Hatalar oluşma nedenlerine göre genelde dörde ayrılır; ➢Kaba hata ➢Düzenli (sistematik) hata ➢Düzensiz (rastlantı, tesadüfî) hata ➢Gerçek hata Page 6 Kaba hatalar genellikle dikkatsizlikten kaynaklanan hatalardır.
Hata Çeşitleri Ölçme işlemleri içerisine hata karışma ihtimali her zaman vardır. Çünkü insanın olduğu her yerde hata vardır. Ölçme işlemleri yapılırken de ölçme sonuçlarına istemli veya istemsiz şekilde hatalar karışır. Bu hata şekilleri sabit hata, sistematik hata ve tesadüfî hata olmak üzere üçe ayrılır.
Ölçüm Yapan kişiden Kaynaklanan Hata
Ölçüm yapan kişiden kaynaklanan yanlış okuma, yanlış skala seçimi, yanlış ölçüm kademesi seçimi, cihaz ayarının yanlış yapılması gibi hatalar kişinin bilgisizliği yorgunluğu, dikkatsizliği gibi etkenlerden kaynaklanır.
Olası (muhtemel) hata: Bir büyüklüğün ölçülmesi sonucunda elde edilen ölçü dizisinin gerçek hataları mutlak değerlerine göre sıralanırsa dizinin ortasındaki hatadır. Bağıl (rölatif) hata: Ölçülen bir büyüklüğün duyarlık ölçütü olan ortalama hatasının, ölçülerin ortalama değerine bölünmesi ile bulunan orandır.
Düzenli hatalar : Sistematik hata da adı verilen bu hatalar, ölçme donanımından, ya da çevre koşullarından kaynaklanan hatalardır. Örnek : Uzunluk ölçüsünde kullanılan şerit metrenin biraz kısa olması gibi. Düzenli hatalar, sonucu nasıl etkilediği bilinen hatalardır.
İlgili 15 soru bulundu
Hatalar oluşma nedenlerine göre genelde dörde ayrılır; ➢Kaba hata ➢Düzenli (sistematik) hata ➢Düzensiz (rastlantı, tesadüfî) hata ➢Gerçek hata Page 6 Kaba hatalar genellikle dikkatsizlikten kaynaklanan hatalardır.
Kişisel hatalar ise, yöntemi uygulayan kişinin fiziksel kusurlarından, ön yargı, özensiz çalışma gibi sebeplerden oraya çıkan hatalardır ve bu hataların çoğu dikkatli ve düzenli bir çalışma ile ortadan kaldırılabilir.
Sabit hata: Her bir ölçme için miktarı değişmeyen hatalara sabit hata denir. Sistematik hata: Ölçmeye karşıan hatanın miktarı değişkendir. Hatanın miktarı ölçme aracının yapısına, test alanların testle ölçülen özellik dışındaki bazı özelliklerine, ölçülen özelliğin miktarına, puanlama işlemini yapana göre değişebilir.
Sistematik (Belirli) Hata Kaynakları belirlenebilen ve düzeltilebilen hatalardır. Sonuçların doğruluğuna etki eder. Rastgele (Belirsiz) Hata Bilinmeyen ve kontrol edilemeyen hata tipidir. Ölçümün kesinliğine etki eden hatadır.
Raslantısal Hatalar: Rastlantısal hatalar, deneydeki bilinmeyen veya önceden tahmin edilemeyen değişiklikler tarafından ortaya çıkar. Bu hatalar ya kullanılan alette ya da deney ortamında oluşmuş olabilir.
Bir ölçümün bağıl hatası aşağıdaki ifade ile verilir: Mutlak hatanın gerçek değere oranıdır. Analitik kimya ilkeleri.,Skoog,West, Holler, Crouch. Sonuçların büyüklüğüne göre bağıl hata, yüzde, binde veya milyonda bir cinsinden ifade edilebilir. Kesinlik: Tekrarlanan deneysel verilerin birbirine yakınlığının ölçüsüdür.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
Basit hata (unforced error); rakip tarafından zorlanmayan, oyuncunun hatalı hesaplama veya ayarlama nedeniyle kendi yaptığı vuruş hatasıdır. İngilizcedeki karşılığı "unforced error", "zorla yaptırılmayan hata" anlamına gelir (bkz. forced error).
Tip-1 Hata (Hatalı Pozitif): Gerçekte bulgu iddiayı desteklemiyor olsa da, destekliyormuş gibi ileri sürme durumunda oluşur. Örneğin, hamile olması imkansız olan bir erkeğin "hamile" olduğunu iddia etmek (en azından "büyük ihtimalle") hatalı pozitiftir.
Bağıl Sıfır:Ölçülen özelliğin yokluğu anlamına gelmez. yani tanımlanmış bir sıfır noktası söz konusudur. Sıcaklığın ölçülmesinde sıfır hiç sıcaklığın olmadığı anlamına gelmez. Sayılarla ifade edilebilen özelliklerdir.
Sistematik hatalar, ayarsız aletler ile yapılan ölçüler ve/veya hataları yöntemden kaynaklanan ve ölçülere belirli bir yönde etki eden hatalardır. Sistematik hataların giderilmesi için ölçü aletlerinin kalibre edilmesi gerekir.
4. Geçerlik her türlü hatadan (doğrudan etkilendiği sabit ve sistematik hatadır) etkilenmesine rağmen, güvenirlik yalnızca tesadüfî hatadan etkilenir.
İstatistiksel Hatalar (Rastgele hatalar): İstatistiksel hatalar rastgele olduğu için çift yönlü hatalardır. Hata gerçek değerden fazla da çıkabilir az da çıkabilir. Genellikle ölçüm aletinin kendisinden veya ortamdan kaynaklanır.
Herhangi bir fiziksel büyüklüğün ölçülen değeri ile gerçek değeri arasındaki farka hata denir.
3) Tesadüfi hata: Genellikle kaynakları iyi bilinmeyen hatalar olup ölçme sonuçlarına gelişigüzel karışırlar(Turgut,1988). Tesadüfi hataların miktarı ve yönü bilinmez. Bu nedenle kontrol edilemezler ve güvenirliğe etki ederler.
FMEA'nın sistem, tasarım, süreç ve servis olmak üzere 4 çeşidi bulunur.
Olumsuz etkisini anında gösteren hata ya da ihlaller aktif hata olarak tanımlanmaktadır. Aktif hatalar genelde, en önde yer alan personelden kaynaklanmaktadır.
1. Esaslı Hata/Yanılma (TCK m.30/1-2) Adi hata (esaslı hata), hatadan kurtulmak için dikkatli ve özenli hareket etme yükümlülüğünün aranmadığı, sanığın basit bir şekilde hataya düşmesinin yeterli olduğu hata halidir.
1. Pasif hatalar : Aşırı iş yükü, yanlış anlama, unutkanlığın neden olduğu hatalardır. 2. Aktif hatalar : Prosedürlere ve kurallara uymamak neden olur. 3. Yanlış karar ve uygulamalar : Tecrübe ve eğitim eksikliği neden olur.
Skala Hatası: Ölçülecek olan işaretin genliğine uygun kademenin seçilmemesinden ve skalanın lineer olmamasından kaynaklanan hatadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri