Eskiden tarlalar öküzlerle sürüldü. Şimdi ise traktörlerle rahatça sürebiliyor.
Toprak işleme; çizel pulluğu, diskli aletler, tarla kültivatörleri, Kesme pulluklar veya ot yolucularla yapılmaktadır. Yabancı otlar, herbisit uygulaması ve/veya ürünün çapalanması ile kontrol altına alınmaktadır.
Ayrıca tarla sürülmesi mülk sahibi olmaya, yeni iş yeri açmaya veya yeni bir işe girmek demektir. Kimi zaman ise, yönetici olarak tanımlanır. Ayrıca cinsel ilişkide bulun mayada işaret sayılır. Traktör, at, öküz vb. ile tarla sürdüğünü görmek, eşiyle mutlu olmaya, çocuğa veya evlenmeye işarettir.
Yönetip yürütmek, sevk etmek.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
Nadas uygulamasının asıl amacı toprağın nemini artırmaktır. Toprakta organik madde miktarını artırmak. Bitki besin maddelerinin alınabilirliğini temin etmek. Arazideki yabancı otları yok etmek.
Toprak işlemede en yaygın kullanılan alet pulluklardır. Pulluklar toprağı parçalar çevirerek devirir, gevşetir anız ve yabancı otları toprağa gömer. Ülkemizde en çok kullanılanlar askılı pulluklardır.
Karasaban: Toprağı sürmede kullanılan ilkel bir tarım aracıdır.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Tarlaların ekilebilir duruma getirilmesi çifte sürmek deyimi ile açıklanmaktadır. Çift sürme işlemi sapanlarla ya da çiftçilik de kullanılan makineler ile yapılabilir. Çift sürmek deyimi sürekli kullanılan deyimlerden biridir. Özellikle kırsal alanlarda yaşayan ve tarla işleri ile uğraşan kişiler bu deyime alışıktır.
Rüyada tarla sürmek bir yolculuğa çıkmak şeklinde yorumlanır. Rüya sahibi hayırlı bir iş için yolculuğa çıkacak ve işleri yoluna girecektir. Rüyada tarla sürmek ne anlama gelir ve neye yorumlanır?
Bir kimse rüyasında çift sürdüğünü, saban veya traktör ile bir tarla sürdüğünü görse, bu onun, yeni bazı girişimleri olacağına ve bu girişimlerinden para kazanacağına işarettir.
Çizel, hasattan sonra tarlada pulluğa ihtiyaç kalmadan,toprak işlemesinde kullanılırlar. Bacakların yapısı itibari ile pulluk alt tabakasını kırar ve pulluk işlemesinin yapılamadığı kurak yaz aylarında az kesekli toprak işlemesi yapan askılı bir makinedir.
· Nadas ve anızlı toprakların işlenmesi. · Toprağın kabartılması, parçalanması ve devrilmesi. amacı ile kullanabilirsiniz.
Toprak yaşayan bir varlıktan çok bir fabrika gibi görülür ve üretimi arttırmak için sürülür, üretimin kontrolü daha kolay olduğu için tek tip ekin yetiştiriciliği tercih edilir ve üretim gübre ve zararlı organizmaları engelleyici maddelerle (pestisitlerle) kontrol altına alınmaya çalışılır.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Buda en büyük doğal tahribatı gerçekleştiren toprak erozyonunun önlenerek, biyolojik aktivitenin hızlandırılması ve toprağın bozulan besin maddesi dengesinin sağlanması ile toprak degradasyonun önlenmesi sağlanabilir.
Tarıma uygun en ideal toprak kalitesi için toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri belirlenmelidir. Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır.
Genellikle en çok kullanılan makineler arasında traktör, orak makinesi, balya makinesi, biçerdöver, çapa makinesi harman makinesi, pulluk, silaj makinesi, toprak frezesi gibi sıklıkla kullanılan makinelerdir. Traktör: Tarımsal alanda en çok kullanılan makinelerdir.
Doğrudan Ekim veya Sıfır Toprak İşleme sistemiyle bu olumsuzluklar önlenebiliyor. Toprak işlemesiz tarım, ”önceden hazırlan-mamış toprakta tohumun koyulabileceği ve üstünün örtülebileceği dar bir açıklık veya bant açarak tohumun ekildiği tarım sistemi” olarak tarif ediliyor.
Birinci sınıf toprak işleme aletleri: pulluklar, çizeller, dip kazanlar, İkinci sınıf toprak işleme aletleri: kültüvatörler, tırmıklar, toprak frezeleri, merdaneler, Alet kombinasyonları: tırmık-kültüvatör, tırmık-merdane, kültüvatör-dişli tırmık, yaylı tırmık-dönerli tırmık gibi.
Nadas Uygulaması Zararlı mıdır? Nadas uygulamalarının temel amacı topraktaki azotobakterilerin sayısını azaltmaktır. Çünkü bu bakteriler hem rekolteyi hem de ürün kalitesini düşürür. Nadas, ekonomik açıdan zararlı olsa da topraktan daha fazla mahsul elde edilmesini sağladığı için faydalı bir uygulamadır.
Genellikle kuru tarım yapılan bölgelerde uygulanan nadas bırakma işlemi, temel olarak topraktaki nemi arttırmak için yapılmaktadır. Artan toprağın neminin mineraller bakımından zenginlik kazanması toprağın verimini ve bereketini arttırır.
Adana'nın Seyhan İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, toprağın nadasa bırakılan tarlalara baklagil ekilmesi önerisinde bulundu.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri