1869 Kanunnamesi'nde uzunluk ölçü birimi olarak “metre” kabul edilmiş ve bunun yerine 'zira-ı a'şari' ifadesi kullanılmıştır. Arazi ölçü birimi olarak 'ar', hacim ölçüsü olarak 'öşr-i zira küp' yani desimetreküp, birim karşılığı olarak 'litre', ağırlık ölçüsü olarak da 'dirhem-i aşari' yahut 'gram' kabul edilmiştir.
Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu. Dünya ülkelerinin çoğunda miladi takvim kullanırken, Türkiye'de hicrî takvim kullanılıyordu. Saat olarak da Alaturka saat kullanılıyordu.
*Arşın: Eski bir uzunluk ölçüsüdür. Erbil'de metre sisteminin resmen kabul edilmesinden önce kullanılmıştır. 1 arşın 1 metreye eş değer olarak bilinir. Uzunluk ölçüsü olarak kullanılan arşın, çarşı ve pazarlarda, çeşitli kumaşların ölçümünde kullanılırdı ve genelde ağaçtan yapılmış bir sopa şeklindeydi.
Meselâ bir çeki (odun için) Ayvalık'ta 100 okka (128,28 kg), Selânik'te 135-140 okka (173-179 kg.), Midilli ve İzmir'de ise 180 okkadır (230,896 kg. ). 1298 (1881) tarihli kararnâme ile bir yeni çeki on kantara yani bir tona (1000 kg.), daha sonraki bir tarihte ise 195 okkaya (250 kg.) eşitlenmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Metrenin askatları ve üstkatları bulunuyor. Askatları; desimetre (dm), santimetre (cm) ve milimetredir (mm). Üstkatları ise; dekametre (dam), hektometre (hm) ve kilometredir (km). Metre birimini askatlarına çevirirken, her basamakta 10 ile çarpıyorsunuz.
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
1869 Kanunnamesi'nde uzunluk ölçü birimi olarak “metre” kabul edilmiş ve bunun yerine 'zira-ı a'şari' ifadesi kullanılmıştır. Arazi ölçü birimi olarak 'ar', hacim ölçüsü olarak 'öşr-i zira küp' yani desimetreküp, birim karşılığı olarak 'litre', ağırlık ölçüsü olarak da 'dirhem-i aşari' yahut 'gram' kabul edilmiştir.
Daha çok çarşı ve pazarda kullanılırdı. Metre hesabıyla çarşı arşını 68 cm'dir. bir mi'mār arşını = 24 parmak = 240 ḫaṭṭ, ortalama 75.774 cm'dir.
Metre, ilk kez 1793 yılında, (büyük çember çizgisi üzerinde) ekvatordan kuzey kutbuna kadar olan mesafenin (dünyanın çevresinin dörtte biri) on milyonda biri olarak tanımlanmıştır, ki o yıllarda dünyanın çevresinin uzunluğu yaklaşık 40.000 km olarak biliniyordu. 1799 yılında, metre prototip çubuk baz alınarak yeniden ...
İlk metre prototipi, 1799
Artık Fransız Bilim Akademisi tarafından tasarlanan metrik sistem doğmuştu. 1 Ocak 1840'ta yayımlanan ölçüler ve ağırlıklar ile ilgili bir kanunla, met- re Fransa'da geçerli uzunluk birimi oldu.
Metrik sistem veya metrik birimler, 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan, uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı (mètre des Archives ve kilogramme des Archives), uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir.
Plastikten veya kumaştan üretilen esnek yapıdaki metreler için daha çok "mezura" tabiri kullanılır. Mezuranın her iki ucunda da metal parça vardır. Şerit bir yüzünde cm, diğer yüzünde inç gösterir. Çelikten üretilen metreler için "şerit metre" tabiri kullanılmaktadır.
Çocuğunuzun evdeyken boyunu ölçmek için mezura kullanabilirsiniz. Eğer çocuğunuz 1 yaşın üstünde ise boy ölçümünü, duvara yaslanarak ayakta yapabilirsiniz. Ancak bunu yaparken, çocuğunuzun başının arkasındaki en çıkıntılı bölgenin, omuzlarının, bacaklarının arka yüzünün ve topuklarının duvara değdiğinden emin olun.
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
Bu amaçla birtakım ölçü aletleri kullanılır. Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır. Çelik Metre ve Cetveller: Bunlar mm, cm ve parmak bölüntülü ölçü, aletleri olup, kaba ölçü alıntımda kullanılırlar.
Mekanikte temel nicelikler olan uzunluk, kütle ve zaman sırasıyla L, M ve T sembolleri ile gösterilir.
Ölçtüğü Büyüklüğü Gösterme Şekline Göre
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında 75.8 cm lik zirai mimari (veya sadece zirai), 68 cm uzunluğundaki çarşı arşını vardı. Daha sonra ipekli fiyatlarının artması dolayısı ile fiyatı yükseltme yerine ölçü birimi kısaltılarak 65 cm lik Farsça kökenli endaze birimi kullanıldı.
SANTİMETRE: Metrenin yüzde birine ( 1/100 ) santimetre denir. Kısaca; cm diye yazılır, santimetre diye okunur. Metreden küçük olan nesneleri santimetre ile ölçeriz.
Standart uzunluk ölçüsü metredir. Kısaca “m” şeklinde gösterilir. Kişiden kişiye veya ülkeden ülkeye değişmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri