Stratejik İşler Stratejik düşünme, belirli bir sistem bakış açısını benimseyerek hedef odaklı olmayı, hipotez yönelimli hareket etmeyi, zamanında düşünerek fırsatları değerlendirmeyi içeren bir düşünme şeklidir.
Verimli kaynak kullanımı ile en iyiye ulaşmayı amaçlayan bir çaba. Uzun vadeli bir sürece bakabilme ve geleceği planlama yeteneği kazandırır. Satranç oyunu gibi, birkaç adım önceden düşünülerek ve rakip hamleleri hesaba katarak yapılan hamleler. Rekabetçiler arasında farkındalık yaratmayı hedefleyen planlamalar.
Stratejik düşünme, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için bir plan geliştirme sürecidir. Bu süreç, hedeflerinizi belirlemeyi, alternatifleri değerlendirmeyi, analiz yapmayı ve bir plan oluşturmayı içerir. Stratejik düşünme, hem kişisel hem de profesyonel yaşamınızda size yardımcı olabilir.
Karara etki edebilecek diğer kişilerin davranışlarını da dikkate alarak stratejik biçimde hareket edilmesidir.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Stratejik bilinç, stratejik yönetim sürecine ilişkin aşamaların etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için sahip olunması gereken farkındalık düzeyi olarak da ifade edilmektedir.
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
Kısa vadeli veya gündelik işlerle meşgul olmaktan vakit bulup, geleceğe dair hayal kurmamıza yardımcı olur. Etrafımızda olup bitenlere dair bilgi sahibi olup, ileriye dönük çeşitli varsayımlar geliştirmemize, kararlar almamıza yardım eder. Hem bireysel hem de kurumsal performansın yukarıya çekilmesine katkı sağlar.
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
Kişisel öğrenme stratejileri, öğrencilerin bir konu veya konuyu daha iyi anlamalarını sağlamak için kullandıkları bireyselleştirilmiş yöntem ve teknikleri ifade eder. Bu stratejiler her öğrenci için benzersizdir ve öğrenme stillerine, tercihlerine, güçlü ve zayıf yönlerine dayanır.
Araştırma sonuçlarına göre stratejik düşünme özelliklerinin yetenek, tutum, davranış, eğilim ve niyet olmak üzere beş unsurdan oluştuğu tespit edilmiştir.
Stratejik insan kaynakları yönetimi, şirketin insan kaynakları ile amaçları, stratejileri ve hedefleri arasındaki bağlantıdır. Uzun vadeli bir İK yönetimi oluşturmak üzere gelecekteki ihtiyaçlarla kaynakları eşleştirmeye, yapı, kalite, kültür, değerler ve bağlılıkla ilgili büyük ölçekli endişelere odaklanır.
Günümüzde ise strateji denince akla, önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için uygulanan yöntemlerin tamamı gelir. Strateji özetle gelecekte ulaşmak istediğiniz bir hedef için bugünden çalışmaktır. Bunu yaparken de önceden belirlenmiş vizyon, amaç ve hedeflere nasıl ulaşılacağının planlanmasıdır.
Stratejik Düşünme Nedir? Stratejik düşünme, gelecekte arzulanan hedeflere ulaşmak amacıyla bugünden yapılması gereken görev ve sorumlulukların dizayn edilmesini sağlayan zihin haritasıdır.
Strateji, genel amaçları belirler ve kaynaklarını hedeflerini göz önüne alarak organize eder. Taktik ise bu genel amaçlara yönelik, belirlenmiş alt hedeflere ulaşmak ve görevleri yerine getirmek için ayrılmış kaynakları kullanır.
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
Stratejik ilişkiler güç merkezli uluslararası politikanın bir gerçeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum beraberinde stratejik ilişkilerin sınıflandırılması ihtiyacını getirmektedir; çünkü stratejik ilişkiler asimetrik gibi, kendisini işbirliği ve ortaklık şeklinde de gösterebilir.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Stratejik işletme amaçları, belirli bir zaman diliminde işletmenin ulaşmayı hedeflediği sonuçlardır. Stratejik maç ve hedefler stratejik planlama sürecinde işletmenin “nereye ulaşmak istiyoruz?” sorusuna cevap verir. İyi belirlenmiş amaçlar spesifik, gerçekçi, ulaşılabilir ve ölçülebilir olmalıdır.
Kuruluşlar, misyonlarına veya hedeflerine ulaşmak için varlıklarını ve iş gücünü nasıl kullanacağını planlar. Bu plan, kuruluşun stratejisidir. Strateji geliştirme, hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama süreçlerini kapsar. Misyon, vizyon, hedef gibi terimlerin hepsi stratejinin bir parçasıdır.
Stratejik bilinç ile kast edilen, kurumların sürekli çeşitli stratejiler ürettiği ve uyguladığını, bu stratejilerin nasıl daha etkili olarak geliştirilebileceğini, değişim için çevresel fırsat veya tehditlerden nasıl yararlanılabileceğini anlayabilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri