Anadolu sahasında tarihî metinlerde arkadaş anlamında eş (iş), koldaş, koştaş, sıñarı, uya sözcükleri kaydedilmiştir. Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr sözcükleri de bu anlamda kullanılmıştır. Türk lehçelerinde arkadaş anlamında adaş, dost, ipteş, yoldaş gibi kelimeler kullanılmaktadır.
Köken. Osmanlı Türkçesi آرقهداش sözcüğünden devralındı. arka + -daş, arka, sırt; sıkıntılı anlarda yardım eden kişi, yardımcı demek olup Tarama Sözlüğü'ne göre zahîr, hami, yardımcı" demektir.
Arkadaşın tanımına bakıldığında Türk Dil Kurumu (www.tdk.gov.tr) arkadaşa iki tanım getirmektedir: “1. Birbirlerine karşı sevgi ve anlayış gösteren kimselerden her biri, bacanak, eş, yâren. 2. Bir ortamda birlikte bulunanlardan her biri, hempa, refik” olarak tanımlanmaktadır.
Arkadaşlık, genellikle bir kişinin diğer bir kişiyle samimi ve güvenilir bir ilişki kurmasıdır. Arkadaşlık, ortak ilgi alanları, benzer değerler veya birlikte geçirilen zaman gibi faktörlere dayanabilir. Arkadaşlar arasındaki ilişkiler, genellikle paylaşılan deneyimler, destek, güven ve anlayış üzerine kuruludur.
Dostluk, zevklerin ve düşüncelerin uyuşmasıdır. Dostluk kişisel çıkar karşısında kurulan bir ilişki değildir. Hiç beklenmedik bir anında kalbine do- ğan sıcacık bir duygudur dostluk. Sevinçtir, üzüntüdür, anlamaktır, hatırlanmaktır, sonsuza dek olan arkadaşlıktır.
İlgili 41 soru bulundu
Türk atasözleri
Dost, dostun eğerlenmiş atıdır. Fakir dost, çabuk unutulur. Dostun attığı taş baş yarmaz. Dost başa, düşman ayağa bakar.
Gerçek dostluk: hiç bir çıkar olmadan, bize el veren, destek olan, sahip çıkan kişilerle olan dostluğumuzdur. Gerçek dostluk, koşullu bir arkadaşlık değildir, maddi ilişkilerin söz konusu olduğu ve gündemi belirlediği bir ilişki hiç değildir.
Dost kelimesi arkadaş kelimesinin en bilindik eş anlamlılarından biridir. Bunun dışında yaren, refik, yoldaş kelimeleri de arkadaş kelimesinin yerine kullanılmaktadır.
yakın arkadaş, ahbap, dost.
Doğru Arkadaş Nedir? Doğru arkadaşlar, birlikte eğlenebileceğiniz insanlardır, önemli anları paylaşır, birlikte takılır ve eğlenirler. Arkadaşlar birbirlerini oldukları gibi severler. İyi bir arkadaş, üzüldüğünde seni neşelendirir ve yalnızken sana eşlik eder.
1. Arkadaşlık, Kullanışlı Arkadaşlar ve Keyifli Arkadaşlar. Aristoteles'e göre bütün arkadaşlıklar kişilerin birbirlerinden karşılıklı bir şekilde hoşlandığı, birbirleri için iyilik yaptığı ve beraber geçirdikleri zamanlar söz konusuyken ortak amaçlara sahip oldukları ilişkilerdir.
1.Bir işte birlikte bulunanlardan her biri. 2.Birilerine karşı sevgi ve anlayış gösteren kişilerden her biri... Arkadaşlık;kimine göre erdemin hayata geçirilmesidir, kimine göre erdem ancak arkadaşlıkta doğar. Ama her durumda kendine yeterli bireyin en büyük mutluluğu odur.
Dostluğun temeli erdeme duyulan sevgi ve saygıya dayandığına göre, insan bunlardan ayrılırsa dostlukta kalmaz. Bu nedenle dosttan, onurlu şeyler istemeyi ve dost uğruna onurlu şeyler yapmayı ilke olarak kabul etmeliyiz.
Farsça ve Orta Farsça dōst دوست “arkadaş, yar” sözcüğünden alıntıdır.
Osmanlıca'da yazılışı: hem-dem. Birlikte yaşayan, arkadaş. Canciğer arkadaş. . . . . . . .
(isim) sırdaş, yakın arkadaş, samimi dost.
arkadaş olduğunuz insanla aynı sosyal ortamı paylaşmanız, sizin arkadaş sıfatı kazanmanıza yetebilir. ancak dostluk daha fazla yaşanmışlık gerektirir. arkadaşlık içerisinde daha az fedakarlık barındırır. arkadaş olduğunuz bir insana üç gün arka arkaya selam vermezseniz arkadaşlığınız zaman aşımına uğrar ve biter.
Dost sözcüğünü kendimize en yakın gördüğümüz kişiler için kullanmaktayız. Dost, güvenilen, gönüldaş, sevilen, iyi anlaşılan kimsedir. Bu durumda dost sözcüğünün eş anlamlısı “arkadaş” sözcüğü kabul edilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçen hasım kelimesinin sözlük anlamı düşmandır. Hasım kelimesi dost ve hısım sözcükleriyle zıt anlamlıdır.
Dost, konuşmadan da anlaşabildiğiniz kişidir. Dost, asla yarı yolda bırakmaz. Dost, başarınızı kendi başarısı gibi görür, başarısızlığınızda teselli eder ve yeniden başlamanız için motive eder. Siz ondan uzaklaşsanız da o sizi fark ettirmeden izler ve tehlikelerden korumaya çalışır.
Dost, karar verme özgürlüğünü gerektiğinde diğerleriyle paylaşan kişidir. Dost kendi ilkelerini zorla kabul ettiren kişi değildir. Dost diğerlerinin gelişimine fırsat verir. Dost diğerlerinin güçlü yanlarına vurgu yapar ve zayıf yönlerini tamamlama yoluna gider.
Mevlana'dan Dostluk Sözleri
Dost, dostun gözünde yaşayan bir ruhtur." "Ne olursan ol yine gel, ister kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel, bizim dergahımız umutsuzluk dergahı değildir, yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel." "Dost, gönülden bir bağdır." "Dostluk, ruhların birleştiği yerdir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri