Eskişehir il alanı, Sakarya Irmağı ile P
Böylelikle 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununun 14'üncü maddesine istinaden büyük ova statüsü ile ilimizde 3 ova oluşturulmuştur. Bu ovalar; Alpu Ovası, 51 bin hektar, İnönü Ovası 24 bin hektar ve Günyüzü Ovası ise 2 bin hektar yüz ölçümü alanı kapsamaktadır.
Kütahya Ovası'ndan geçip Eskişehir kentinin güneybatısında yer alan ve 1948'de ve 1971'de iki aşamalı olarak hizmete giren Porsuk Barajı arkasında toplandıktan sonra, Eskişehir Ovası'ndan ve Eskişehir kentinden geçer; Yassıhüyük karşısında Polatlı'nın Kıranharmanı köyünde Sakarya nehrine ulaşır.
Eskişehir'den geçen iki önemli akarsudan ilki Sakarya Nehri ikincisi ise Porsuk Çayı'dır. Bu akarsuların il sınırları içerisinde kalan arazisinde 2 adet baraj yer almaktadır. Porsuk Çayı üzerinde Porsuk Barajı, Sakarya Nehri üzerinde ise Gökçekaya Barajı bulunmaktadır.
Çalışma alanı; Sakarya nehrinin bir kolu olan Porsuk Çayı Havzası'dır.
İlgili 33 soru bulundu
Eskişehir il alanı, Sakarya Irmağı ile Porsuk ve Sarısu Çayları havzalarını kaplamaktadır.
Türkçede akarsular adlandırılırken akarsuyu belirtmek için çay, dere, öz, özen ya da ırmak gibi sözcükler getirilir.
Porsuk Çayın'da suyun azalması ve gölette su seviyesinin düşmesi sonucu şehir merkezindeki Porsuk Çayı renk değiştirdi. Akıntının olmaması yüzünden kirlenen su kokuya neden olmaya yüz tuttu.
1451 yılından sonra Kütahya'nın Beylerbeylik haline gelmesi üzerine Anadolu İdari Teşkilatı'nda değişiklik olmuş; bu arada Ankara'ya bağlı bulunan Eskişehir, Kütahya Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır.
Porsuk Barajı: Porsuk Çayı üzerindedir. Şehrin su taşkınlarını önlemek, sulama ve kullanma suyunu temin amaçlı yapılmıştır.
Porsuk Çayı'nın en çok dikkat çeken kısmı ise gondol turlarının yapıldığı, kenarında yer alan yeşil alanda insanların oturup vakit geçirdiği Eskişehirliler tarafından Adalar Bölgesi ya da Köprübaşı olarak isimlendirilen bölgedir.
Eskişehir'de boğulma olaylarının yaşandığı Porsuk Çayı'nda küçük çocuklar uyarıları dikkate almadan alt bataklık olan suda yüzüyor. Kendilerini görüntüleyen basın mensuplarına poz veren çocuklar, “Biz yüzmeyi burada öğrendik, alt kısımların bazı yerleri bataklık, bazı yerleri ise beton. Yosunlar bize engel olamıyor.
Kütahya ve Eskişehir illerini besleyen Porsuk Çayı plansız sanayi ve tarım politikalarının sonucunda Alpu - Beylikovası'ndan itibaren tamamen kurudu.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun Eskişehir 2023 yılında Eskişehir'in 908 bin nüfusa ulaşacağını açıkladığını kaydeden ETO Başkanı Metin Güler, ancak şehirdeki turizm, hizmet sektörü, üniversiteler, ticaret ve sanayi potansiyellerinin değerlendirildiğinde Eskişehir'in 9 yıl sonra nüfusunun 1 milyonu aşacağını ...
Eskişehir'de deniz olmadığını ifade etmek mümkündür. Bununla beraber aynı zamanda yine göl de bulunmamaktadır.
Eskişehir'de 2-10 metre dolayındaki alüvyonun altındaki yüzeye yakın su, devamla derinlerdeki kalker tabakanın altındaki derin su olmak üzere iki su katmanı vardır. Söz konusu yeraltı suları, Porsuk ve kolları gibi yerüstü akarsuları ile birlikte bir bileşik su sistemi oluşturur.
Tunçdilek, Eskişehir kırsalında yerleşik olan etnik yapıyı 6 gruba (Manavlar, Yörükler, Türkmenler, Tatarlar, Çerkezler ve Abazalar, Romanya ve Bulgaristan Muhacirleri) ayırır ve bunların yerleşimlerini üç zaman devresinde ele alır.
Şehir Eskişehir'dir! Met helvası, nuga helvası, haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur. Ayrıca balaban kebabı da Eskişehir mutfağında önemli bir yer almaktadır. İşlenebilir lületaşı, Türkiye'de yalnızca Eskişehir'de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak bilinir.
Üç ayrı koldan gelen Yunan taarruzu sonucu gerçekleşen Kütahya – Eskişehir Savaşı nedenleri şu şekildedir: Yunanların, Türk ordusunu tamamen yok ederek Ankara'yı ele geçirmek ve Meclis'i dağıtmak istemesi. Kütahya, Eskişehir ve Afyon gibi önemli yerlerin Yunanlar tarafından işgal edilmek istenmesi.
İçerisinde havuzlar, plaj, yüzme havuzu var.
Kimi kaynaklara göre çayın adı porsuk hayvanından gelmiştir. Bazı kaynaklara göre ise Selçuklu kumandanlarından Emir Porsuk'tan geldiği söylenmektedir. Hatta Porsuk adının "Bursuk"tan türediği de günümüze gelen bilgiler arasında.
Porsuk Çayı'nda sazan, kızılkanat, kepenez, gümüş balığı, sarı balık gibi balık çeşitleri var. Bütün tatlı suda yaşayan balıkların hemen hemen hepsi burada yaşıyor.
Çay, coğrafi terim olarak dereden büyük, ırmaktan küçük akarsuya denir. Bu sınıflandırma akarsuyun uzunluğu, genişliği ve taşıdığı su miktarına göre belirlenmektedir.
Nehir ya da ırmak, genellikle denizlere, göllere ya da bir başka büyük akarsuya dökülen, özellikle genişliği ve taşıdığı su miktarı bakımından büyük akarsulara verilen genel isimdir. Kimi durumlarda ise bir başka suya ulaşmadan yer altında kaybolduğu ya da tamamen kuruduğu da görülmektedir.
Dere en küçük akarsudur. Çay, dereden daha büyük, nehirden daha küçüktür. En büyük akarsu da nehirdir. Çaylar birleşince de nehirler oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri