Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Eski hale getirme kararının kesinleşmesi gerekir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Eski hale getirme kararının kesinleşmesi gerekir mi?

“Kesinleşmeden icraya konulamayacak istisnai düzenlemelerden biri de İİK'nın 72. maddesinin 4 ve 5. fıkralarında yer alan menfi tespit davasına ilişkindir. Menfi tespit davasının kabulü hâlinde icranın eski hâle getirilebilmesi için kararının kesinleşmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Yıkım kararı kesinleşmeden icra edilebilir mi?

Yargıtay 12.

HUMK'nun 443/4. maddesi gereğince; gayrimenkul ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez. Bu nedenle, aynı ilamda yazılı eklentilerin de infazının istenebilmesi için ilamın kesinleşmesi zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Hangi kararlar kesinleşmeden icraya konulamaz?

Örneğin, tescil davası, istihkak davası, irtifak haklarına ilişkin davalar, yolsuz tescilin silinmesi veya düzeltilmesi davası, ipoteğin kaldırılması gibi davalar sonunda verilen ilamlar kesinleşmeden icraya konulamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: doganturan.av.tr

Gerekçeli karar kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Kural olarak kararın kesinleşmemiş olması, kararın yerine getirilmesini önlemez. Bu kuralın istisnaları da yine yasalarda düzenlenmiştir. Mahkeme ilamının icraya konulabilmesi için kesinleşme, kural olarak şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: capa.av.tr

İcra inkar tazminatı karar kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Dolayısıyla, ilamın esas hakkındaki hükmü kesinleşmeden vekaletücreti ve icra inkar tazminatına ilişkin hüküm bölümü ayrıca infaz ve icra takibine konu edilemez(HGK 05.10.2005 tarih ve 12-534, 2005/554 sayılı kararı).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sevinozsekerkarabudak.av.tr

Hukukta Eski Hale Getirme Ne Demektir? - Avukat Saim İncekaş

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İcra inkar tazminatının kesinleşmesi gerekir mi?

İcra inkar tazminatının talep edilebilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Karar kesinleşmeden icraya konulur mu?

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.363/4 uyarınca; istinaf yoluna başvurunun, satıştan başka icra işlemlerini durdurmayacağı hükme bağlandığından şikayet üzerine İcra Mahkemesi tarafından verilen kararların kesinleşmeden icraya konulabilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calinokcuhukuk.com

Kesinleşme şerhi için talep gerekir mi?

Kesinleşme şerhi bir mahkeme kararının geri dönüşü olmayan şekilde sonuçlandığını gösteren mahkeme evrakıdır. Gerekçeli karara ek olarak kalem müdürü tarafından hazırlanmaktadır. Genelde kararın başka bir yerde kullanılabilmesi için resmi kurumlarca talep edilen bir evraktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Karar kesinleşmesi nedir?

Kesinleşmiş Karar Nedir? Aleyhinde başvurulacak hiçbir kanun yolu kalmayan karara kesinleşmiş karar denir. Kanun pek basit meselelerde kanun yollarına başvurma hakkını tanımamıştır. Bu istisnaların dışında tüm kararların bir kez daha gözden geçirilmesini temin için kanun yolları belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gol.av.tr

Kesinleşme şerhi ne demek?

Kesinleşmiş bir karara, “kesinleşme şerhinin” kim tarafından ve nasıl verileceği ise, hukuki veya fiili bir engel bulunmadıkça kararı veren mahkemece yapılması gereken bir usul işlemidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Takibin iptali kararının kesinleşmesi gerekir mi?

Yukarıda da ifade edildiği üzere, borçlunun malları üzerine konulan hacizlerin kaldırılabilmesi için takibin iptali, bunun için de imzaya itirazın kabulü yönündeki kararın kesinleşmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukmedeniyeti.org

Vekalet ücretinin tahsili için kararın kesinleşmesi gerekir mi?

Örneğin; boşanma davası ve bunun feri niteliğindeki hükümlere (örneğin; manevi tazminat, vekalet ücreti), çocuk teslimi veya çocukla şahsi ilişki kurulmasına, babalık davası, nesep tashihine ilişkin ilamın icraya konulabilmesi için bu kararın kesinleşmiş olması zaruridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Karar düzeltme kararın kesinleşmesine engel mi?

Karar düzeltme yolu, bir kısım kararlar için açık olup, eğer mahkemece verilen hüküm için karar düzeltme yolu açık ise, karar düzeltme yoluna başvurma süresi dolmadıkça veya bu yola başvurulmuş ise karar düzeltme talebi sonuçlanmadıkça, hükmün kesinleştiğinden bahsetmek mümkün olamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Belediyenin yıkım kararına karşı ne yapılabilir?

İdarenin hukuka aykırı olarak verdiği yıkım kararlarına karşı, hak sahiplerinin itiraz ve/veya iptal davası yoluna başvurmaları mümkündür. Yıkım kararı işleminin iptali davalarında yürütmenin durdurulması talep edilmesi hususu son derece önem arz etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Yıkım kararı nasıl iptal edilir?

Yapı sahibi yıkım kararının ortadan kaldırılması ve geri alınması için idareye yazılı olarak dilekçe ile başvuru yapabilir. Otuz gün içinde yapılan itiraza bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. Buna idare hukukunda zımnen ret denilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Fuzuli işgal kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

T.C. Borçlunun hukuki bir nedene dayalı olmadan işgal ettiği taşınmazdan tahliyesine ilişkin ilamının takibe konulabilmesi için kesinleşmesine gerek yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Karar nasıl kesinleşir?

İlamın son kısımlarında kararın kesinleşip kesinleşmediği, karar için hangi mercilere kaç gün içerisinde başvurulabileceği yazmaktadır. Yukarıda da değindiğimiz gibi yerel mahkemenin vermiş olduğu karar temyiz süresi içerisinde temyiz edilmemesi hallerinde kesinleşmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asikogluhukukburosu.com

Karara çıkan dosya ne zaman kesinleşir?

Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kesinleşir? Karara çıkmış dosya, mahkeme ilamı taraflara tebliğ edildikten sonra itiraz süresince karara itiraz edilmezse veya bu süre içerisinde karar kabul edilirse kesinleşmektedir. Buna göre itiraz süresince karar kesinleşmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Kesin karara itiraz edilebilir mi?

CMK. Madde 308/A-Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Kesinleşme şerhi geldikten sonra ne olur?

Taraflara verilen bu belgenin imzalanması ve kaşelenmesi gerekmektedir. Bildirimin son bölümünde kararın kesin olup olmadığı ve kararın hangi departmanlara kaç gün içinde uygulanabileceği belirtilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, temyiz süresi içinde itiraz edilmediği takdirde yerel mahkemenin kararı kesinleşecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Gerekçeli karar kesin karar mıdır?

Kararın tebliğe çıkarılması ise kararın ilgililere tebliğ edilmesi için postaya verilmesini ya da sistemden tebliğ edilmesini ifade eder. Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi ve tarafların itiraz ya da istinaf etmemesi halinde hüküm kesinleşmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Nihai karar ne zaman kesinleşir?

Bir karara karşı normal kanun yoluna başvurulursa, o kararın kesinleşmesi önlenmiş, yani kanun yoluna başvurmanın sonucuna kalmış olur. Normal kanun yolu süresi içinde bu yola gidilmezse veya gidildiği hâlde karar onanır ve başka bir kanun yolu da yok ise, nihai karar kesinleşir (Kuru: s.4484).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Gerekçeli karar tebliğ edilmeden icra takibi yapılabilir mi?

Kanun yoluna başvurma süresi, gerekçeli kararın taraflara, avukatla temsil ediliyor iseler avukatlarına tebliği ile başlar. Ancak ilamın icrası, kanun yolundan bağımsız bir yoldur. Bu nedenle gerekçeli karar yazılmış ise icra takibine koyulması için tebliğ edilmesini beklemek gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mcthukuk.com

Mahkeme kararı ne zaman icraya konulur?

Mahkeme Kararı Ne Kadar Süre İçin İcra Edilebilir? İlamlı icra takibi herhangi bir icra dairesine yapılabilir, bu noktada herhangi bir yetki sorunu yoktur. İlamların icraya konulması ise 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Yani Mahkemece verilmiş olan kararı 10 yıl süre içerisinde icra takibine konu etmeniz gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Kesin karar hemen icraya konulabilir mi?

Mahkeme kararın kesinleşmemiş olması kural olarak, kararın icraya konmasına engel değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT