Yoksulluk nafakası, iki ay evli kalan eşler için de otuz yıl evli kalan eşler için de süresiz olarak bağlanmaktadır. Tedbir nafakası boşanma davası açılırken talep edilen bir nafaka türüdür, bu nedenle boşanma davası kesinleşince son bulacaktır. Tedbir nafakası, süreli nafaka türüdür.
TMK'nın 175. maddesine göre yoksulluk nafakası kural olarak süresizdir. Ancak bazı hallerde nafakanın sona ermesi mümkündür. TMK m. 176'ya göre irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden sona erecektir.
Nafaka ödeyen kişiler nafaka ödemelerinin ne zaman biteceğini merak etmektedirler. Nafaka süresi Türk Medeni Kanunu ile düzenlenmiştir. Nafaka süresine ne kadar süre evli kalındığının etkisi yoktur. 1 yıl ya da daha az süre evli kalan kişilerde süresiz nafaka hakkına sahip olabilir.
İcra ve İflas Kanunumuzun 344. Maddesine Göre: "Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
İlgili 31 soru bulundu
TMK m. 175'e göre süresiz nafakaya hükmedilebilmesi için nafaka talep eden eşin, boşanmada daha kusurlu olmaması yeterlidir. Diğer bir deyişle, eşit kusurlu, daha az kusurlu veya kusursuz olan eş, diğer şartları da sağlaması durumunda süresiz nafaka talep edebilecektir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Erkeğin evlenmesi durumunda nafaka düşmez. Kadının evlenmesi durumunda ise düşer. Kanun burada yoksul olan tarafın gelir düzeyini esas alır.
Boşanma davası sona erdikten sonra ayrı bir dava açarak yoksulluk nafakası talep ettiği bir dava açabilir. Ancak iş bu taleple açılan davanın zamanaşımı süresi vardır. Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içerisinde yoksulluk nafakası talepli davayı açmalıdır.
Nafaka alacağına dair bir mahkeme kararı üzerinden 10 yıl geçse dahi o mahkeme kararı geçerlidir. Ancak; Mahkeme ilamı zamanaşımına uğramasa bile biriken nafaka alacakları zamanaşımına uğrar. Nafaka borçlusunun zamanaşımı def'ini ileri sürmesi gerekmektedir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Kesin olarak bir şey denemezse de ortalama olarak 4000 TL alan bir kişinin 750,00 TL – 1.000,00 TL arasında yoksulluk nafakası ödemesi makul kabul edilebilir.
Kusurun belirlenmesinin önemli olduğu bir diğer husus ise nafaka olup, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla nafaka talep edebilir. Tazminatın aksine eşit kusurlu eş lehine de nafakaya hükmedilebilecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davasından Sonra Nafaka Davası
Yani nafaka için tarafın talepte bulunması gerekmektedir. Taraf boşanma davasını açarken nafaka talebinde bulunmadıysa, davanın ilerleyen sürecinde nafaka talebinde bulunabilir.
Mahkemenin süresiz nafakaya hükmedebilmesi için yoksulluğa düşecek eşin talepte bulunması gerekir. Talepte bulunulmadığı takdirde mahkemece re'sen süresiz nafakaya hükmedilmesi mümkün değildir. Ayrıca talepte açıkça ve belirgin olarak nafaka miktarı da belirtilmelidir.
Tanımdan da anlaşılacağı üzere, nafaka yükümlüsünün ödemekle yükümlü olduğu nafakayı ödememesi durumunda birikmiş nafaka borcu gündeme gelmekte ve ödenmeyen nafaka geçmişe dönük son 10 yıllık olarak tahsil edilmektedir. Bu hususta geçmişe dönük nafaka iadesi için tek koşul ise nafaka alacaklısı olmaktır.
Mehir, İslam hukukunda erkeğin eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala verilen isimdir. Mehir, boşanma halinde de talep edilebilir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Nafaka alan tarafın evlenmesi, maddi yoksunluğun sona ermesi, taraflardan birinin vefatı, nafaka alan tarafın evlilik dışı beraberlik yaşaması ve haysiyetsiz bir yaşantı sürmesi durumlarında verilmekte olan nafaka kesilir.
Erkek kişi eğer nafaka alacaklısı ise evlendiği takdirde nafaka alacağı ortadan kalkar. Böyle bir durumda nafaka düşürülmesi talebi ile gerekli hukuki işlemler yapılarak nafaka ortadan kaldırılabilir. Nafaka alacaklısının erkek ya da kadın olmasından bağımsız olarak evlenmesi durumunda nafaka alacağı ortadan kalkar.
Hem boşanma hem de eşin vefat tarihinde durumunuz, Anw ödeneği için aranan şartlara uyuyorsa ve eski eşin vefat tarihinde size nafaka ödemekle yükümlü ise nafakasının fiilen alınıp alınmaması herhangi bir önem taşımaz.
Anlaşmalı boşanma sözleşmesinde eş, bu nafakanın talebinde bulunmadığına dair bir madde belirtiyorsa bu nafaka talebinden feragat etmiş sayılmaktadır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasında bu nafaka talebinden feragat eden eş, anlaşmalı boşanma sonrası yeniden dava açarak yeniden nafaka talebinde bulunamayacaktır.
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
Boşanma davası neticesinde nafaka alan kadın eğer çalışmaya başlarsa, gerekli şartların varlığı durumunda nafaka alabilir. Eğer, çalıştığı işte, hayatını rahatlıkla sürdürebilecek bir maaş alıyorsa, nafaka miktarı da düşmektedir. Yani, çalışan kadının alacağı nafaka miktarı, maddi kazancıyla doğru orantılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri