Pingekula, gözün renkli kısmının hemen yanında sarı renkli ve gözün üzerinde hafif tümseklik oluşturan bir görünümdedir. Pingekula iyi huylu doku büyümeleridir ama bunun yanında zaman zaman kızarıklık, batma ve yanma gibi şikayetlere neden olur.
Sarı ya da çok açık bir kahverengi tonunda olan bu kitleler, hafif yüksek ve üçgen biçiminde bir yapıya sahiptir. Pinguekula zaman zaman halk arasında bir tür kanser olarak anılabilmektedir. Bu durum gerçeği yansıtmaz. Göz beyazında sarı leke kanser çeşidi değildir.
Pterjıum konjonktival dokusunun (genelde pinguekuladan kaynaklanır) kornea yüzeyine doğru ilerlemesi ile oluşur. Bu ilerleme herhangi bir aşamada durabilir veya kornea merkezine doğru ilerleyerek ciddi görme sorunlarına yol açabilir.
Göz beyazında sarı leke olarak görülen pinguekula gözlerde kızarıklık, yanma, batma gibi şikayetlere yol açan gözümüzün beyaz kısmında yer alan yağ birikimine verilen isimdir. Pterjiuma göre daha küçük olan bu lezyonun da bilinen tek tedavisi cerrahidir.
Et görünümü bir dejenerasyon olduğu için bu bölgede yapı değişmiştir ve bu kitle damla veya önlemler ile geçmez. Et görüntüsünden rahatsız olma ve çok fazla yanma batma yaşayanlara cerrahi düşünülebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Suni gözyaşı damlaları, gözlerdeki rahatsızlık ve yabancı cisim hissini azaltır. Kortizonlu göz damlaları, aşırı kızarıklık ve şişlik gibi durumlarda geçici olarak kullanılabilir.
Pinguekula yeterince büyürse, gözyaşı filmi gözün yüzeyi boyunca etrafına yayılamayabilir. Bu durum, kuru göz semptomlarına, örn. yanma hissi, batma ve kaşıntıya neden olabilir. Kuru gözler de bulanık görmeye ve yabancı cisim hissine neden olabilir.
Pinguekula genellikle herhangi bir soruna neden olmaz. Fakat daha sonra tekrar büyüyebilir.
Pinguekula ameliyatı için hastaneye yatmanıza gerek yoktur. Ameliyat 10-15 dakika sürer. Önce uyuşturmak için damlalar damlatıldığından ameliyat sırasında acı duyulmaz. Ameliyat sırasında sarı yağ birikintisi alınarak yerine sağlam doku kaydırılır ve doku yapıştırıcısıyla yapıştırılır.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Kimlerde Daha Sık Görülür? Pinguekula ve pterjiyum gelişiminde, güneşe bağlı yoğun ultraviole ışığa maruziyet bilinen en önemli sebeptir. Açık havada, uzun süre güneş altında çalışan kişilerde daha sık görülür. Genetik faktörler ve aile hikayesi de etkenler arasındadır.
Çeşitli şekillerde bakteri, virüs veya mantarların göze bulaşması sonrasında kornea zarar görebilir. Keratit adı verilen ağrılı enfeksiyonlarında görme bulanıklığı, sulanma, çapaklanma ve ağrı belirtileri ile korneada beyazlaşma ve lekelenme gelişebilir.
Dr. Nail Sönmez: “Göz önünde uçuşan cisimler görülmesi retina yırtılması, üveit yani göz iltihabı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar ya da göz merceği ile retina arasını dolduran vitröz adı verilen sıvının yaşla birlikte yapısındaki doğal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.
Makula dejenerasyonu olarak bilinen sarı nokta hastalığı genellikle kalıtımla geçen, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içenlerde ve yetersiz beslenenlerde sık görülen, ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açabilen gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir retina hastalığıdır.
Yaygın olarak safra taşı, kist, tümör ve iltihap sebebiyle safra kanallarının tıkanması ile vücutta sarılık gelişir ve bu durum da göz akının rengini değiştirir. Benzer şekilde, safra kesesi ile bağlantılı olan pankreas kanalının iltihaplanması veya tıkanması durumunda, safra düzgün bir şekilde boşaltılamayabilir.
Sarılığı olan kişilere sürekli su içmeleri ve daha fazla meyve ve sebze, kepekli tahıllar, yağsız proteinler, fındık ve baklagiller gibi karaciğer dostu yiyecekler yemeleri tavsiye edilir. Karaciğer tedavi ile iyileşmeye başladığında sarılık ve gözlerdeki sarı renk azalacaktır.
Özellikle ilk 24 saat gözlerinize hiçbir şekilde dokunmamanız gerekir. İşlemden 1 gün sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Bununla birlikte damla kullanımı 3 ve 6 ay arasında değişmektedir. Ameliyat sonrası kontrol süreleri ise hastanın genel sağlık durumuna ve yapılan işlemin büyüklüğüne göre değişmektedir.
Ameliyat her iki göz için toplam 10-15 dk. sürer. Kişi göz lazer ameliyatı sırasında ağrı ya da acı hissetmez ama dokunma hissi devam eder ve işlem sırasında kısa bir süre gözünde baskı hisseder.
Göz eti kendi kendine geçmez ama yol açtığı gözde batma, yanma ve yabancı cisim hissi gibi şikayetler kendiliğinden geçebilir.
Göz akıntısı veya gözlerdeki "çapak", uyurken gözünüzün köşesinde biriken mukus, yağ, cilt hücreleri ve diğer birikintilerin bir kombinasyonudur. Akıntıdaki sıvının ne kadarının buharlaştığına bağlı olarak, ıslak ve yapışkan veya kuru ve kabuklu olabilir.
Sarı nokta hastalığın yaş tipinde tedavi, söylemesi biraz korkunç olsa da aslında oldukça kolay bir işlem olan göz içi enjeksiyonlarla yapılmaktadır. Bu ilaçlar sarı nokta hastalığının yarattığı ödemi ve kanamayı ortadan kaldırmakta, körmeyi korumaktadırlar.
Bu büyüme tedavi edilmezse zamanla görme problemlerine yol açabilir. Ameliyatı genellikle lokal anestezi altında yapılır. Hasta isteği ve rahatsızlığın durumuna bağlı olarak genel anestezi uygulanabilir. Pterjium ameliyatı riskleri arasında genellikle enfeksiyon ve doku grefti problemleri yer alır.
Uçuşan cisimcikler için başlıca iki tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bunlar YAG laser ile bazı vitreus bandlarının yok edilmesi ve vitrektomi ameliyatı ile vitreus jelinin gözden uzaklaştırılmasıdır.
Gözün Beyaz Kısmında Yağ Bezesi Tedavisi
Batma veya kızarıklığa neden oluyorsa suni göz yaşı damlaları kullanılabilir. Şikayetlerin sıklaşması durumunda ameliyatla alınması gerekir. Kozmetik olarak rahatsızlığa neden oluyorsa da ameliyat ile alınabilir.
Hastalar ameliyat sonrası bir hafta içinde günlük hayatlarına dönebilir. Hastanın tamamen iyileşme sürecinin tamamlanması ise 1,5 ay kadar zaman alabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri