaşmada kişi iki elini kullanarak karşıdakinin elini sarar. Karşı tarafa güven verme ve samimiyete dayanan bir tokalaşma biçimidir. Bayanlarda kullanılması doğru değildir. Aslında doğru bir tokalaşma biçimi olmamasına rağmen samimi ortamlarda kullanılabilir.
Tokalaşmanın kökeni konusunda farklı fikirler var. Antik Yunan döneminde, iki insan arasında barışın sembolü, silah taşınmadığının göstergesi olarak ortaya çıkmış olabilir. Ortaçağ Avrupası'nda şövalyelerin tokalaşma sırasında kolu sallama yoluyla gizli silahları ortaya çıkarma çabası olarak görülebilir.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları da caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
1- Vücutlar birbirlerine haram kılınmıştır ve dokunma ''zina'' olarak isimlendirilmiştir. Bir eldiven de olsa vücutlar dokunmaktadır. 2- Bakmak açısından haramdır. Bakılması haram olana dokunulması da haramdır.
4. Delil: Peygamberimiz Bir Gereklilik Olmadıkça Yabancı Kadına Bakmayı Yasaklamıştır. Bu Çerçevede Her Bakılması Haram Olan Kadına Dokunulması Da Haramdır.
Kadın, elini erkekten önce uzatır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlük olarak kabul edilir. Bunun nedeni, kadın elini uzatmak zorunda değildir başı ile selam verebilir; böyle bir durumda erkeği eli havada kalacağından, kadın eğer sıkacak ise elini uzatması ve kimsenin zor durumda kalmamasıdır.
Alışveriş esnasındaki tokalaşma veya elleri hızlıca birbirine vurma âdeti “safka” kelimesiyle ifade edilir.
Biriyle tokalaşırken ayağa kalkılır, oturma pozisyonunda tokalaşılmaz. Hafif bir tebessüm ve göz kontağı tokalaşmaya eşlik etmeli. Karşı tarafın elinizi sıkmama ihtimali olduğunu düşündüğünüzde tokalaşmaya yeltenmeyin.
Dr. Barış Metin sözlerine şöyle devam etti: “İnsanların yüzde 10'u sol elini daha iyi kullanır. Bunun nedeni alet kullanma becerisi açısından sağ beynin daha gelişmiş olmasıdır. İnsanların yüzde 90'ında ise alet kullanma becerisi sol beyindedir.
SARILMAK MÜSTEHAPTIR
İki Müslüman'ın karşılaştıkları zaman musafaha etmeleri, yani el sıkışmaları sünnettir. Bu esnada kafa tokuşturmanın değil, sarılmanın sünnete daha uygun olduğu ve müstehap bulunduğu âlimlerce ifade edilmiştir.
Meallerini verdiğimiz bu hadislerden, bizim de tabiî olarak tatbik ettiğimiz şu sıralama çıkıyor: İki Müslüman karşılaştıkları zaman önce "Esselâmü Aleyküm" "Ve aleykümüsselam" diyerek selâmlaşırlar, musafaha yaparlar ve "Allahümme salli âlâ seyyidinâ Muhammed" diyerek Peygamberimiz (asm)'in üzerine salavat getirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri