İlk insanlar, avladıkları hayvanlar ve doğada buldukları bitkiler ile yalnızca karın doyurmak için beslenirlerdi. Sonraki dönemlerde tarımdaki gelişmeler ile insanlar kendi besinlerini yetiştirmeye ve daha çeşitli besinler tüketmeye başladılar.
Günümüzün aksine çatal pek kullanılmazdı, ancak kepçe, kaşık ve bıçak gibi aletler yaygındı. Eski Türkler için kazan çok önemli bir malzemeydi ki özellikle hem Asya hem Avrupa Hunları'nda karşımıza çıkan büyük kazanlar oldukça ünlüdür. Bu kazanlarda pişirilen yemekler kaplara veya tabaklara servis edilirdi.
Atalarımız neler yediler? olduğu; fosillerin, beden, kemik ve diş yapılarından anlaşılmaktadır. En ilkel yaratıklar öldürdükleri hayvanlarla beslenirlerdi. Onların nesilleri olan buz çağının insan benzeri yaratıkları, avladıkları hayvanlar yanında bitkilerin tohumlarını diyetlerine eklemeye başladılar.
Atlı göçebe kültürün hakim olduğu bu dönemde Türklerin ilk besinleri un ve yoğurt gibi buğday ve sütten üretilen ürünler ile binek için de kullandıkları at ve koyun gibi hayvanların etleri, ilk içkileri; de kımızdan (kısrak sütünden hazırlanan bir fermente içecek) ibaretti.
İnsanların ateşi kullanarak yemek pişirmeye sanılandan yüz binlerce yıl önce başladığı ortaya çıktı. İsrail'deki araştırmacıların öncülüğündeki bir grup bilim insanı, ülkenin kuzeyinde bulunan 780 bin yıl öncesinden kalma sazan benzeri bir balığın ateşle pişirildiği kanıtlarına ulaştı.
İlgili 38 soru bulundu
Dünyanın ilk yemeği olarak kabul edilen Keşkek, Siyez unundan yapılan ekmek, Hititlerin inanışına göre Tanrı yemeği olan bal ve zeytinyağı, diğer bir Hitit yemeği olan Hapena, başlangıç ikramları olan Ali Nazik, Humus ve Firik Pilavı, son olarak da beş yüz yıllık bir geçmişi olan Cennet Çamuru ve Helva-i Hâkani isimli ...
Türklerin bilinen en eski dini, geleneksel Türk dini olarak isimlendirilmektedir. Geleneksel Türk dininin temelini Gök Tanrı inancı oluşturmaktadır. Gök Tanrı, Türkler tarafından kudretli, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilmektedir. Gök Tanrı, hiçbir zaman antropomorfizm özellikler taşımamıştır.
Köken 1. Osmanlı Türkçesi یمك (yemek) sözcüğünden devralındı, o da Ana Türkçe *jē- (“yemek”, eylem) sözcüğünden, yukarıdaki Köken 1'e bakın (yeme + -k).
"Australopithecus: İlk hominid Australopithecus vejetaryen atalarından ayrıldıktan kısa süre sonra diyetini değiştirmiş ve yaşamına hayvani gıdaları dahil etmişti. Beslenme sistemindeki hayvansal gıdaların daha çok yumurta, kertenkele, kaplumbağa, kimi kurtçuklar ve hatta böcekler olduğunu söyleyebiliriz.
Araştırmacılar, Doğu Afrika'da bulunan 11 çeşit insansı ve primatların fosilleşmiş diş minelerini inceledi. İnsanın ilk ataları bugünkü şempanzeler gibi ormanlarda yaşıyor ve ağaç, çalı ve ot yaprakları ile meyveleri yiyerek besleniyordu.
Kahvaltı, kahve içilmeye başlamasından sonra kahve altı diye adlandırılmış. Ortaçağ boyunca insanlar 2 öğün yermiş, 12 civarı diner veya dinner (o zamanlar öyleymiş), 18 civarı süper veya supper. Aristokratların günde 3 öğün yediği de olurmuş. Ortaçağ'da Katolikler kahvaltıyı oburluk olarak kabul edermiş.
Eski Türklerde kurban denilince akla gelen ilk hayvanın at olduğunu söyleyebiliriz. “Türk'ün kanadı” olan atlar, yalnızca bir savaş aracı olarak değerlendirilmemiş, yük taşıma- dan gıda teminine kadar bozkır yaşamının hemen her köşesinde müstesna bir yer teşkil etmiştir.
Bunların arasında, çorbalar, mezeler, pilavlar, et yemekleri, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler bulunmaktadır. Osmanlı mutfağının en meşhur yemekleri arasında ise kebap, döner, baklava, börek, pilav, dolma ve köfte gibi yemekler yer almaktadır. Osmanlı mutfağı, yemeğin sunumuna da büyük önem vermektedir.
Türkiye'nin dünyaya kazandırdığı, Türkiye denince akla ilk gelen lezzet olan Türk Kebabı, dillere destan olan çeşitleri ile Türk mutfağının mihenk taşıdır.
Söz konusu Türkiye'nin meşhur yemekleri olunca, akla ilk gelen arasında kebap da vardır. Kebap, Türkiye'nin hemen her şehrinde kendine özgü bir şekilde hazırlanır. Orta Doğu'da binlerce çeşit kebap olmasına rağmen hem yerel hem de uluslararası pazarda kebabın temsilcisi daha çok Türkiye kabul edilir.
Aile yönetiminde Babaȱhukukuȱesastır. Aile tipi küçük ailedir (Dursun 2011: 110). Türk toplumunda doğan çocuklar babanın soyuna aittir ve soy erkek çoȬ cukla devam eder. Bu nedenle doğan çocukların babasının kim olduğu bilinmeȬ lidir.
Orta Asya'daki en eski Türk topluluklarının inanç sistemleri atalar kültü, tabiat kültleri ve Gök Tanrı kültü olmak üzere üçlü bir din anlayışından oluşmaktadır. Bunlardan atalar kültünün çeşitli eski Türk zümreleri arasında en köklü ve en eski inançlardan birisi olduğu söylenebilir.
Karluklar İslamiyet'i benimseyen ilk Türk topluluğudur. Karluklar, Moğollara itaat eden ilk Müslüman Türk topluluğudur. Karluklar, ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlıların kurulmasında da etkili olmuştur (840).
Dünyanın en iyi 100 yemeği listesinin başında Brezilya'dan Picanha yer alıyor. "Dünyanın en iyi ekmekli yemekleri" kategosinde de 9 Türk lezzeti yer aldı. Listede 10'uncu sırada tombik döner, 19'uncu sırada döner kebap yer aldı. 29'uncu sırada ise ıslama köfte kendine yer buldu.
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, 17 ülkeden 16 bin kişi ile görüşerek dünyanın beslenme alışkanlıklarının haritasını çıkardı. Buna göre tüm dünyada en çok sevilen yiyecek açık arayla makarna. Makarnayı ise pilav, pizza ve tavuk takip ediyor.
İtalyan Mutfağı
Dünya mutfakları denildiğinde ilk akla gelen, İtalyan mutfağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri