tarihine bakiyolar, 4 yılı geçmiş ise hafif kusur yazıyorlar, sorun olmuyor. Hafif kusur olarak geçtiği için muayeneden geçmeye engel değil, sorun olmuyor. Yine de araçta güvenliğiniz için çalışır bir tüp bulundurmanızı tavsiye ederim.
Araç muayenesi kapsamında teknik açıdan frenler, gaz, motor, far ve daha birçok şey ele alınmaktadır. Ağır kusur ve hafif kusur olarak da ele alınan bu yöntemler ile birlikte aracın muayeneden geçilip geçilmemesine karar verilir. Bu bağlamda değerlendirilen yangın tüpleri de araçların muayeneden geçmesini engellemez.
Hafif kusurlu olarak geciyor.
Son kullanma tarihi geçmiş yangın tüpü ne yapılır? Yangın tüplerinin son kullanma tarihi geçmesi halinde tüpler atılmaz. Bunun yerine içerisindeki soğutucu madde her ne ise değiştirilir. Değişim işlemi genellikle birçok yangın tüpü satıcısı ya da denetleyici firma tarafından sağlanmaktadır.
Araçların muayeneden geçmesi için ağır kusurlara sahip olmaması gerekmektedir. Araç yangın tüpü bulundurulmaması da araçların hafif kusurlu olmasını sağlar.
İlgili 25 soru bulundu
Bu nedenle, bu tüplerin düzenli olarak muayene edilmesi ve bakımının yapılması önemlidir. Tarihe geçmiş yangın tüplerinin muayenesi, güvenlik açısından kritik bir adımdır. Bu muayene süreci, tüplerin işlevselliğini ve güvenilirliğini değerlendirmek için yapılır.
C-Üçüncü kontrol edilecek bölüm anlaşmalı firma tarafından (yukarıda resimde görüldüğü gibi) yangın söndürme cihazının alt tarafı veya yan tarafına yapıştırılan kontrol etiketidir. Etiketin üzerinde dolum tarihi ve son kullanma tarihi belirtilmektedir.
Hafif kusur olarak geçtiği için muayeneden geçmeye engel değil, sorun olmuyor. Yine de araçta güvenliğiniz için çalışır bir tüp bulundurmanızı tavsiye ederim.
Örneğin, yönetmelik, yangın tüplerinin en az 4 yılda bir doldurulması gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, yangın tüplerinin periyodik kontrol ve bakımı için TS iso 11602-2 standartlarının uygulanması gerekmektedir.
Servis veren firmalar, istenildiğinde müşterilerine belgelerini göstermek zorundadır. Söndürme tüplerinin altı ayda bir kontrol edilmesi, yıllık genel bakımlarının yapılması, standartlara uygun toz kullanılması ve dört yıl sonunda tozunun değiştirilmesi şarttır.”
Yangın tüpü bulunmayan araçlar günümüzde hafif kusurlu araçlar olarak değerlendirilir, böylelikle muayeneden geçebilme olanağına sahiptirler.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Bununla birlikte LPG'li araç kullanan kimi kişiler araç muayene istasyonlarında otomobillerine yüklü LPG tanklarının kullanım süresi 10 yıl dolduğu için vize alamıyor. Zira yasaya göre ömrü 10 yılı aşkın LPG tanka sahip araçların trafiğe çıkması yasak.
Kontrol Kimler ve Hangi Kuruluşlar Tarafından Yapılabilir? İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği, taşınabilir yangın söndürme cihazlarının periyodik kontrolleri yalnızca makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerleri tarafından yapılabilir.
tüplerde manometre bulunmaz. Bu nedenle tüp tartılarak ilk ağırlığından %25'den fazla ağırlık kaybı olup olmadığına bakılır. Yangın tüpünün basıncı normal seviyede ise yangın tüpünün pimi veya emniyet mandalı kontrol edilir. Daha sonra tüp üzerinde darbe, ezik vb hasarlar kontrol edilir.
Yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası, üçgen reflektör, stepne, aracınızda bulundurulması gereken ekipmanlardır. Fakat muayene sırasında bunların biri ya da birkaçının olmaması muayeneye engel değildir. Bu ekipmanların bulunmaması hafif kusur sayılmaktadır.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Karbondioksitli, köpüklü ve halokarbonlu yangın söndürücüler içerilerindeki söndürücü madde likit olduğundan tekrar tekrar bitinceye kadar kullanılabilir.
Kuru kimyevi tozlu cihazların (üstte sol taraftaki) kontrolü, cihazın başlığındaki ibreye bakılarak yapılabilir. İbre daima iki kırmızı arasındaki yeşili göstermelidir. Cihaz yeni alınsa veya doldurulsa bile, bazen kendi kendine kullanılmadan boşalıp; sol taraftaki (başlangıç noktası olan sıfırı ) ibre gösterebilir.
B Sınıfı Yangın çıkması muhtemel yerlerde kuru kimyevi tozlu,CO2 li veya köpüklü, C Sınıfı Yangın çıkması muhtemel yerlerde kuru kimyevi tozlu veya CO2 li, D Sınıfı Yangın çıkması muhtemel yerlerde kuru metal tozlu söndürme cihazları bulundurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri