Uygurlardan kalan mektuplarda o dönemde in- sanların birbirlerini esen kelimesini kullanarak selamladıkları, yani esengüleştikleri görülmektedir (Tekin, 2004: 293).
Ezendeş “selam”, ezendeş- “selamlaş-”, ezendik “sağlık, esenlik”, ezendik bolzın “selam olsun” anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen ezen bolzın ise “güle güle” demektir.
Ezendeş “selam”, ezendeş- “selamlaş-”, ezendik “sağlık, esenlik”, ezendik bolzın “selam olsun” anlamlarına gelmektedir.
Cahiliye Arapları öz Türkçe günaydın sözünü nereden bilsin? Onlar Sabahulhayr diyorlardı. Biz günaydın deriz. Başta yalnızca sabahları denilirken şimdi öğlene dek söyleniyor.
mesela göktürkçe ; ezendeş “selam”, ezendeş- “selamlaş-”, ezendik “sağlık, esenlik”, ezendik bolzın “selam olsun” anlamlarına gelmektedir. aynı kökten türeyen ezen bolzın ise “güle güle” demektir.
İlgili 31 soru bulundu
Yolda bir tanıdı- ğa rast gelindiğinde veya birinin yanına, bir meclise, bir topluluğa girildi- ği zaman el göğsün üzerine konulup “selamünaleyküm” yahut “merhaba” denirdi. Selam ve merhabayı alan kimse de karşılık olarak “ve aleykümse- lam” yahut “merhaba” derdi.
Türk toplumunda, selamlaĢma için Ġslamiyet‟in kabulüyle birlikte “selâmün aleyküm, esselâmü aleyküm, aleyküm selâm, Allahın selâmı üzerine olsun” gibi dini kullanımlar yaygınken sonraki dönemlerde “merhaba, selam, günaydın, n‟aber, ne var ne yok ?” gibi dini olmayan kullanımların da yaygınlaĢtığını görmekteyiz.
Selamünaleyküm ya da esselamu aleyküm (Arapça: ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ, romanize: as-salāmu ʿalaykum, Arapça telaffuz: [as.sa.laː.mu ʕa.laj.kum]), "Barış sizin üzerinizde olsun" anlamına gelen Arapça sözlü selamlamadır.
Esenlikler, selamın Türkçe karşılığıdır. Ayrıca Arapça selam sözcüğünün Türkçe karşılığı da esenleme'dir.
Bu hareket veya hareketler samimiyet, barış, dostluk, arkadaşlık, sevgi ve saygı ifadelerinden bir veya daha fazlasını içerebilir. "Merhaba", "günaydın", "selâmün aleyküm", "iyi günler", "iyi akşamlar", "iyi geceler" gibi sözcük ve söz grupları selamlaşmanın Türkçede görülen selamlaşma sözlü kalıplarıdır.
almanya'da osurmak ayıp değilmiş gibi efsanedir. ruslar sanıldığı gibi dudak dudağa öpüşerek selamlaşmazlar. bu sadece şehir efsanesidir. insanların yanılgıya düşmesinin sebebi ise sscb lideri gorbaçov ve doğu almanya lideri erich honecker arasında gerçekleşen kardeşlik öpücüğüdür.
cakşı ba!, günaydın. cakşılar veya ezender, merhaba.
merhaba - Nişanyan Sözlük. Arapça marḥaban (bikum) مرحباً (بكم) “«(size) ferahlıkla» (karşılama sözü)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça rḥb kökünden gelen marḥab مرحب “ferahlık” sözcüğünün zarfıdır. Bu sözcük Arapça raḥaba رحب “ferah ve geniş idi, rahat etti” fiilinin +an ekiyle mafˁal vezninde masdarıdır.
Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.
selamlar. Bir salona girilince ilk önce ev sahibesi selamlanır. Evden ayrılırken de ilk önce yine ev sahibesibe veda edilir. Hiç kimse yakın tanıdık da olsa, herkesin dikkati çekilecek şekilde bağırarak çağırılmamalıdır.
- Selam kelimesi Türkçe Etimoloji Sözlüğü'nde sorgulandığında Arapça kökenine erişiliyor. Sağ salim olma, güvende olma, barışık olma, güvenlik gibi anlamları var. Akadca şalamu ve Sümerce silim kelimeleriyle eş anlamlı ve eş kökenli olduğu belirtiliyor.
Şalom aleihem (İbranice: שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם, romanize: Şālóm ʻalêiḥem), Yahudiler'in kendi aralarında kullandıkları ve İbranicede "barış seninle olsun" anlamına gelen sözlü selamlamadır. Bu selamlamaya karşılık ise aleihem şalom ( עֲלֵיכֶם שָׁלוֹם; lit. 'barış, seninle de olsun') cevabı verilir.
Bu hadisler dolayısıyla müslümanların birbirini merhaba diyerek selâmlamaları sünnet kabul edilmiş ve bu sözle merhabalaşma, “selâmün aleyküm” (es-selâmü aleyküm) ifadesiyle birlikte İslâm toplumlarında en sık kullanılan selâmlaşma şekli olarak bir gelenek halini almıştır (bk. SELÂM).
Arapça slm kökünden gelen salām سلام “1. sağ ve sağlam olma, 2. sağlık, selamet, barış, güvenlik; selam sözü” sözcüğünden alıntıdır.
Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Çin Kültürü Hakkında Kısa Bilgiler: Belki şöyle bir şey fark etmişsinizdir: Bazı insanlar selam verirken "您好"(Nin Hao) diyor. 您好(nin hao) ile你好(ni hao) arasındaki fark şu: 你好 (ni hao) genellikle aynı yaşta veya aynı toplumsal konuma sahip insanlar selamlanırken kullanılır.
1 – Eğilerek Selamlaşma. Japonya hakkında turistler en çok bu konuda endişe duyuyor. Evet, iki elini çenenin altında birleştirip hafifçe eğilerek selam vermek Japonya'da bir tebriği, kabulü ve saygıyı simgeliyor.
Esselamü aleyküm denince de, Ve aleykümüsselam denir. Her ikisinde de "ve" harfini söylemelidir! (Ve aleyküm...) deki "ve", (dahi) manasındadır. Yani, (Allah'ın selamı bizim üzerimize olduğu gibi, sizin de üzerinize olsun!) demektir.
Aynı zamanda Cenâb-ı Hakk'ın isimlerinden olan selâm kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de kırk kadar âyette geçer. Bu âyetlerin bazılarında selâm veya selâmün aleyküm şeklindeki sözlerin daha önceki bazı peygamberler zamanında da kullanıldığı (Meryem 19/33, 47) meleklerin Hz.
Allah'a nisbet edildiğinde “her türlü eksiklik, acz ve kusurdan, yaratılmışlara özgü değişikliklerden ve yok oluştan münezzeh olan, selâmetin kaynağı olup esenlik veren” şeklinde açıklanır (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “slm” md.; Lisânü'l-ʿArab, “slm” md.; Kāmus Tercümesi, “slm” md.).
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri