olur olmasına ancak ilk cam filmi çizikse,yırtıksa üstüne cam filmi doğru düzgün çekilmez. eski cam filmini sökün yenisini yaptırın.
Bu kritere uygun olan cam filmlerinin özelliklerini Cam Filmi Taktırma Şartları başlığında bulabilirsiniz. Ayrıca, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesine göre: “Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.”
Güneş ışınları ve amonyak etkileşime girerek arka camlardaki rezistanslara zarar vermeden kolay ve pratik bir şekilde sökülmesi sağlanmaktadır. Araç, yaklaşık 3 - 3.5 saat civarında güneş altında bekletilmelidir.
Araba cam filmi ömrü genelde 5 – 15 yıl arasında gösterilse de bu sürelerden çok daha erken bir zamanda eskimeler görülmektedir. Tercih edilecek cam filminin kalitesine ve özelliklerine göre ömrü de farklılık göstermektedir. Cam filmi çekildikten sonra bu filmlerin faydalarından uzun süre yararlanmanız mümkündür.
Dikkatli söküldügü zaman ve kaliteli bir film olursa rezistansınıza bir zarar gelmez.
İlgili 43 soru bulundu
Kurumuş cam filmi nasıl sökülür diye soruyorsanız, bu işlem için saç kurutma makinesi kullanılabilir. Film ısıtılır ve bir saç kurutma makinesi ile yumuşatılır. Daha sonra yumuşatılmış cam filmi dikkatlice çıkarılır. Öte yandan, inatçı filmleri çıkarmak için bir otoklav kullanılabilir.
Cam film kalınlığına bakıldığında ise araç muayenesi için en çok 80 um olmalıdır. %98 UV korumalı yapıya sahip olması da cam filmi özelliklerinden arasındadır. Sürücünün arka görüşünde bulunan camlarda ise geçirgenlik durumunun %20 sınırının üstünde olup olmadığı da kontrol edilir.
Hangi Cam Filmleri Serbest? Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir. Cam filmi uygulayan yerlerde bu filmler 1 ve 2 numara olarak adlandırılır.
Cam filminin ruhsata işlenmesi mümkün değildir. Yalnızca fabrika çıkışlı karartılmış camların (R43 cam) ruhsata işletilmesi mümkündür. Sonradan takılan cam filmlerinin muayeneden geçmesi mümkün olmadığı gibi ruhsata işlenmesi de olanaksızdır.
Yani 1 numara ve 2 numaralı film türleri bu kurala uygundur. 1 numaralı film %85, 2 numaralı film ise %70 ışık geçirgenliği oranına sahiptir. 1 ya da 2 numara dışındaki diğer cam filmlerin kullanılması yasaktır. Yasak olmasının nedeni ise sürücünün görüş açısını kapatması ve aracın içerisini görmeyi engellemesidir.
Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir.
Uygulama işlemi tamamladıktan sonra 3 ve 12 saat arasında kuruması ve iyi bir şekilde uygulanması açısından bekletebilirsiniz. Ürünü uyguladığınız yüzeye kolay bir şekilde uygulanmasını sağlamak için güneş ışığı görmesini sağlayarak sağlıklı bir şekilde kurumasını ve cam yüzeyine uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
Cam filmini sökmeye başla.
Filmi soyarken bir yandan da amonyakla ıslat. Çekince gelmeyen film parçalarınıysa jiletle kazı. Arta kalan yapışkanı amonyakla ve çok ince çelik yünüyle çıkar, sonra yüzeyi, kurumadan önce kâğıt havluyla sil. Dıştaki çöp torbasını çıkar, sonra pencereyi cam temizleyiciyle bir güzel sil.
2022 yılı dikkate alındığında 2023 yılı için cam filmi cezası 950 Tl seviyelerine ulaşacağı söylenebilir.
1 Numara cam filmi genelde arka camlarda kullanılan ve sürücünün görüşünü etkilemeyen cam filmi türüdür. 1 numara cam filminin ışık geçirgenliği %85 kadardır.
TÜVTÜRK - Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi için cam filminizi çıkartın. | Facebook.
Araç ön sürüş camına film uygulaması yapılması kesinlikle yasaktır. Dış ışık yansıtma oranı yüzde 15'in üzerine olan filmlerin kullanılması yasaktır. Net cam filmi kalınlığının en fazla 80 mikrometre olması gerekir. Araç cam filmlerinde PVC materyal kullanılamaz.
Cam filmini ön sürüş camına uygulamak kesinlikle yasak. Aynı zamanda %70 geçirgenliğin üzerindeki filmleri yaptırmakta aynı şekilde yasak. Cam filmi yaptırmayı düşünüyorsanız, ön cam sürüş camı haricinde kalan camlara çok koyu olmayan bir tonda uygulayabilirsiniz.
Aracıma STEK Boya Koruma Filmi yaptırdığımda araç üretici garantisinden çıkar mı? Cevap: Hayır, garantiden çıkmaz.
Dolayısıyla geçirgenlik yüzdeleri dört numara ile kısıtlı değildir. Ancak temel olarak ifade etmek gerekirse, 1 numaralı cam filmi yüzde 85, 2 numaralı cam filmi yüzde 70, 3 numaralı cam filmi yüzde 55, 4 numaralı cam filmi yüzde 40 görünür ışık geçirgenliğine sahiptir.
Bunun yanı sıra aracın herhangi bir camına %70 ışık geçirgenliği oranının altında geçirgenliğe sahip olan bir cam filmi yapıştırılması ayrıca yasaktır. Eğer cam filmi kullanmayı düşünüyorsanız ön cam hariç bütün camlarda en az %70 ışık geçirgenliğine sahip cam filmi kullanabilirsiniz.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Ön camı filmi olan araçlar muayenelerde ağır kusurlu sayılırlar ve muayeneden geçemezler. Cam filmi numaraları içinde 4 numara filmin tamamen yasaklanmasının nedeni 4 numaranın camları tamamen karartması ve görüşü engellemesidir. 4 numara film sadece ön camlarda değil yan ve arka camlarda da yasaklanmıştır.
Temel olarak araç içindeki tüm camların siyah cam film ile kaplanması yasak. Aracın ön camına kesinlikle cam filmi uygulaması yapılamıyor. Diğer camlarda ise siyah cam filmin oranlarına göre izin veriliyor. Avrupa Birliği standartlarına göre hazırlanan bu düzenlemelerde amaç araç içinin görünmesini sağlamak.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her araç filmi için ceza bulunmamaktadır. Cam filmi konusunda Avrupa Birliği standartları esas alınmaktadır. Buna göre; arka camlar için film serbestken, ön camlarda kullanımı yasaktır ve kullanan araç TÜVTÜRK tarafından ağır kusurlu olarak sayılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri