berr / بر / بَرْ Yer, toprak, kara.
Görüldüğü gibi «kara» kelimesinin anlamı âbideler üzerinde çalışan bil- ginlerce «avam, halk, kara (renk adı)» olarak verilmektedir.
kara - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kara “1. siyah, 2. fakir, alelade, uğursuz, 3. kuzey” sözcüğünden evrilmiştir.
Kara kelimesinin sözlük anlamı yeryüzü ve topraktır. Toprağın rengi siyaha yakın olduğu için bu şekilde isimlendirilmiştir. Kara sözcüğü siyah ve esmer anlamında da kullanılır. Karalamak, birini kötülemek ve onun hakkında olumsuz şeyler söylemek demektir.
Eski Türkçe kara sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
[1-3] Eski Türkçe Türkçenin en eski yazılı belgesi olan 8. asırdan kalma Orhun Yazıtları'nda kara kelimesine sekiz yerde "fakir veya sıradan halk, avam", üç yerde "siyah renk" anlamında sıfat olmak üzere toplam 11 defa rastlanır.
Siyah, Farsça bir sözcük olup, kara anlamındadır. Bu sözcüğün de yine Sanskritçe`de "koyu renk, esmer" anlamlarına gelen syama kelimesinden evrildiği düşünülüyor. Arapça`da byd kökünden gelen bayad sözcüğü beyaz isim verir.
Kara kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Kara kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ḳārra şeklindedir.
Karakurt Köken: T. Cinsiyet: Erkek Deneyimli esmer kimse.
Kimi rivayetlerde onun bir cenaze dolayısıyla yas tutmak için giydiği kara giyimlerinden dolayı Karça olarak adlandırıldığı ileri sürülürken, kimi rivayetlere göre yeni doğduğunda kar gibi bembeyaz olduğu için ona “kar gibi” anlamına gelen Karça adının verildiği anlatılmaktadır.
Eski Türkçe toprak “toz, kuru toprak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe topra- “tozlanmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe teŋiz “büyük göl, deniz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe teŋ “denk, eşit” sözcüğünden türetilmiştir. Anlam bağı için karş. Latince aequor "deniz" < aequus "denk" - belki "düz, engebesiz" anlamında.
Mavi sözcüğü Arapça "su gibi" anlamına gelen Ma'i sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Kâşgarlı Mahmud'un 1073 yılında Araplara Türkçe öğretmek için yazdığı sözlük olan Divân-ı Lügati't-Türk adlı yapıtında çaqır (çakır) ve gök (kök) sözcükleri mavi anlamında kullanılır.
berr / بر / بَرْ Yer, toprak, kara.
Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
AK = GÜNEY ve KARA = KUZEY demekti. Akkoyunlular güneyde ve Karakoyunlular kuzeyde yaşayan Oğuz boylarıydı. Nitekim Akdeniz Anadolu'nun güneyinde, Karadeniz Anadolu'nun kuzeyinde bulunur.
Ayrıca V.Minorsky Romalılar ve Yunanlar İran'da yaşayan Kürtler için "Cyrtiiler" dediklerini ve söz konusu bölgenin ilk kez "Kardu" isminin kullanıldığı Zagros Dağları'nın batısındaki topraklar içindeki Kürtler'i kast ettiklerini ifade etmiştir.
Birçok aşiretin altında kümelendiği "Kürd/Kurd" adı nereden gelmektedir? İtalyan gezgin Pitro Della Valle (1586-1652); İtalyanca, sonradan Fransızcaya da çevrilen 'Seyahatname'sinde Ksenophon'un bahsettiği "Karduklar"ı Kürtlerin ataları olarak tanımlamıştır.
Yukarıda ki şablonda İrani halkların genetik yapılarının büyük ölçüde Zagros bölgesine dayandığını az da olsa Kafkasya ve Orta Asya genlerini de taşıdıklarını görüyoruz. Öncelikle Kürtler antik İran(Aryan) kültürünün bir parçasıdırlar.
su - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe sub veya suv “su” sözcüğünden evrilmiştir. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yy'dan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı vb. türevlerde korunur.
Kara Budun, (Eski Türkçe: 𐰴𐰺𐰀:𐰉𐰆𐰑𐰣, kelimenin tam anlamıyla "Kara Halk"), Türk kağanlarının sıradan halkına verilen bir isimdir. Budun terimi, genel anlam itibarıyla bir halk kitlesini; aralarında dil, kültür ve töre birliği bulunan, soy ve boy yönünden de birbirine bağlı insan topluluğu anlamını ifade eder.
KARA ELMAS
1. Çok sert olduğu için kaya vb. yerleri delmeye ve mâdenî parçaları işlemeye yarayan, takımların îmâlinde kullanılan ve renginden dolayı bu adı alan madde, karbonado. 2. Mâden kömürü.
Arapçada renkler kelimesinin yazılışı الألوان bu şekildedir ve okunuşu ise elvan şeklindedir. Beyaz renginin yazılışı بْيَضُ bu şekildedir ve okunuşu ise ebyad şeklindedir. Siyah renginin yazılışı أَسْوَدُ bu şekildedir ve okunuşu ise esved şeklindedir.
Alina son dönemlerin en ilgi çeken ve internetten sıkça araştırılan isimleri içerisinde gelmektedir. Bu isim kız çocukları için kullanılır ve kökeni Yunancadan gelmektedir.
Bu doğrultuda soylu, yüce, asil bir gülü parlak ve aydınlık gibi anlamlara sahiptir. Aynı zamanda dürüst ve Adil anlamları kapsamında öne çıktığını ifade etmek gerekir. Özellikle böylesi güzel ve yüce anlamları kapsamında ilgi çeken bir isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri