Ancak bu husus, eşlerin hiçbir sınır olmadan birbirlerini sürekli gözetleyebileceği ve denetleyebileceği anlamına gelmemektedir. Çünkü özel hayatın gizliliği kişiye bağlı bir haktır ve evlilikle tamamen ortadan kalkmaz. Ancak eşler arasında özel hayatın gizliliği keskin şekilde uygulanmaz.
Kişiye bağlı ve onun kişisel gelişimiyle ilgili olan özel hayatın gizliliği hakkı, evlilikle tamamen ortadan kalkmaz. Taraflar evli olmaları ve aynı konutu paylaşmalarından dolayı birbirlerinin kişisel eşyalarına ve özel yaşam alanına giren hususlara kolayca ulaşabilme imkanına sahiptirler.
Eşlerden birinin karşı cinsten başka birisi ile olağan dışında telefon görüşmesi yapması cinsel güven sarsıcı davranışlardan sayılmakla birlikte evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle açılacak boşanma davalarında boşanma konusu teşkil eden davranışlardan kabul edilmektedir.
Özel Hayatın Gizliliği İlkesi Hangi Durumlarda Geçersizdir? Toplumsal olayların araştırılması durumunda birçok konu ve detay araştırılması gerekiyorsa bu tip durumlarda özel hayatlarına müdahale edilen kişilere karşı bu müdahale geçersiz sayılmaktadır.
Özel hayatın gizliliği kapsamı, kişinin izin vermediği, mahremiyetine ilişkin her alanı kapsamaktadır. Özel hayatın gizliliği örnekleri kişinin konut, haberleşme, kamusal ve bilişim haklarına sahip olması olarak gösterilebilir. Bunun elbette sınırları bulunmaktadır. Özel hayata müdahale belirli şartlarda geçerlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Genel anlamda özel hayat kişilerin aleni davranışları dışında aile hayatı, dini inançları, cinsel davranışları, hobileriyle oluşan yaşam tarzı ve kişinin sadece kendisinin ilgi alanında olan ya da paylaşımlarını sınırlı sayıda bir çevreyi kapsamasını istediği her hareketi kişinin özel yaşamını oluşturur diyebiliriz.
Şu halde bu sınırlama; genel ahlak bakımından çok, başka suçlar bakımından, evlilik dışı ilişkiler de genel sağlık açısından ve yetkili resmi makamlar karşısında sınırlanabilir. Mesela; izinsiz fuhuş faaliyeti yapılan bir yere Devlet baskın yapabilir ve oraya müşteri olarak gidenleri de muayeneye sevk edebilir.
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
“Eşini Telefondan Takip Etme Programı Kullanmak Suç Mu?” sorusu bu kapsamda değerlendirilerek, telefonla eşini takip etme eyleminin hukuka aykırı hareket etme bilinciyle yapılmadığını ve suç oluşturmayacağı kabul etmektedir.
“Özel Hayatın Gizliliği” tabiri, şahısların, başkaları veya “yabancı” tabir ettiğimiz kimselerden, saklamaya hakları olan özel durumları ifade eden bir tabirdir. Bunların başında konut dokunulmazlığı gelir. Bu tabir muayyen bir statüyü ve bu statü içindeki şahısların bir hakkını ifade eder.
Boşanma davalarında hukuka uygun birçok delil sayılabilir: Banka dekontları ve banka hesap dökümleri, mesajlaşma ekran görüntüleri, telefon arama ve kısa mesaj(SMS) kayıtları, tanık beyanı, uzman görüşü, bilirkişi raporu, düğün CD'leri ve nüfus kayıtları bu delillerin başında gelir.
Telefon kayıtlarının celp edilmesi, haberleşme gizliliğinin ihlali olarak düşünülebilir. Ancak boşanma davasında telefon kayıtları, yasal delil olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple ilgili operatörlerden telefon kayıtlarının istenebilmesi mümkündür.
Eşini evden kovmak: Yargıtay kararlarında eşin evden kovulması ağır kusur ve boşanma sebebi olarak görülmektedir. Dedikodu yapmak: Türk toplumunda genellikle sık karşılaşılan bir durum olan dedikodu yapmayı Yargıtay boşanma sebebi saymıştır.
Hukuk Dairesi, ev telefonuna şifre koydurmayı boşanma nedeni saydı. Tekirdağ 1. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ev telefonuna şifre koydurtan kocaya karşı boşanma davası açan kadını haklı buldu.
Böylece anlamamız gereken şey şudur; mahremiyet, bir insanın “kendisine saygı” ve “karşı tarafa duyduğu saygı” olarak tarif edilebilir. Özellikle eşler arasındaki mahremiyetin sağlıklı bir şekilde muhafazası için en temel değerin, birbirlerinin hakkına yer vermekle başlar.
Örneğin boşanma davasında, eşlerden biri diğer eşin telefonunu gizlice alıp, karıştırmış ve whatsapp kayıtlarından kendisine bir örnek almışsa bu delil, diğer eşin rızası olmadan elde edildiği için hukuka aykırı delil olarak nitelendirilecektir.
Yargıtay, eşine ait yazışmaları WhatsApp Web'den alıp mahkemeye sunan kişiye ceza verilmesi gerektiğine hükmetti. Yargıtay, boşanma davası açtığı eşine ait yazışmaları izinsiz şekilde WhatsApp Web uygulamasından alıp mahkemeye sunan kocaya ceza verilmesi gerektiğine hükmetti.
Kişinin yaşam alanına izinsiz olarak müdahale edildiğinde ve ses-görüntü kaydı almak sureti ile kişinin mahremiyeti ihlal edildiğinde bu suç oluşur. Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu TCK 134 uyarınca cezalandırılır. Bu tür bir suç için ön görülen hapis cezası ise 2-6 yıl aralığında değişebilir.
Aldatıldığından Şüphelenen Kişinin Eşinin Telefonuna Casus Program Yüklenmesi, Konuşmaları Dinleyerek Kayda Alması Ve Boşanmada Delil Olarak Sunması; Suç Teşkil Etmez.
Özel hayat, başkalarının bilmediği ve bilmesi gerekmediği, kişinin herkese açıklamadığı veya sadece belli kişilere açıkladığı hayatıdır. Örneğin, evinde duş alan veya mağazada üstünü değiştiren bir kimseyi rızası dışında izlemek/gözetlemek TCK m.134/1 gereği özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşturur.
Özel hayatın gizliliği hakkı topluluk içinde yaşamaya mecbur olan insanların saygın, onurlu ve medeni bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duyulmuş bir haktır. Bu hak kişinin iradesi dışında özel hayatına ve aile hayatına ait bilgilere erişilememesini ve ifşa edilmemesini teminat altına alır.
Telefon ile yapılan konuşmalar, sosyal mecralar üzerinden yazılan mesajlar, WhatsApp yazışmaları özel hayatın gizliliği kapsamında korunur. TCK'nın m. 132/3 hükmü uyarınca kendisiyle yapılan haberleşme içeriğini alenen ifşa eden kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
Özel hayata saygı hakkı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (Sözleşme) en geniş yorumlanan maddelerinden biri olan 8. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddede “herkesin özel ve aile hayatına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahip olduğu” belirtilmiştir.
Kim olursa olsun birinin evini gizlice gözetlemek, dikizlemek, fotoğrafını çekmek TCK, CMK'ya göre suçtur. "Özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu", "konut dokunulmazlığını ihlal suçu" kapsamına girer. En az 1 yıl hapis cezası var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri