3. Bay sözcüğü "zengin", "varlıklı", "soylu" anlamlarını barındırıyor.
Eski Türkçe bay “zengin” sözcüğünden evrilmiştir. Türkçede öteden beri "zengin kişi, mal sahibi" anlamında kullanılan bay sözcüğü 1934 Ekim ayında Kırgızca ve Kıpçakça bazı örnekler kanıt gösterilerek (bey sözcüğü yerine) hitap deyimi olarak kullanıma sokulmuştur. bay: zengin, ganī, māldār, māllü, vul.
İngilizce bye-bye "veda sözü" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İngilizce aynı anlama gelen good bye deyiminden türetilmiştir. Bu sözcük İngilizce God by thee ""tanrı yanında", a.a." deyiminden türetilmiştir.
kız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kız “1. kıt, nadir, 2. cimri, 3. yetişkin olmayan dişi, bakire” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük "cömert, bol" kavramının zıddı ve kıs- fiilinin eşdeğer sıfatıdır. "Evlenmemiş dişi, bakire" anlamı muhtemelen "bereketsiz" fikrinden türemiştir.
arslan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aynı anlama gelen arslan sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen arslan veya arsalan sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Moğolca arzai- “diş göstermek” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Ateş böceği 'küsküni', fil 'yagan', evlerimizde ya da sokaklarda beslediğimiz kedilere Eski Türkçede 'çetük', kelebek ise 'baybayuk' olarak isimlendirilmiş. Kurbağa 'baka' olarak adlandırılmış, daha sonraki evrelerde sesinden dolayı 'kurbağa' şekline gelmiş.
oğul - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe oġul “yavru, evlat” sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük yakın döneme dek cinsiyetten bağımsız olarak "kız veya erkek evlat" anlamında kullanılır.
bay kelimesi eski Orhun yazıtlarına kadar gider, zengin soylu varlıklı anlamına gelmektedir. "BAYKAL" kelimesinin anlamı da buradan gelmektedir, zengin kal, varlıklı kal anlamındadır. gel zaman git zaman bu bay kelimesi erkekler için kullanılan ve bundan türeyen bayan kelimesi de kadınlar içi kullanılmaya başlandı.
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Evvelâ, birinci, ilk olarak.
Bay: Zengin, gani, tevânger, kibar, amir. Emir manasına olursa bey derler.
BÂYİN – BÂİN
(Ar. beyn ve beynûnet “uzaklaşmak, ayrılmak”tan bā'in > bāyin) Ayıran, ayırıcı: “Talâk-ı bâyin: Vazgeçilmesi mümkün olmayan boşama.”
9. ay itibariyle bebekler “hayır”, “evet” ve “bay bay” gibi temel kelimeleri anlayabilir. Daha çok sayıda ünsüz sesi ve daha geniş yelpazede ses tonlarını kullanmaya başlayabilir. Pek çok bebek bu dönemde “baba”, “dede” gibi basit kelimeleri söylemeye başlar.
Öncelikle şunu anlamak önemli; 'Kadın' ve 'Erkek' kelimeleri cinsiyet belirtmede kullanılır. 'Bay' ve 'Bayan' kelimeleri ise cinsiyet belirtmekten ziyade, birer hitap şekli olarak kullanılır.
bey - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bég “reis, şef, soylu kişi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Soğdca bg “bey, reis, rabb, tanrı” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Avestaca aynı anlama gelen baga veya bağa sözcüğü ile eş kökenlidir.
Yani tek rakamlı düzenlenen ligler veya turnuvalarda maç oynamadan bir haftayı ya da turnuvanın elemesini geçen takım için 'bay geçti' denir.
Ediz: Değerli, ulu kişi demektir. Ergün: Hızlı ve yumuşak huylu kişi anlamındadır. Erkut: Güçlü, kutlu kişi demektir.
Barlas: Kahraman ve savaşan erkek.
Eski Türkçe yigit “genç, delikanlı” sözcüğünden evrilmiştir.
'Kadın' ve 'Erkek' kelimeleri ise cinsiyet belirtmede kullanılır. Erkek kelimesinin geçtiği her yerde karşılığı kadındır. reyonu, bayan milletvekilleri, bayanlar voleybol takımı, bayanlar tuvaleti, bayan doktor yanlış kullanımlardır.
Türkçede Bay erkek, Bayan ise kadın demektir. Bayan sözcüğünün zenginlik anlamı Moğolcada da aynen mevcuttur. Bayar ise Bayram anlamına gelir ve bu sözcüklerde aynı köktendir.
Türkçe kadın kelimesinin kökeni, Eski Türkçe "kraliçe" manasındaki ḳātūn veya χātūn sözcüğüne dayanır. Bu kelimelerin kökeni Soğdcadaki χwatēn sözcüğüne dayanır. Kelime ses değişimine uğrayarak kadın ve hatun olarak iki farklı şekilde girmiştir.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için karın maddesine bakınız.
Eski Türkçede “aile, kabile, hısım, akraba” manâsına oguş kelimesinin kullanıldığı söylenmektedir (Atalay, C. I, 1998, s. 83).
Eski Türkçedeki aslı "tayıza" dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri