Baba/Babay kavramı Eski Türkçede, Babay biçiminde de kullanılmış olan bu kelime, evliya gözüyle bakılan, kutsal sayılan kişi ve varlıklar, türbeler ve mezarların adlarında da kullanılır. Örneğin, Baba Dağı, Karaltı Baba, Hazret Baba, Şeyh Baba, Diri Baba, Kırklar Baba, Atlı Baba ve sair gibi.
Kendi öz çocukları bulunan erkek.
Baba kelimesi teklifsiz konuşmalarda hitap sözü olarak da kullanılır. 12. yüzyılda Anadolu'da kurulan Bektaşilik mezhebinde şeyhlere de baba denirdi. Farsça kökenli peder kelimesi baba ile eş anlamlıdır. Bu sözcük İngilizceye ''father'' şeklinde geçmiştir.
ba-ba ""kalın sesli kişi"" bebek sözüünden türetilmiştir.
Baba kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
İlgili 35 soru bulundu
Türklerde eskiden babaya, “kang” derlerdi. Göktürk Kitabeleri'nde Kültigin babası İlteriş Kağan'ın devleti kuruşunu anlatırken, “kangım kağan yit yegirmi, erin taşıkmış taşra” (babam kağan on yedi adamla başkaldırmış) diyor. Aynı babanın oğullarına “kangdaş” üvey kardeşler için ise, “kangsık” deniyordu.
Arapça'da baba anlamında daha çok künyelerde kullanılan kelime.
Farsça/Orta Farsça baba/babū, Sanskritçe baba “baba, muhterem kişi, derviş”, Çince baba, Yunanca papá, Fransızca papa vb.
peder - Nişanyan Sözlük. Farsça padar veya pidar پدر “baba” sözcüğünden alıntıdır.
Anadolu'da ata kelimesi, baba, dede, soy ve cet manasında kullanılır. Veli kelimesinin ilk anlamı dost, ikinci anlamı babadır.
Türkçede "oğul" sözcüğü, gerçekte Arapça olan "evlat" sözcüğünün karşılığıdır. Geçmişte, eşeylik (cinsiyet) ayırmadan hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılırdı. Geçmişte "kız oğul", "erkek oğul" diye söylenirdi. Oğlan sözü ise, eski Türkçedeki çokluk eki olan -n ekinin oğul sözüne gelmesiyle oluşmuştur.
benin / benîn. (Tekili: İbn) Oğullar, erkek çocuklar.
Ağa kelimesi Türkçe kökenlidir, Türkçede kullanılan kelime ise "ağabey" anlamına gelen Eski Türkçe akadan gelmektedir. Moğolca aqa veya aka kelimesinin eşdeğeridir. Moğolcada da aka/aga kelimesi, “büyük erkek kardeş” anlamına gelmektedir.
Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
Almanya'da Langenscheidt Yayınevi, gençler arasında kullanılan kelimeler arasında yaptığı yarışmada Kürtçe'nin Zazaca lehçesinde 'Baba', Almanca'da 'Patron' veya 'Grup lideri' anlamına gelen "babo" kelimesinin bu yıl liste başı olduğunu açıkladı.
Velî ve mürşid anlamında bir tasavvuf terimi. Ahîlik teşkilâtının bir şehirdeki en büyük reisi. Bir tarikata ve şeyhe bağlı olan mürid, sûfiyâne bir hayat yaşayan kişi. Tasavvufî hayat tarzını benimseyerek Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kimse.
Peder TDK Sözlük Anlamı
Hristiyanlıkta Baba - Oğul - Kutsal ruh, yani teslis inancı olduğu için, Hristiyan din adamları için de baba anlamına gelen peder sözcüğü kullanılmaktadır. Rahip, papaz ve keşiş kelimeleri de bu sözcükle eş anlamlıdır. Daha yetkili rahiplere ise piskopos denir.
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
Günümüzde daha çok anne kelimesi kullanılsa bile, özellikle büyüklerden Valide kelimesi çok sık duyulur. Valide Kime Denir? Valide, 'Çocuğu olan kadın' şeklinde ifade edilmektedir. Bu doğrultuda anne kelimesi ile beraber eş anlamlı olarak aynı ifadeye sahiptir.
İngilizcedeki “love” (aşk) kelimesi Sanskrit dilindeki “lubl”, yani “arzulamak” kelimesinden türetilmiştir.
Biyolojik olarak baba, anneye sperm vererek bir çocuğun dünyaya gelmesinde rol alan erkek.
Facebook. HATHA YOGA NEDİR? Sanskrit dilinde Ha "Güneş", tha ise"Ay" anlamına gelir.
ابن ibn (bazen bin) "oğul" ve بِنت bint "kız" anlamına gelen bu kelimeler kişinin kalıtını gösterir. Böylece ابن خلدون İbn Haldun "Haldun'un oğlu" demektir (Haldun babasının adı veya kendi adı- ya da, bu özel durumda, uzak bir atasının önemli adıdır).
Beraberlik, eşitlik, müsavat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri