Orta Çağ Türkçesinde tiş şekliyle ifade ediliyordu. Bugün de Türkçeye yakın dillerden Azerice ve Türkmencede diş, Tarançice ve Uygurcada çiş; Başkırtça, Kırgızca, Özbekçe ve Tatarcada tiş; Kazakçada tis diye bilinmektedir. Buna karşın, Uygurcada hem çiş hem de tiş şekliyle dile getirilmektedir.
Anadolu sahası klasik Türk şiirinde kullanılan dendân kelimesi Türkçe'ye Farsça'dan geçmiştir. Dendân kelimesinin sözlüklerde birkaç anlamı bulunmaktadır; diş, Arap alfabesindeki sin, be, se, nun gibi harflerin çıkıntılarına verilen isim, kale surları ve burçları üzerinde aralarında çıkıntılar bulunan boşluklar.
İnsanlarda, her birinin belirli bir işlevinin olduğu kesici diş, köpek dişi, küçük azı dişi ve azı dişi olmak üzere dört tip diş vardır. Kesici dişler besini keser, köpek dişleri besini koparır ve küçük azı ve azı dişleri besini ezer.
dişi - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tışı veya tişi “dişi” sözcüğünden evrilmiştir.
Dişler Ne İşe Yarar? FONKSİYON ;Dişler sindirim sisteminin başında besinlerin ufalanıp parçalanmasına, koparılmasına yardım eder, kendini çevreleyen destek dokuları korur ve gelişmelerini sağlar, KONUŞMA; konuşmayı ve seslerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlarlar, ESTETİK ; Estetik olarak yüzle bir bütünlük içindedir.
İlgili 31 soru bulundu
Üst dişler baba tarafını simgelerken, alt dişler anne tarafından akrabaları işaret eder. Üst dişlerin çürük iken iyileşmesi, bir baba tarafı akrabanın hastalığına şifa bulmasına işaret eder. Alt dişlerde görülen çürük ve sağlam dişlerde anne tarafından akrabanın iyileşmesine veya hastalanmasına işaret eder.
Diş kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
kız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kız “1. kıt, nadir, 2. cimri, 3. yetişkin olmayan dişi, bakire” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük "cömert, bol" kavramının zıddı ve kıs- fiilinin eşdeğer sıfatıdır. "Evlenmemiş dişi, bakire" anlamı muhtemelen "bereketsiz" fikrinden türemiştir.
bay kelimesi eski Orhun yazıtlarına kadar gider, zengin soylu varlıklı anlamına gelmektedir. "BAYKAL" kelimesinin anlamı da buradan gelmektedir, zengin kal, varlıklı kal anlamındadır. gel zaman git zaman bu bay kelimesi erkekler için kullanılan ve bundan türeyen bayan kelimesi de kadınlar içi kullanılmaya başlandı.
su - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe sub veya suv “su” sözcüğünden evrilmiştir. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yy'dan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı vb. türevlerde korunur.
Kanin dişleri (köpek dişi veya göz dişi olarak da adlandırılır), ağzın ön bölgesinde kesici dişlerin (insizör veya keserler) her iki tarafında bulunan hafif sivri dişlerdir.
Kesici Dişler Nelerdir? Çoğu yetişkin normalde sekiz kesici dişe sahiptir (dört üst, dört alt). Bunlar yiyecekleri kesmek için kullanılan en öndeki dişlerdir. Bunlar küçük çocuklarda ilk çıkan dişlerdir.
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0-13 yaş arası çocukların tüm ağız-diş tedavilerinin ve koruyucu uygulamalarının yapıldığı diş hekimliği dalıdır. Bu branşla uğraşan çocuk diş hekimlerine ise pedodontist adı verilir.
fukm. (Fukum) Çene.
dental teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı
Tom bir diş öğrencisi. - Tom is a dental student.
pür-hande / pür-hânde.
Etimoloji. Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
Osmanlı'da 'güzel kadın' genellikle iri ve şişman kadındı.
Evvelâ, birinci, ilk olarak.
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Türk dilinin ilk metinlerinde yaz ve yay kelimeleri bulunmakla beraber, yaz daha çok altı aylık bir mevsimin karşılığı olarak, yay ise sadece yaz mevsiminin karşılığı olarak kullanılmıştır. Kaşgarlı'nın Dīvānu Luġāti't- Türk adlı eserinde kimi yerde yay 'ilkbahar', yaz ise 'yaz' mevsimini karşılamaktadır.
Diş kelimesinin eş anlamlısı yoktur.
Kökler dişlerin çeşitleri ne olursa olsun her dişte bulunur. Dişlerin yaklaşık olarak 3'te 2'si köklerden oluşur ve diş köklerinin en önemli görevi dişleri yerinde tutmaktır. Köklerin dişlerin gömülü olan kısmı olduğunu belirtelim. Bu nedenle çıplak gözle diş kökleri görülemez.
Çocuk 5-6 aylık olunca geçici dişler çıkar (süt dişleri) giderek sayısı yirmiyi bulan bu dişler yavaş yavaş düşer (6 ile 12 yaş arasında) yerine daimi ve eksiksiz ikinci dişler çıkar (otuz iki tane). Bunlar düşse de yerine yenisi çıkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri