Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Yüksek sıcaklık ve nemin etkisiyle vücut terleme yoluyla su ve tuz kaybetmektedir. Kanın koyulaşmasına neden olan su ve tuz kaybının karşılanabilmesi, özellikle kalp sağlığı bakamından önem taşımaktadır. Ancak gereğinden fazla sıvı tüketimi vücudun tuz dengesini bozarak ritm bozukluklarına neden olabilmektedir.
Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir. Burun akıntısı ve tıkanıklığına nadir de olsa tümörler de sebebiyet verebilmektedir.
Sıcak ve nemli hava özellikle kimleri daha fazla etkiliyor? Sıcaklardan ve nemden özellikle kalp hastaları, tansiyon hastaları, akciğer hastaları, diyabetliler ve böbrek hastaları çok etkileniyor.
Yatak odasının havalandırılması, nem dengesinin sağlanması, gece oluşan burun tıkanıklıklarının azalmasını sağlayabilir. Kişinin genel sağlığının bozulmasıyla birlikte gelişen gece burun tıkanıklığı vakalarında ise uzman bir hekime görünerek odak hastalığın tedavi edilmesi önerilir.
İlgili 35 soru bulundu
Alerjik nezle ya da burun eti büyümesine bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı için steroid içeren burun spreyleri ya da burun yıkama solüsyonları doktor tarafından önerilebilir. Burun eğriliği gibi İlaç tedavisi ile çözüm bulunamayan burun tıkanıklığını açma için burun ameliyatı yapılabilir.
Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
Gece burun tıkanıklığının nedenleri arasında alerjiler, soğuk algınlığı, sinüzit, burun polipleri veya deviasyon gibi faktörler yer alabilir.
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
İşyerindeki nem düzeyinin ne olduğunu nasıl öğrenebilirim? Bir higrometre havadaki nem seviyesini ölçer ve bağıl nem oranını gösterir (%100 bağıl neme sahip hava, doymuş ve bünyesinde daha fazla nem tutamayan havadır). İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir. Nemin sebep olduğu bazı rahatsızlıklar söz konusudur. Bunların başında gelen ise romatizma rahatsızlıklarıdır. İdeal olan, bir yerin ne çok ne de az şekilde neme sahip olmasıdır.
Yüzde 40'ın altında nem oranları ciltte kuruluğa ve kaşıntıya neden olur. Yüzde 60 üzeri nem ise küf ve mantarların oluşumuna sebebiyet verir.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Güneş ışığı, nemin buharlaşmasını hızlandırarak ortamı kurutur. Ayrıca, tuz veya pirinç gibi doğal malzemeleri nemli bölgelere koyarak da nemin emilmesini sağlayabilirsiniz. Doğal kurutma yöntemleri, güneş ışığı ve doğal malzemelerin kullanımıyla iç mekanlardaki nemin azaltılmasına yardımcı olur.
Doğalgazın yanma işlemi sırasında ortaya çıkan su buharı, mevcut havadaki nem miktarına katkıda bulunabilir. Özellikle kapalı bir alanda doğalgaz yanıyorsa, su buharı ortamda yoğunlaşabilir ve rutubet oluşumuna neden olabilir. Özellikle banyo veya mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda daha belirgin olabilir.
Tuzun nem çekme özelliği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu özelliği sayesinde iç mekanların nemini çekerek, istenen hava kalitesinin oluşmasına yardımcı olur.
Bebek odalarının ideal nem oranı, yüzde 40-60 arasıdır. Bunu sağlamanın yolu, bebek odasının sık sık havalandırılmasından geçer. Nem ölçen ve nemi kontrol eden cihazlarda kullanılabilir. Nem alma cihazı belli aralıklarla odaya nem verir ve odanın ideal nem oranına ulaşmasını sağlar.
Uzun süreli burun tıkanıklığı genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti (Konka) büyüklüğü, Geniz eti büyümesi, nazal polip( alerji veya sinüzit kaynaklı olabilir), Kronik sinüzit yıllardan beri olan burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Geceleri, yatar pozisyonda oluşan burun tıkanıklıklarının nedeni genellikle alt burun etlerindeki zengin damar ağı içinde kan birikmesidir. Ayakta iken yer çekiminin de etkisi ile alt burun etleri içindeki kan kalbe daha rahat dönmekte ve etler küçülmektedir.
Evde alınabilecek önlemler ise soğuk buhar veren nem cihazları ile bebek/çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi, yastık veya yatak başına uçucu bitkisel burun açıcı yağlardan damlatılması veya en basitinden bir kuru soğanın bıçakla bölünüp başucuna konması söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri