Şehirde yaşayan katılımcılar ise aynı soruya verdikleri cevaplarda eş- lerine 6 kişi “hayatım” diye hitap etti- ğini, diğerlerin ise 'ceylanım', 'hatun', 'hanım' ve 'isim+hanım' olarak hitap ettiklerini belirtmişlerdir.
Dinimiz bu konularda yasaklayıcı bir hüküm koymamış, hatta geçmişte yazılmış bazı eserlerde hanımın beyine adıyla hitap etmesinin (mekruh) olacağı ifadesi de, o zamanın örfüyle ilgili bir hüküm olarak yorumlanmıştır. Buna göre bir kadının kocasına, kocanın da eşine ismiyle hitap etmesi yasak değildir.
Bir kadının kocasına ismiyle hitap etmesi mekruhtur, edepsizliktir.”
İlgili 35 soru bulundu
Aişe'yi Hümeyra, “pembe yanaklım”, Ya Uveyş-Aişecik” gibi hoş hitaplarda bulunurmuş. Kızı Fatıma'ya, Hz. Ali'ye ve sahabeden sevdiklerine onların güzel özelliklerini vurgulayan sıfatlarla hitap etmiş.
Bunu, “bitanem”, “sevgilim”, “hayatım” ve “balım” sözcükleri izledi. Sevdiklerine balım ve kurabiyem gibi gıdaların yanı sıra öküz, kuzu, panda gibi hayvan isimleriyle hitap edenler de oldu.
1) Erkeğim: Erkeklerin yüzde 90'ı bu söze mest olurlar. Bu söz onların vazgeçilmezleridir. Alın size en büyük ego tatmini. 2) Hayatım, Ömrüm, Dünyam: 2. olarakta bu hitaplar erkeklere güven verir.
çok sevgili, samimi arkadaş. ayrıca erkek ve kadın adı olarak kullanılır.
Erkekler akıllı, güçlü ve kontrol edebileceği kadınlardan çok etkilenir, sahip olmak ister. Ancak kontrol edemeyeceği güçlü kadınlardan uzaklaşma eğilimi gösterirler. İlgi: Anneleri gibi kendilerine bakım verilmesi, ilgi ve şefkat gösterilmesi zaman zaman erkeklerin ihtiyaç duyduğu, etkilendiği özelliklerdir.
Türkçede yaygın olarak kullanılan hitap şekilleri 'hanım', 'bayan' ve 'kadın' gibi terimlerdir. Ayrıca, aile içinde 'anne', 'kız', 'abla' ve 'teyze' gibi akrabalık ilişkilerine göre değişen hitaplar mevcuttur. İş ve resmi ortamlarda kadınlara genellikle 'hanım' ve 'bayan' kelimeleri ile hitap edilir.
Özellikle aşk ve sevgiliye hitap ederken kullanılacak kelimelerin başında gelen Mübre, 'unutulması imkansız' anlamı taşımaktadır.
Evlilik birliği eşler arasında yardımlaşmaya dayandığından çalışan eşin çalışmayan eşe harçlık vermesi evlilik birliğinin sürdürülmesinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır.
İslâm Hukukunda, kocanın karısı üzerindeki hakları genellikle; 1- Aile reisliği, 2- Ko- canın meşrû isteklerine gücünün yettiği ölçüde itaat, 3- Karısının evde oturmasını isteme, 4- Başkalarının eve gelişinin koca izniyle olması, 5- Kocanın malını koruma, 6- Kocaya güzel muamele başlıklarıyla ele alınmıştır.
Hanımına iyi huylu olmalısın, onunla yumuşaklıkla sohbet etmeli ve tatlı sözle konuşmalısın. Peygamberimiz “İnsanların hayırlısı, eşine ve ev halkına hayırlı ve faydalı olan kimsedir.” buyurur. Eşini üzüntülü bulduğunda onu çok sevdiğini söylemelisin, şefkatle gönlünü almalısın.
İslamiyet teki karı koca arasındaki ciddiyetin korunması için bu da lazım. Bir kadının kocasına ismiyle hitap etmesi mekruhtur, edepsizliktir.”
*Aile hukuku ve kadınların değişik halleri ile ilgili bütün ayrıntıların ortaya çıkıp cevaplandırılması için, Resulullah'ın çok evlenmesi bir ihtiyaçtı. Müslüman kadınlar, bir erkeğe sormaktan çekinecekleri değişik halleri konusunda, Hz. Peygamber'in hanımlarına müracaat ederek bilgi sahibi olmuşlardır.
"hz. peygamber, hiçbir hanımını asla dövmemiştir. hadiste yer alan ve “göğsüne vurdu” ifadesi, gerçek bir vurmayı değil, “eliyle göğsüne dokunma” yı ifade eder. bu dokunma, içindeki vesvesenin giderilmesi ve bunu telkin eden şeytanın kovulmasına yönelik yapılan nebevî bir tılsımdır."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri