BÖRÜ=KURT. Oğuz boylarından başka eski ve yeni bütün Türk lehçelerinde herkesin bildiği bu yırtıcı yaratığın adı börü ~ böri olduğu halde Oğuzlar neden buna kurt demişlerdir? Halbuki Oğuzların da bu hayvana börü dahi dediklerini Oğuz özel adların- dan, meselâ Alp Arslanın oğlu Börübars gibi adlardan anlamak mümkündür.
ḳurt bütün Türk dillerinde "kurtçuk, solucan" anlamına gelir. Ancak Oğuzlar bu sözcüğü "kurt" (al-ḏi'b) anlamında kullanır. Köken Eski Türkçe kurt "1. tırtıl, larva, 2. (Oğuzca) köpeğe benzer vahşi hayvan" sözcüğünden evrilmiştir.
Kurt çok güçlü ve dayanıklı bir hayvandır. Bu sebeple kurt, Türk milletinin bir kudret sembolü olmuştur. Orta Asya kavimleri büyük hükümdarları için, “Gök Börü Sultanım”, yani gök kurda benzeyen sultanım diyerek, kendi hükümdarla- rının kuvvet ve kudretlerini anlatmak istemişlerdir.
Kurt, büyüklük yiğitlik manalarındadır. Destanlarda bahadırlar için "gök yeleli kurt" deyimi kullanılmıştır.
Kurt (Canis lupus), veya bozkurt Avrasya ve Kuzey Amerika'ya özgü ve Canis cinsinden iri bir memelidir. Otuzdan fazla Canis lupus alt türü tanınmakta ve bozkurt denildiğinde günlük konuşma dilinde evcilleştirilmemiş ve yabani alt türler anlaşılmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Yavrukurt terimi, izciliğe hazırlık çağı olan 7-11 yaş aralığındaki izciler için kullanılır. Oluşturdukları birliğe en küçük izci birliğine küme, liderlerine ise kümebaşı veya başkurt denir. Yavrukurt izcinin parolası "Yavrukurt çok çalışır"dır.
Kürt dilleri Kurmançça (Kuzey Kürtçesi), Soranice (Orta Kürtçe) ve Kelhurice'dir (Güney Kürtçesi), ancak Türkiye'de Kürtçe ile kastedilen büyük oranda bu dil grubunun ülkede en çok konuşulan kolu olan Kurmanççadır.
Bozkurt işareti İslam öncesi köklere sahiptir, Budist kültür kültüründen Türk halklarına atfedilmiştir. Tarihsel araştırmalar, Batı'ya göç eden Hunlar, Kıpçaklar ve Peçenekler gibi çeşitli Türk halkları tarafından soylarını temsil etmek için bu işareti kullandıklarını göstermiştir.
Kürt dilinde "Tanrı" ismini karşılayan iki kelime mevcuttur: Bunlar "Ezda" ve "Xweda"'dır. Ezda beni yaratan, veren ve var eden anlamlarına gelmektedir.
Eskilerin söylediğine göre, kurda dönüşen kişi insan sesini ve insan gözlerini muhafaza eder. Ancak vahşi dört ayaklı kurdun kuvvet ve kurnazlığını taşırdı. Kurt adamın kim olduğunu ses ve gözlerinden tanımak mümkündü. Biçim değiştirerek kurda dönüşmek olayından, Roma edebiyatında bir büyü işi olarak söz edilir.
GÜÇ SİMGESİ OLARAK KURT
Kurt çok güçlü ve dayanıklı bir hayvandır. Bu sebeple kurt, Türk milletinin bir kudret sembolü olmuştur. Orta Asya kavimleri büyük hükümdarları için, “Gök Börü Sultanım”, yani gök kurda benzeyen sultanım diyerek, kendi hükümdarlarının kuvvet ve kudretlerini anlattıkları söylenir.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Kurtlar arasında liderlik kavgası çok nadiren yaşanır veya hiç yaşanmaz. Dolayısıyla bir kurda "alfa" demek, bir insan annesine veya babasına "alfa" demekten farksızdır. Tüm ebeveynler yavrularına karşı baskın (dominant) olacaktır; dolayısıyla onlara "alfa" demek hiçbir ek bilgi vermez.
BÖRÜ=KURT. Oğuz boylarından başka eski ve yeni bütün Türk lehçelerinde herkesin bildiği bu yırtıcı yaratığın adı börü ~ böri olduğu halde Oğuzlar neden buna kurt demişlerdir? Halbuki Oğuzların da bu hayvana börü dahi dediklerini Oğuz özel adların- dan, meselâ Alp Arslanın oğlu Börübars gibi adlardan anlamak mümkündür.
Akademisyenler, Kürt sözcüğünün kökeni için farklı teoriler ortaya atmışlardır. Bir teoriye göre, Orta Farsçada "göçebe; çadır-satıcısı" terimi olan 𐭪𐭥𐭫𐭲 kwrt- olarak kullanıldığı öne sürülmüştür. Kürt sözcüğü en az 17. yüzyıla kadar bir kolektif kimlik terimi olarak kullanılmadı.
“Kurt dişinin nazara iyi geldiğine, işlik, gözboncuğu, mavi boncuk ve domuz dişinin de kendilerini gözden ve nazardan koruyacağına inanılmaktadır. Boyunlarına dizdikleri beşibiryerdelerle ise ekonomik güvencelerini üzerlerinde taşımaktadırlar.
Conversation. Prof Dr Celal Şengör; Kürtçe için dünyada varlığını sürdüren en eski dil diyebiliriz. Arapça ve Farsçadan çok eski bir dildir.
Bu politikanın bir sonucu olarak da padişahın kendilerini koruyacağına inandıkları için de onu “Bavê Kurdan” yani (Kürtlerin babası) olarak nitelendirmişlerdir. Seyit Fehim Arvasî'nin yaşadığı dönem II. Ab- dülhamit dönemidir.
Kürtçe Allah'a Xwede veya Tanrı demek caiz mi ? ( Taha hoca ) #Allah #xwede #tanrı #ilah.
Dişisine (maya), erkeğine (beserek) denir. Besereğin küçüğü (daylak)tır.
Benzer sözcükler. [2] Börteçine (Kız adı olarak kullanılmaktadır.) Cengiz Han'ın eşi Börte Ujin den gelmektedir. Dişi kurt manasına gelmektedir.
Mavi Kurt gerçekte biyolojik olarak var olmamış, Türk kültürünüŋ destanlarında geçen efsânevî bir kurttur. Bilinen bozkurt (canis lupus) ile hiçbir alakası yoktur. Kaldı ki "boz" sözcüğünüŋ eski Türkçesi de "boz" dur ama eski kaynaklarda bu efsânevî kurt "boz böri" değil, "kök böri (mavi kurt)" olarak geçer.
Zazaların büyük çoğunluğunun kendilerini ve dillerini Kürtçeden ayrı olarak Zaza ve Zazaca olarak tanımlamaları ve Zazacanın bilimsel olarak Kürtçeden ayrı bir dil olarak kabul edilmesine rağmen HDP, Zazaları Kürt halkından saymış ve Zazacayı da Kürtçe'nin bir lehçesi olarak görmüştür.
1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar. Örneğin Soraniler, Kuzey Irak'ta yaşayan farklı bir etnik grup olmasına rağmen yüzlerce yıldır Kürttürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri