Rusya Orjinlidir. Yüksek verimli ve yüksek kaliteli kırmızı sert ekmeklik buğday çeşidi olarak, hem çiftçimizi hem de un sanayicimizi memnun edecektir.
Ekmeklik kalitesi orta. Bölgelerinin buğday tarımı yapılan kıraç ve yarı taban alanlarına tavsiye edilmektedir. Bölgenin kurağın sorun olduğu alanlarında güvenle yetiştirilebilir.
En yüksek biyolojik verimi 17 ekmeklik buğday arasında; ortalama 1711 kg/da değeriyle Ceyhan-99 ekmeklik buğday çeşidinde bulmuştur.
Milli tohum 'Hüseyinbey' ile buğday verim rekoru kırıldı
Atalık buğday tohumlarımızdan biri olan kunduru buğdayı çok set bir buğday türümüzdendir. Makarnalık bir cins olarak tanınmasına rağmen kunduru buğdayı yerel tüketimde eskiden çok yayğındı fakat günümüzde verimliliği düşük ve öğütülmesi çok zor olduğu için genelde yeni tohumlar kullanılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Siyez, kaplıca ya da einkorn (Triticum monococcum), Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye'de yetişen, Triticum boeoticum türünden yabani buğday türünün kültüre alınmış formudur. Triticum dicoccum buğdayı ile birlikte erken dönemde kültüre alınan buğday türlerindendir.
Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.
Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
Bu çeşitlerden TANER ve BOZKIR'da, kuraklık dayanımı ve yüksek su kullanım etkinliği özellikleri sayesinde kuruda ekilen mevcut çeşitlere göre verimde yüzde 15-20 artış sağlandı. Kalite açısından TANER'de elde edilen artış yüzde 250, BOZKIR'da yüzde 200 oldu.
KUNDURU-1149
Başak yoğunluğu orta sık ve eğimlidir. Tanesi sert ve amber renkli, iri ve gösterişlidir. 1000 tane ağırlığı 57-62 gr'dır. Kışa ve kurağa mukavemeti iyi, orta erkenci, yatmaya orta dayanıklıdır.
Soğuk ve serin havayı seven bir çeşittir. Bu özellikleri nedeniyle, güneyin kışları ılık geçen ve yüksek sıcaklıları erken gelen yerleri hariç, ülkemizin buğday tarımı yapılan birçok yerinde, taban ve sulanan alanlarının tamamında yetişir.
CUMHURİYET-75
Yumuşak yapıda, Rengi çok beyaz olup, eliptik-uzun, orta geniş bir taneye sahiptir. Beyaz buğdaylar içinde en iri olanıdır. 1000 tane ağırlığı 50-54 gr'dır.
ALBAYRAK sahil kuşağı hariç, Türkiye'nin tüm kıraç arazilerinde rahatlıkla ekilebilir. Kuraklığa dayanıklı olan ALBAYRAK Ekmeklik Buğday çeşidinin kıraç alanlardaki verimi ve kalitesi yüksektir.
Sulu şartlarda dekara en fazla verimi, Lancer, Warrior, Gage, Nebred, Cheyenne çeşitleri, en düşük verimi ise Yayla-305 ve Köse 220/39 çeşitleri sağlamıştır. Kuru şartlarda da Lancer, Cheyenne, Trimph, Scoutlı ve Nebred çeşitlerinin verimi en fazla, Köse 220/39 ve Yayla-305 çeşitlerinin verimi en düşük olmuştur.
Kuru şartlardaki ortalama verimi 300 – 350; destek sulama ile 450 - 500 kg/da'dır.
Her iki çeşitte kurağa, soğuğa ve hastalılara dayanıklıdır. Esperia çeşidi sulama yapılması halinde bir dekardan 800 kg verim potansiyeli olan bir çeşittir. Ayrıca kıraç alanlarda da verimi oldukça yüksek olup, bu yıl için 0,90 TL'ye alıcı bulmaktadır.
Erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup normal koşullarda yatmaya karşı dayanıklıdır. Alternatif bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Kavuz yapısı tohumu sıkı kavradığı için geç dönem yağışlardan az etkilenir.
Hüseyin Bey çeşidi çiftçi tarafından 6 kez sulanmıştır. Ekim yapılan araziye ekim öncesinde yanmış çiftlik gübresi uygulanmıştır. Çeşidin mantarı hastalıklara dayanıklı olduğu gözlemlenmiştir. Çeşit kırmızı sert daneli, kılçıksız ekmeklik özelliktedir.
Yüksek verimli ve kaliteli ekmeklik buğday çeşitidir. Adaptasyon kabiliyeti yüksektir; Hem kepir hem de kum arazilerde ekiminde randıman alınabilir. Hastalıklara dayanıklı ve stabil bir çeşit olup her koşulda iyi verim verdiği için beğeni toplamaktadır.
Buğdaylara bölgemizde saf madde olarak dekara 6-8 kg. Fosfor, 16-18 kg.N(Azot) kullanılmalıdır. Fosforlu gübrenin tamamı ile ekimle birlikte verilmelidir. Azotlu gübrenin 1/3'ü ekimle birlikte, 1/3'ü kardeşlenme döneminde 1/3'ü sapa kalkma döneminde verilmelidir.
Dekara ekilecek en uygun tohum miktarı Pehlivan ve Golia gibi kardeşlenme kabiliyeti yüksek olan çeşitlerde 18-20 kg, Saraybosna gibi küçük tanelilerde 16-18 kg, Flamura-85, Gelibolu, Tekirdağ, Aldane ve Selimiye gibi iri taneli ve bintane ağırlığı yüksek çeşitlerde ise 20-22 kg/da arasında olmalıdır.
Saf olarak kuru şartlarda 1-4 kg/da, Sulu şartlarda ise 1-6 kg/da, dozlarında potasyum sülfat, magnezyum sülfat, kükürt veya 15.15.15 kompoze gübreleri ile sağlanabilir.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri