Eski Türkçe küç “zor, şiddet, kudret” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *kü- kökünden Eski Türkçe +Iş ekiyle türetilmiştir.
bedde. Derman, takat, güç, kuvvet.
Eski Türkçe kēnç “yavru, bebek” sözcüğünden evrilmiştir. Moğolca kence "küçük, ailenin en küçük çocuğu" Türkçeden alıntıdır. genc: tāze, cüvān.
Eski Türkçe dönemine ait olan er kelimesi “adam, kişi” sözcüğünden evrilmiştir. "Rütbesiz asker" anlamı 1. Dünya Savaşı dolayında belirmiştir.
Osmanlıca dilinden alınan halk kelimesi حلق anlamındadır. Osmanlıca sözcük, Romanizasyon halinde yaratma anlamına gelir. Osmanlıca dilinden alınan halk kelimesi yaratılma anlamındadır.
İlgili 30 soru bulundu
hub. Güzel, hoş, iyi.
Eski Türkçe tek “yalnız, suskun” sözcüğünden evrilmiştir. Esas anlamı "yalnız" olup, "ıssız" ve (Oğuz dillerine özgü olan) "suskun" anlamları ikincildir.
hubab. Muhabbet. Mahbub, sevgili olan.
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Er: İhtiyaçları Devlet tarafından deruhte ve temin olunan rütbesiz askerdir. Sözleşmeli erler de bu Kanuna göre er sayılır. 2. (Değişik: 10/3/2011-6191/10 md.) Erbaş: İhtiyaçları Devlet tarafından deruhte ve temin olunan onbaşı ve çavuş rütbelerini haiz askerdir.
esus. Katı, sağlam, muhkem nesne.
bedaat / bedâat. Güzellik, yenilik, özgünlük.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
handan / handân. Mesrur, mutlu, gülen, huzurlu.
ticfaf. (Çoğulu: Tecâfif) Zırh.
Güç kelimesinin eş anlamlıları genel olarak kuvvet ve kudret sözcükleridir.
Ediz: Değerli, ulu kişi demektir. Ergün: Hızlı ve yumuşak huylu kişi anlamındadır. Erkut: Güçlü, kutlu kişi demektir.
Barlas: Kahraman ve savaşan erkek.
Eski Türkçe bay “zengin” sözcüğünden evrilmiştir. Türkçede öteden beri "zengin kişi, mal sahibi" anlamında kullanılan bay sözcüğü 1934 Ekim ayında Kırgızca ve Kıpçakça bazı örnekler kanıt gösterilerek (bey sözcüğü yerine) hitap deyimi olarak kullanıma sokulmuştur. bay: zengin, ganī, māldār, māllü, vul.
- İlk anlamı kadındır. - İkinci anlamı bayan ve hanım demektir. - Üçüncü ifadesi eş ve zevce demektir. - Son anlamı ise tarihte hakan ve serdar eşlerine ve yüksek makamdaki hanımlara verilen unvan.
sevda / sevdâ / سودا
Aşk hastalığı, sevgi, heves, siyah.
Osmanlı argosunda sevgiliye 'kasık kombarası', rakıya 'akcinnü' deniyordu.
muvaffak / موفق / مُوَفَّقْ
muhted. (Hadd. dan) Hiddetlenmiş, kızmış. Keskin.
mucize / mûcize / معجزه
İnsanların benzerini yapmakta aciz kaldıkları olağanüstü şey.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri