Güneş Kreminden Önce Eski Yunanlar zeytinyağı, Kızılderililer ise ayçiçeği yağını kullanıyorlardı.
BB krem çeşitleri birçoğu güneş koruma faktörü yani SPF içerdikleri için güneş kremi yerine de kullanılabilirler.
Zeytinyağı, cildi zararlı güneş ışınlarının tamamından korumakta, cildi besleyerek yumuşatmakta ve cildin erken yaşlanmasını önlemektedir.
Zeytinyağını direkt teninize uygulayabileceğiniz gibi ev yapımı güneş kremi tarifini de uygulayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan iyi bir Öz Köyüm zeytinyağını aloe vera yaprağı, 1 yemek kaşığı pirinç nişastası ile karıştırıp blenderden geçirdiğinizde harika bir güneş kremi elde edeceksiniz.
İlgili 39 soru bulundu
"Prof. Dr. Fatih Satıl, kantaronun hafif güneş yanıklarına kullanılabileceğini, ancak güneş kremi yerine kantaron yağı kullanımı gibi bir hata yapıldığını söyledi, "Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneş zararları olacak, güneş lekeleri olacaktır" dedi."
Yapılışı: Bir yemek kaşığı ceviz yağı, bir yemek kaşığı kakao yağı ve bir yemek kaşığı zeytinyağını bir şişeye ekleyerek güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışımı 11:00-15:00 dışındaki saatlerde cildinize yedirerek uygulayın ve yarım saat güneşlenin. Bu yağı düzenli olarak kullanarak kısa sürede bronzlaşabilirsiniz.
Suda çözünmeyen vazelin, güneş kremleri için daha uygun fiyatlı bir alternatif olabilir. Vazelin, sizi güneşten koruyarak bir yandan da bronzlaşmanızı sağlar. Saç boyanızı yapmadan önce vazelini, boyanın bulaşma ihtimali olan yerlere sürmeniz ile bunun önüne geçebilirsiniz.
Koyu renkli ve çok ince olmayan kıyafetler giyin
Sokağa çıktığınızda ultraviyole korumalı geniş gözlük ve geniş siperlikli şapka kullanmayı alışkanlık haline getirin. Yaz aylarında güneşten korunmak için özel üretilmiş ultraviyole korumalı kıyafetler öneriliyor.
Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Hücreleri kantaron yağı olmaksızın UV ışınlarına maruz bıraktığımızda ise bu canlılık oranı yüzde 3-4 civarında. Bu da demek oluyor ki kantaron bitkisi hücreleri UV ışınlarının zararlı etkisinden koruyor.
Zeytinyağı güneş kremi yerine geçer mi? zeytinyağının güneşten koruma fonksiyonu yoktur, aksine sürüp güneşe yatarsanız güneş yanıklarına sebep olabilir. güneş kremlerinin içindeki etken maddeler titanyum dioksit veya çinko oksit gibi suda çözünmeyen ama ışık yansıtma/kapatıcılık özelliği olan minerallerdir.
Aloe vera, ev yapımı güneş koruyucu için ulaşabileceğiniz en iyi bileşenlerden biri.
Doğal güneş kremleri ise cildinize zarar vermeden UVA ve UVB ışınlarına karşı geniş spektrumlu koruma sağlayan çinko oksit ve titanyum dioksit gibi doğal ve organik bileşenler içerir.
UVA filtresi için soğuk sıkım bitkisel yağlardan faydalanabiliriz. Hindistancevizi , susam , havuç tohumu , avokado , ahududu çekirdeği , shea, buğday tohumu gibi bitkisel yağlar ile doğal UVA koruması sağlayabiliriz. Bitkisel yağlar ile UVA koruması sağlarken, güneşin faydalı etkilerini de engellememiş oluruz.
Her ne kadar güneş ışınlarının D vitamini sentezi gibi alanlarda yararları bulunsa da güneşten alınan UV ışınları, cilt hücrelerine hasar vererek yapısal değişikliklere yol açabilmektedir. Güneşin bu zararlı etkilerinden korunabilmenin en kolay yöntemi ise düzenli ve doğru güneş kremi kullanımıdır.
Bitki yağı bazlı güneş kremleri doğal oldukları için vücudumuza birçok fayda sunmaktadır. Bu güneş kremini yapmak için 1 tatlı kaşığı kakao yağı, 1 tatlı kaşığı fındık yağı, 1 tatlı kaşığı havuç yağı, 1 tatlı kaşığı gliserin yağı, 1 tatlı kaşığı badem yağı ve 2 tatlı kaşığı ozon yağına ihtiyacınız vardır.
Birçok fondöten, güzellik kremi ve renk dengeleyici krem, makyaj rutininizden ödün vermeden cildinizi korumanın uygun bir yolu gibi görünen güneş koruyucu içerir. Bununla birlikte, SPF'li makyaj, tek güneş koruyucu seçeneğiniz olarak yeterli değildir.
Güneşten koruyucu kremler, güneşlenmeden 20 dakika önce sürülmelidir. En az 30 faktörlü, mümkünse suya dayanıklı güneşten koruyucular tercih edilmeli ve her 3 saatte bir yeniden güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Bir diğer kaçınılması gereken durum da vazelin sürüp güneşe çıkmaktır. Güneş vazelin sürülmüş ciltte lekelenmelere yol açabilir.
Yara tedavisinde rahatlıkla kullanabileceğiniz vazelini kurumuş yaraların üzerine sürdüğünüzde yarayı yumuşatarak daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Suda çözünmeyen bu ürünü güneşten korunmak için sürebilirsiniz. Sizi bronzlaştırırken aynı zamanda güneşten koruyacaktır.
Yoğun nemlendirici denildiği zaman akıllara vazelin gelir. Vazelin yüze sürülürse ne olur sorusuna; cilt bariyeri onarılır, nemli bir cilde sahip olunur gibi cevaplar verebilmek mümkündür. Bu içerik; özellikle çok kuru, çatlamış ve nemsiz ciltlerin onarılmasını sağlamak için kullanılabilir.
Ya da o kadar zamanım yok diyorsan bir tencereye su koy ve kavanozu da suyun içine koyup kaynat. Hazırlanışı; 2 parça Aloe Vera yaprağını bıçakla dilimle, zeytinyağının içine katıp blenderdan geçir. İçine pirinç nişastasını da ekle, güneş kremin hazır.
Aloe vera bitkisi yaprağını bıçakla dilimleyin. Zeytinyağı ile beraber alovera yaprağı parçalarını blenderdan geçirin. Karışımı bir kaseye alıp içine mısır nişastası ilave edip krem kıvamına gelene kadar karıştırın. Hazır hale gelen kremi uygun bir şişe, kavanoz ya da tüpe doldurup kreminizi çantanıza alın.
2 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım limon kabuğu rendesi, 2 dal nane yaprağı ve kantaron çiçeğini karıştırın. Bu karışımı 15 gün kadar güneşte bekletin ve güneşe çıkmadan cildinize uygulayın. Bu karışımla beraber hiçbir kızarıklık ve acı yaşamadan kalıcı bir bronzluk sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri