Masallar, çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine katkı sağlar. Hikayeler, farklı dünyaları keşfetmelerine ve kendi hikayelerini hayal etmelerine ilham verir. Masallar, karakterlerin duygusal deneyimlerini anlama ve empati kurma yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olur.
Çocuğun kavram gelişimini arttırırken zihinsel gelişimine katkıda bulunur ve olmayanı düşünmesine yani hayal kurmasına olanak verir. Bu da çocukların gelişmekte olan iç ve dış dünyasına katkıda bulunur ve yaratıcı düşüncelerini harekete geçirir. Bir diğer önemli şey ise çocuk dinlemeyi öğrenir.
Çocuklar, eğitici masalları dinleyerek çok şey öğrenebilir. Masal, sadece genç beyinlerin hayal gücünü cezbetmekle kalmaz, aynı zamanda yaratıcılıklarını ve akıl yürütme becerilerini de geliştirebilir. Ayrıca, ebeveynler çocuklarına masal okuduklarında aralarında özel bir ebeveyn-çocuk bağı yaratabilir.
Bilinmeyen bir yerde ve zaman içinde geçen durumdaki olayların anlatılmasının söz konusu durumda olduğu yazın türüne masal denir. Masalların yazılmasındaki amaç ise çocuklara öğüt vermektir. Bu bakımdan da sözlü edebiyat geleneğinin çok önemli bir parçası olarak varlık gösterirler.
İlgili 23 soru bulundu
Ahlâka dayalı, yararlı, eğitici anlatılar olarak düşünülürler. Kaynakları çok eski devirlere dayanan, söylendiği zaman ve devirden izler taşıyan bir edebiyat ürünüdür. Mensur bir türdür. Kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar, kalıplaşmış tekerlemelerle biter.
Masallar hayal gücüne sınır tanımayan sihirli bir dünya gibidir. Bu nedenle çocuklar masal dinlemeyi ve okumayı çok severler. Masallar çocukların gelişiminde önemli rol oynar. Kitap kahramanları sayesinde pek çok tecrübeler ve duygular yaşarlar.
“Bir varmış, bir yokmuş, evvel zaman içinde …” şeklinde zaman ifadeleri kullanılır. Bilmemiz gereken zamanın belirsiz olması ve geçmişi ifade etmesidir. Amaç: Masalın temel ögeleri arasında masalın amacı mutlaka yer alır. Masal, eğiticilik esasına dayanmaktadır.
Masal anlatma, yetişkinlerin yaratıcı düşünme ve ifade becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Kendi hikayelerini oluşturmak veya var olan hikayeleri yeniden anlatmak, yaratıcılığı teşvik eder. Masallar, karakterlerin sorunlarını nasıl çözdüğünü ve zorluklarla nasıl başa çıktığını anlatır.
Çocukların eğlenmek ve hoş vakit geçirmek için okudukları yahut dinledikleri masallar, çocuğun hayal dünyasını merak unsuruyla birlikte geliştirerek iyi ile kötünün farkını, hayatın zorlukları karşısında mücadelenin önemini, toplumun temel değerlerini öğretir.
Çocuğunuz 5-8 yaşında ise…
Konuları hayvanlar, devler ve doğa olan masalları, destan ve efsaneleri dinlemeye bayılırlar. Uygun uzunluktaki bir kitabı sonuna kadar dinler ve dinlediklerini çok iyi anlarlar.
Masal, gerçekleşmesi imkansız olan, olağanüstü olay, kahraman ve durumlara yer veren anlatı türüdür. Masallarda yer ve zaman her daim belirsizliğini korurken sürekli geçmiş zaman dili ile hareket edilir. Özellikle hedef kitlesi çocuklar olduğu için eğitici ve güldürücü özellikleri de bulunmaktadır.
Masal ve hikâyeler; çocukların, neyin doğru-yanlış, neyin iyi-kötü olduğu üzerinde düşünme, karar verme ve yaşadıkları sorunlar karşısında farklı seçeneklerle problem çözme becerilerini geliştirir. Bunun yanı sıra, masal ve hikâyelerin çocukları rahatlatıcı ve stresle baş etmelerini sağlayıcı etkileri de vardır.
Masallar sayesinde çocukların, kötü davranışların cezalandırıldığını, iyi davranışların ise ödüllendirildiğini görmeleri sağlanır. Kuşaklar arasında kültürel aktarım da yine masallar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Araştırmanın sonucunda Türk masallarında en sık görülen değerler duygu, duygulanım, itaat, itibar, dindarlık, destek ve güç olduğu, Japon masallarında ise sık görülen değerler olarak başarı, duygu, duygulanım, güç, dindarlık ve destek değerlerinin ön plana çıktığı görülmektedir.
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir. Aşağıda bu türün özellikleri verilmiştir.
Masallar evrensel düzlemde bütün çocuklara en kolay yoldan nasıl sınıf atlayabileceklerini ve toplumsal olarak inşa edilen kadınlığı ve erkekliği nasıl kullanmaları gerektiğini gösterir. Böylece masalın kurgusu ve taşıdığı anlam, toplumsal cinsiyet ve toplumsal sınıf rollerini yeniden inşa eder.
Masallar, salt metinlerden ibaret olmayıp toplumun ve doğal olarak toplumu oluşturan bireylerin hoşça vakit geçirmesi, eğlenmesi, eğlendirmesi; değerlere, toplum kurumlarına ve törelere göre toplumun eğitilmesi; kültür aktarımını sağlayarak topluma yardım etmesi fonksiyonlarıyla öne çıkar.
Hemen hemen bütün masallarda dinleyicilere verilen mesaj: Onları iyiliğe, dürüstlüğe, güzelliğe, doğruluğa, çalışkanlığa yöneltecek evrensel, ortak bir mesajdır. Kültürlerarası evrensel ortak değerlerin oluşup yayılmasında masalların son derece önemli bir yeri ve rolü olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Grimm masallarında en sık yer alan olumlu değerler sırasıyla sevgi, yardımseverlik, şefkat, iyilik yapmak, dostluk, sadakat, adalet, cesaret, nezaket ve dürüstlük iken, en az rastlanan değerler sabır, özveri, özdenetim, vefa, alçakgönüllülük, hoşgörü, cömertlik, sorumluluk, saygı, çalışkanlık ve dayanışmadır.
Masallar çocukların hayal gücünü geliştirir
Çocuklar bir eğitici masal dinlediklerinde sahneleri, karakterleri ve ortamları zihinlerinde canlandırırlar. Kendilerini farklı durumlarda hayal eder ve ne yapacaklarını düşünürler. Bu yaratıcı oyun, hayatın çeşitli alanlarına uygulanabilen yaratıcılığın gelişimini destekler.
Çocuk burada anlatıcının jest, mimik, ses tonu, vurgu, duraklama, beden dili gibi tüm dışarıdan görülebilecek davranışlarını izlediği gibi bunların arkasında gerçekleşen duyguları da hisseder. Bu sayede masal dinlerken sadece zihinsel bir aktarım değil aynı zamanda duygusal bir aktarım da meydana gelir.
Masal anlatıcısı dinleyicinin dikkatini toplayabilmek için masalın başında, sonunda ve bazen uygun görülen yerlerde masal tekerlemeleri söyler.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri