TOMAK: Osmanlılarda bir saray oyunu olan tomak, elle tutma yeri olan tomak topuyla oynanırdı. Bu oyunda amaç, topu rakibin sırtına seri olarak vurmak ve onu pes ettirmekti. Tomak, altışar kişilik takımlarla oynanırdı; atak yapan oyuncuya karşı rakip oyuncu kollarını uzatarak savunma yapardı.
Enderunu Hümayunda oynanan tomak oyunu Yeniçeri Ocağının da idman programı arasında bulunmaktaydı. Tomak oyunu, “tomak topu” ile oynanırdı. Tomak topu, içi kar keçesi ile doldurulmuş, yumruk büyüklüğündeki meşin topun, kamçı şeklinde sırımdan örülmüş bir sapa bağlanmasıyla yapılırdı.
Yeni kurallara göre düzenlenen matrak oyununda amaç, rakibin kafasına matrakla dokunmaktır. Her dokunuş bir puan değerindedir. Sert vurmak yasaktır. Rakibe kalkanla vurmak, oyun aleti veya koruyucu malzemesi yere düşen rakibe vurmak yasaktır.
Matrak oyunu ve Matrak oyununun Mucidi Matrakçı Nasuh
Matrak genel olarak değnek, sopa, talim- ci şişi; matrakçı da döğmeli şiş ile talim öğreten adam anlamlarına gelmektedir. Matrak genellikle şimşir ağacından yapılır, cilalanır; lobut biçiminde, ancak biraz daha büyük ve ağırcadır.
Matrak kelimesi Arapça tark kökünden gelir. Tark aslında Türkçedeki “tak” gibi bir yansıma kelimedir ve vuruş sonrası çıkan sesi ifade eder. Matrak ise “vurmaya yarayan nesne” anlamına gelir. Matrak sporunda kişiler özel üretilmiş sopaları kullanarak birbirlerine vurmaya çalışır.
İlgili 40 soru bulundu
Matrak, Osmanlı'ya Matrakçı Nasuh tarafından 1500'lü yıllarda ortaya çıkarılan bir savaş oyunu. Kanuni döneminde Yeniçeriler ve sipahilere kılıç-kalkan eğitimi öğretmek amacıyla başlıyor ve yayılıyor.
Tomak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Ağaçtan yapılmış top. Ağaçtan yapılmış gürz.
Herhangi bir konu üzerine komiklik yapan, eğlenceli ve gülünç kişiye matrak denir.
Takunya kelimesi Yunanca kökenli olup bu dile de İtalyanca taccone "büyük topuk, tahta nalın" sözcüğünden geçmiştir.
Renk sembolü mavi olan Tunay adı, erkek bebekler için ideal olan isimlerden biridir. Bu sebeple dünyaya bir erkek bebek getiren anne ve babalar için Tunay ismi en güzel seçenekler arasında yerini alıyor.
Hayatı Bosna'nın Visoko kasabasında doğan Matrakçı Nasuh, hem Piyade hem de Devşirme sisteminden geçen yetenekli bir Yeniçeri, kılıç ustası ve zekasıyla tanınan keskin nişancıydı. Beş dil biliyordu ve Osmanlı donanması'na katıldı. Boşnak Müslüman bir aileden gelmesine rağmen, Nasuh devşirme sistemine alındı.
"Matrakçı Nasuh, Google Earth'ü icat eden adam. Osmanlı coğrafyasını harita üzerinde resimlemiş. İstanbul'dan Tebriz'e, İran'a, Akdeniz'e ve Mısır'a uzanan yolların haritalarını ve bu yollardaki dağları, ovaları, kasaba ve şehirleri resmetmiştir.
Kanûnî Sultan Süleyman'ın ölümünden sonra da ona ithaf edilen bazı eserler kaleme alınmıştır. Bunlardan en önemlisi Karaçelebizâde Abdülaziz Efendi'nin Süleymannâme'sidir (Bulak 1248).
Fatih Al (d. 12 Eylül 1976, Ankara), Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu.
Abstract. Matrakçı Nasuh, Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) uzun bir saltalanatlık döneminde bilim ve sanat alanlarının en parlak olduğu dönemde yaşamış, matematik ve tarih alanlarında kitap yazmış, kendinden sonra gelen kişilere örnek olmuş bir kişiliktir.
İmparatorluğun kuruluşundan başlayarak, yöneticilerin destekleriyle gelişen minyatür sanatı, Osmanlı döneminde zirveye ulaşmıştır. Bu dönemde yetişen Matrakçı Nasuh, Sinan bey, Nigari, Nakkaş Osman, Nakkaş Hasan, Levni, Abdullah Buhari gibi ustalar Türk minyatür sanatının şaheserlerini ortaya çıkarmışlar.
Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavî veya kısaca Matrakçı Nasuh (d. 1480 - ö. 1564 ?), Boşnak asıllı Osmanlı minyatürcü, hattat, tarihçi ve matematikçi. Ölüm tarihi bilinmeyen Matrakçı Nasuh'un Saraybosna'da doğduğu sanılmaktadır.
Umay, (veya Umai; Eski Türkçe: 𐰆𐰢𐰖; Kazakça: Ұмай ана, Umay ana; Rusça: Ума́й / Ымай, Umáj / Ymaj, Türkçe: Umay (Ana)) Türk mitolojisinde ve Tengrizimde doğurganlık tanrıçasıdır ve bu nedenle kadınlar, anneler ve çocuklar ile ilgilidir. Umay, diğer çeşitli dinlerinde bulunan toprak ana tanrıçalarına benzer.
Kaan (Osmanlı Türkçesi: قاآن) erkeklere verilen doğum adı ve soyadıdır. Aslı Türk halklarına dayanan Kaan ismi, "yönetici" ya da "Kralların Kralı" (Khagan) anlamına gelmektedir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Kutay ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Kutlu, uğurlu ay. İpek, ipekli kumaş.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Karan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Temiz, masum, katkısız. Sözünün eri, yiğit. Kahraman, yürekli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri