Dürüst, Farsça drust veya durust sözcüğünden geliyor. Sağ, sağlam, doğru, düz, düzgün anlamlarında bir sözcük. Eski Farsça “druv-işta” sözcüğü ise “en doğru, tam doğru” demek.
Eski Türkçedeki karşılığı samimiyettir.
istisdad. (Sedad. dan) Doğruluk, dürüstlük.
dürüst - Nişanyan Sözlük. Farsça durust درست “doğru, düz” sözcüğünden alıntıdır.
Dürüstlük Tanımı
Bize doğru ve içten bilgi veren kimselere dürüst adını veriyoruz. Herkesten dürüst olmasını bekliyoruz. Çoğu zaman dürüst olmaya çalışıyoruz. Ancak dürüst olmadığımız zamanlar da olabiliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Dürüst olmak, samimi olmaktır. Kur'an-ı Kerim'de “sıdk” kelimesinin yanında “hak”, “istikamet”, “birr”, “hidayet” gibi kelimeler de doğruluk ve dürüstlük anlamında kullanılmıştır. Dürüstlük ve doğruluğun en yalın şekli doğru sözlü olmaktır.
Doğru kelimesinin eş anlamlısı dürüst, gerçek, hakikat kelimeleridir. Bu kelimeler doğru kelimesinin en sık kullanılan eş anlamlılarıdır.
Türk Dil kurumuna göre dürüst kelimesi yalandan uzak ve doğru bildiğini ifade eden ve doğruluktan kaçınmayan kişi olarak kabul edilmektedir. Dürüst Kime Denir? Dürüst bir konuda doğru olanı hata dahi olsa yalansız şekilde ifade eden kişi demektir. Dürüst kişi doğruluktan uzaklaşmayan anlamına gelmektedir.
Doğru sözlüdürler: Dürüst insanlar, sözlerinde doğru olduğundan emin oldukları şeyleri söylerler ve yalan söylemekten kaçınırlar. Güvenilirdirler: İnsanların dürüstlüğüne güvenmek için, güvenilir olmaları gerekir. Dürüst insanlar, yaptıkları sözleri tutarlar ve söz verdikleri şeyleri yaparlar.
cazib / câzib / جاذب
Çekici, cazibeli.
ahsen / احسن / احش / اَحْسَنْ En güzel. Çok güzel.
semin / semîn / ثمين (Semine) Çok değerli, pahalı, kıymetli.
fehim / fehîm. (Fehm. den) Anlayışlı, akıllı, zeki (kimse.)
sıdk / صدق / صِدْقْ
Doğruluk.
Eski Anadolu Türkçesi: künd “1. kör, körleşmiş, kesmez 2. ahmak, aptal” (Dilçin 1983: 150); kündlük “ahmaklık” (YTS 150); Kıpçak Türkçesi: künd “alık, ebleh, anlayışsız” (Toparlı vd. 2003: 168); Osmanlı Türkçesi: künd “1. sivri olmayan, keskin olmayan 2. bön, akılsız, ahmak, ebleh”; künde “bön, ahmak, ebleh, akılsız, ...
Dürüst olmak, özü sözü bir olup hile ve iki yüzlülükten uzak, erdemli davranışlar sergilemek demektir. Dürüstlük, insanî değerleri çürümemiş her toplum ve kültürde “adamlık nişânı” olagelmiştir. Bu bakımdan şahsiyet dilinin bu dinamiği de küresel bir değerdir. «– Ey Allah'ın Resûlü!
Dürüst, Farsça drust veya durust sözcüğünden geliyor. Sağ, sağlam, doğru, düz, düzgün anlamlarında bir sözcük. Eski Farsça “druv-işta” sözcüğü ise “en doğru, tam doğru” demek.
Dürüstlük, sadâkat, istikamet, hidâyet gibi kelimelerle izah edilen doğruluk, Allah'ın emrine ve koyduğu kurallara uygun bir yol izlemek ve insanların haklarına riâyet etmek demektir. İman eden ve inancını hayata geçiren doğru insan, Hz. Peygamber (s.a.s. )'in güzel ahlâkını örnek alır.
Cevap:Dürüst Zıt Anlamlısı, Dürüst Zıttı Nedir, Dürüstün Zıt Anlamı Dürüst kelimesinin zıt anlamlısı sahtekar, hileci, düzenbaz kelimeleridir.
Dürüst insan hayatındaki doğru daha önem vermiş, gerçeği saklamayan ve olduğundan başka türlü görünmeyen kişilerdir. Bu insanlar her zaman doğru ile beraber gerçeğin peşinde hayatını yalansız bir şekilde yaşar.
Yanlış kelimesinin zıttı olan doğru kelimesinin farklı eş anlamlıları bulunur. Bu kelimeler dürüst, gerçek, kusursuz ve namuslu olarak sıralanabilir. Bu dört kelime doğru kelimesi yerine kullanıldığında yazılışları her ne kadar farklı olsa da cümle içerisinde yalan olmayan, gerçek olan anlamını karşılayacaktır.
Dürüst çalışma anlayışı ve iş ahlakına uygun davranarak beklentilere zamanında yanıt vermek, güvene dayalı ilişkiler geliştirmek ve verdiğimiz sözü yerine getirmek.
bencil {sıfat}
egoist {sıf.} hoggish {sıf.} selfish {sıf.}
I am single expr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri